EĞİTİM

ANEMİ (KANSIZLIK) HASTALIĞINA KARŞI UYARDI

Batman Medicalpark Hastanesi’nde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. M. Mehmet Alp, çocuklarda kansızlık (anemi) hastalığına ilişkin önemli bilgiler verdi.

ANEMİ (KANSIZLIK) HASTALIĞINA KARŞI UYARDI
11-01-2017 21:02
Google News

HASTALIĞIN BELİRTİSİNE İLİŞKİN BİLGİ VERDİ

Anemi hastalığının belirtilerine ilişkin bilgi veren Alp “Ülkemizde 0–1 yaş arası çocukların neredeyse yarısında kansızlık sorunu görüldüğü saptanmıştır. Dikkat edilmez ve önlem alınmaz ise kansızlık tehlikeli boyutlara ulaşabilir.

Özelikle bebeklik ve çocukluk çağında sık rastlanıyor. Demir eksikliğine bağlı kansızlık fiziksel rahatsızlıklara neden olmakla kalmayıp bebeklerde zekâ düzeyini de etkiliyor. Süt çocuklarında huzursuzluk, davranış değişiklikleri, iştahsızlık, uykusuzluk ve normalin üzerinde uyuma gibi belirtiler görülürken daha büyük çocuklarda ve adolesanlarda yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, çabuk yorulma ve hareket edildiğinde nefes nefese kalma gibi yakınmalar ile ortaya çıkıyor.

Kansızlığın yaz-kış üşüme, el ve ayaklarda daima soğukluk hissi gibi şikâyetlere de neden olabilir. Yapılan fizik muayene, hastanın doktora anlattıkları ve kan tahlilleri sonucu tanı konur” dedi.

HASTALIĞIN TEDAVİSİNE İLİŞKİN BİLGİ VERDİ

Demir eksikliği anemisinin, çocuklarda en sık görülen anemi türü olduğunu belirten Uzm. Dr. M. Mehmet Alp “Demir eksikliği anemisi anne sütü ile beslenen bebeklerde ilk 6 ay da görülmüyor. Fakat 6 aydan sonra ek gıdalar ile yetersiz demir alan bebek demir eksikliği tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.

Yaş ilerledikçe yeşil yapraklı sebze, baklagil, kırmızı ve beyaz et, karaciğer gibi demirden zengin besinler bulunmalıdır. Demir emilimini artıran portakal, domates, limon gibi C vitamini içeren gıdalar unutulmamalıdır. Demir eksikliği anemisi saptanan çocukta dışkı ve idrar ile kan kaybı olup olmadığı araştırılmalıdır.

Dışkı ile kan kaybı meydana getiren en önemli durumlar arasında peptik ülserler ve inek sütü allerjisi sayılabilir. Tedavisi çoğunlukla ağızdan verilen demir preparatları ile yapılıyor. 3-6 aylık bir tedavi sonrası ilk 2 ay hemoglobinin yükseltilmesi, 3 ay sonunda ise demir depolarının doldurulması amaçlanıyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete