GÜNDEM

“ANIZ YANGINLARI KYOTO’YA AYKIRI”

Batman’daki anız yangınlarının Kyoto Çevre Protokolünü ihlal ettiğini ileri süren Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık “Anız yangınlarıyla ortaya çıkan karbondioksit, sera etkisi yapmaktadır” dedi.

“ANIZ YANGINLARI KYOTO’YA AYKIRI”
08-10-2015 20:10
Google News

 “ANIZ YANGINLARI KYOTO SÖZLEŞMESİNE AYKIRI”

Yaptığı bilimsel çalışmalarla tanınan Işık, son günlerde Batman’da yaşanan anız sorununa farklı bir bakış açısı getirdi. Anız yangınları nedeniyle topraktaki organik ve inorganik tüm maddelerin yok olduğunu açıklayan Işık “Ne yazık ki bölgemizde bilinçsiz çiftçilerimiz anız yakarak toprağın verimli tabakasını yok ediyor. Anız yangını, tüm canlıların yaşam alanına olumsuz etki yapıyor. Anız yakıldıkça toprağın su ve element tutma kapasitesi de düşmektedir. Bu yanlış uygulama dolayısıyla çiftçi yıllar geçtikçe topraktan verim almak için daha fazla gübre kullanmak zorunda kalacak zira bu durum beraberinde büyük çevre sorunlarına sebebiyet verecektir” dedi.

“CİDDİ YAPTIRIMLAR UYGULANMALI”

Anız yangınlarının doğaya saldığı başta karbondioksit olmak üzere anız dumanındaki sera gazlarının da Kyoto Sözleşmesine aykırılık teşkil ettiğine dikkat çeken Işık “Kyoto Sözleşmesini Türkiye 2009’da kabul etmiştir. Batman ve bölge illerdeki anız yangınlarının çevreye saldığı karbondioksit ve diğer sera gazları bu sözleşmeye aykırılık teşkil ediyor. Çiftçilere bu konuda ciddi yaptırımların uygulanması şart” dedi.

İLUH DERESİ SORUNU

Batman’ın kangrenleşmiş sorunu haline gelen İluh Deresi ıslahına da değinen Jeoloji Yüksek Mühendisi Işık, İluh Deresinin toprak ve yeraltı su kirliliğine yol açtığını ifade ederek “Uydu çağında hala ıslah edilmeyen bir deremiz bulunmaktadır. Eğer ilah ıslah edilmez ise Batman’ı gelecekte büyük tehlike bekliyor” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete