GÜNDEM

ANIZ YANGINLARI NEDEN ÖNLENEMİYOR?

Kentte özellikle hasat döneminden sonra ciddi bir sorun halini alan anız yangınları, tüm uyarılara rağmen devam ediyor.

ANIZ YANGINLARI NEDEN ÖNLENEMİYOR?
22-09-2017 21:46
Google News

SORUN DEVAM EDİYOR

Tarlada ekinden sonra kalan bitki sapları ve yabani otların temizlenmesi için duyarsız çiftçiler tarafından çıkarılan anız yangınları, kentin en önemli sorunlarından biri olarak önümüzde durmaya devam ediyor. Toprağın verimliliğini düşüren ve havanın kirlenmesine yol açan anız yangınları, ilgili kurumların ve çevrecilerin tüm uyarılarına rağmen devam etmesi tepkilere yol açtı. Öte yandan Çevre Kanununa göre her dekar başına 42,44 TL para cezası kesileceği açıklanmasına rağmen verilen cezaların caydırıcı özelliği bulunmuyor.

UYARILARA ALDIRAN YOK

Anız yakanlar hakkında uygulanan idari para cezaları ve çevreciler tarafından sık sık yapılan basın açıklamaları ise anız yangınlarını bitirmek için yeterli olmuyor. Hasat mevsiminde anız yangını nedeniyle havaya salınan zehirli gazlara maruz kalan Batman’da, denetimlerin arttırılması ve etkin bir mücadelenin yürütülmesi bekleniyor.

“NEFES ALMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ”

Anız dumanlarından dolayı nefes almakta güçlük çektiklerini belirten vatandaşlar, “Her yıl bu aylarda aynı sıkıntıyla karşı karşıyayız. Yapılan uyarılar kesilen cezalar yetersiz buluyoruz. Anız yangınları ekolojik dengeye insan eliyle verilen en büyük kıyımdır. Çoğu zaman sabahın erken saatlerinde anız dumanları kenti adeta hapsediyor. Çoğu zaman nefes almakta güçlük çekiyoruz” dedi. (Necdet Çakır)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete