TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Arıcıların tescilli bal üretimi mesaisi başladı

Sakarya'nın Kocaali ilçesinde aracıların, coğrafi işaretli "Çamdağı Kestane Balı"nda üretim mesaisi başladı.

Arıcıların tescilli bal üretimi mesaisi başladı
17-06-2023 17:38
Google News

Yetiştiriciler, Kocaali ve Hendek ilçeleri arasında bulunan Çam Dağı'nda Sakarya Orman Bölge Müdürlüğünce bal ormanı olarak ilan edilen alanlara kovanlarını getirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve kooperatiflerin iş birliğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında parmak izi belirlenen "Çamdağı Kestane Balı"nda bu yıl 460 ton hasat bekleniyor.
- "Çam Dağı, Türkiye'de kestane balı üretiminde önemli merkezlerden biri"
Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar, Çam Dağı'nın, Türkiye'de kestane balı üretiminde önemli merkezlerden olduğunu belirterek, belediye olarak bu üretime destek verdiklerini belirtti.
Ürünün coğrafi tescil alma sürecini yürüttüklerini hatırlatan Acar, "Çamdağı Kestane Balı bölgede bal üretimi yapan herkes için büyük bir avantaj. İnşallah yaptığımız tescil çalışmasıyla birlikte arıcılarımızın emekleri hak ettiği değeri bulacak." dedi.
Sakarya Orman Bölge Müdürü Önder Terzi de kent genelinde 18 bal ormanında 15 bin kovana hizmet verildiğini söyledi.
Yetiştiricilerin bir çok ihtiyaçlarının belirlenen alanlarda giderildiğini aktaran Terzi, "Bal ormanları, doğal yapısı bozulmadan, arıcılarımızın talep ettiği, piyasada tutulan, üreticilerimize ekonomik olarak katkı sağlayan, kapasitesini doğal ve gençleştirme çalışmalarıyla arttırdığımız alanlardır." şeklinde konuştu.
Karadeniz bölgesinde görülen ve kestane ağaçlarına zarar veren gal arısından korumak için yoğun çalışmalar yaptıklarını anlatan Terzi, bu tür için Bursa'daki laboratuvarlarda biyolojik ve feromon tuzaklarıyla biyoteknik yöntemlerle mücadele ettiklerini kaydetti.
Üreticilere verilen destekten bahseden Terzi, "Çam dağı bölgesinde özellikle bakım çalışmaları yapılırken Kestane ağacının hem tepe çatısının daha iyi gelişmesi için hem de ana tür olarak bulunduğu noktalarda olumlu müdahale ediliyor. Bizim müdahalemiz dışında vatandaşlarımızın işletme müdürlüklerimize başvurmaları halinde kendi üretmiş olduğumuz kestane fidanlarımızı arıcılara veriyoruz. Ayrıca Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) projesi kapsamında son 5 yılda bin kovan yapmak sureti ile yüzde 20'si hibe yüzde 80'i kredi şeklinde maddi destek sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Çamdağı Kestane Balı'nın parmak izini çıkardık"
Sakarya Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ör de Türkiye'de en fazla bal ormanının Sakarya'da bulunduğunu, kent genelinde 92 bin 152 arı kolonisinin varlığına değindi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
7 Mayıs 2024 e-gazete