EĞİTİM

ARILAR BAL MESAİSİNE BAŞLADI

Kış aylarında soğuktan korunmak için kovanlarında salkım oluşturarak kış uykusuna yatan arılar, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte uyanıp bal mesaisine başladı.

ARILAR BAL MESAİSİNE BAŞLADI
14-04-2016 21:42
Google News

BAHAR GELDİ, ARILAR UYANDI

2016 yılından umutlu olduklarını söyleyen Kozluklu arıcılar “Arılar salkım yaparak soğuktan korunmak için kış uykusuna yatar ancak diğer canlılar gibi uyku haline geçmez. Sürekli uyanık, canlı dururlar ve az da olsa enerji harcar. Baharın gelmesiyle uyanıp salkımı bozan arılar, bal üretimine başladı” dedi.

SALKIMLAR BOZULDU, BAL ÜRETİMİ BAŞLADI

Kovanlarda bal yapma işleminin başladığını açıklayan arıcılar “Yılın herhangi bir zamanında kovan içi sıcaklık 14 santigradın altına düşünce salkım yapma işlemi başlar. 14 santigradın üstüne çıkınca ise salkımı bozmaya başlarlar. Salkımı bozmak demek, kovan içi ve kovan dışı hizmetlerin, ailenin yaşaması için gerekli çalışmaların yapılması işlemlerinin başlaması demektir. Kış salkımında sürekli bir yer değişimi vardır. Acıkan veya soğuktan etkilenenler, salkımın iç kesimlerindeki beslenmiş ve enerji yüklü arılar ile yer değiştirerek ailenin yaşam koşullarını oluştururlar” ifadelerini kullandı.

ARICILAR UMUTLU

Balda, geçtiğimiz yıla nazaran daha iyi üretim beklediğini söyleyen Kozluklu arı yetiştiricileri “Geçen sene arıcıların, bal üretiminde ve arılı kovan varlığı bakımından kısır bir dönemi geride bırakmıştık. Geçtiğimiz yıl, çok az bal üretimi yapıldı ve yaklaşık 30 arıcının arıları telef oldu. Bal verimi ve diğer arı ürünlerinde (polen, propolis, arı sütü, oğul arı) üretim birçok faktöre bağlı olmasına rağmen 2016 yılından umutluyuz” dedi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete