GÜNDEM

ASLAN, ANIZ YANGINLARINI BAKAN ÇELİK’E SORDU

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplanması istemiyle Meclise soru önergesi verdi.

ASLAN, ANIZ YANGINLARINI BAKAN ÇELİK’E SORDU
15-07-2016 20:55
Google News

Anız yangınlarını gündeme getiren Milletvekili Aslan “Her anız yangını o tarlalarda yaşayıp kaçamayan tüm canlıları yok ettiği gibi, toprağın 5–15 cm’lik kısmındaki organik maddeyi de ortalama % 25 oranında yok etmektedir. Anız yangınları bir doğa katliamıdır. Göz göre göre toprağımızı, hayvanları ve yaşamı yok ediyoruz. İşin acı tarafı ise yıllardır anız yangınlarına karşı alınan tedbir, eğitim, önlem ve cezai müeyyidelerde değişiklik yapılmamasıdır. Anız yangınlarında yüz binlerce insan dumandan zarar görmekte, özellikle çocuk, yaşlı ve hastalarda ciddi hastalıklara sebep olmaktadır. Yerleşim birimlerinin üstü adeta dumanla kaplanmaktadır. Anız yangınlarının olduğu bölgede trafik akışı da aksamakta kazalara sebebiyet vermektedir” dedi.

“ANIZ YANGINLARI İLE MÜCADELE YETERLİ MİDİR?”

Milletvekili Aslan, Bakan Çelik’e yönlendirdiği soru önergesinde “Anız yangınlarının önlenmesi için Bakanlığınızın ne tür çalışmaları vardır? Bu çalışmalar yeterli değil ise ne tür ek önlemler alınmaktadır? Rüzgârla hasat yapılmamış tarlaya sıçrayan yangın, tarlaya zarar verdiyse ve çiftçilerin tarlaları yandı ise zarar gören alanlarda köylüye/çiftçiye herhangi bir destek sağlanmış mıdır? Devlet isterse anız yangınlarını nasıl engelleyebilir? Çiftçilere anız parçalama makinesi teşvikleri var mıdır? Varsa yeterli midir? Anız yakılmasında Türkiye’nin en çok anız yakan illeri hangileridir? Bu illerde ne tür ek önlemleriniz alınmıştır? Anız yakanlara uygulanan idari para cezası ne kadardır? Anız yangını ile fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri bozularak verimliliği azalan tarım alanı toplam kaç hektardır? Bu alanların rehabilitesi ile ilgili çalışma var mıdır? Anız yangınıyla mücadeleyle ilgili mevzuatlar yeterli midir? Yeterli değil ise mevzuat değişikliği çalışması yapılacak mı?” sorularına yer verdi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete