GÜNDEM

ATMOSFER TEMİZLEME DRONUYLA TEKNOFEST’TEYİZ

Batman Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali finallerine Atmosfer Havasını Temizleme Dronuyla katılmaya hak kazandı.

ATMOSFER TEMİZLEME DRONUYLA TEKNOFEST’TEYİZ
23-09-2020 16:17
Google News


BU ARAÇ, HAVADAKİ KİRLİ HAVAYI SÜPÜRECEK
Batmanlı Ekip, Batman’ı örten kirli hava tabakasına karşı hazırladığı projeyle yarışmalara katıldı. Atmosfer Havasını Temizleme Dronuyla finallere katılmaya hak kazandıklarını belirten BİLSEM Öğrencisi Murat Soysal “Batman'da kirli hava, inversiyon tabakasında yatay şekilde birikiyor ve şehri örtüyor. Kirli havanın yatay düzlemde bir tabaka şeklinde birikmesi, bunu yerleri süpürür gibi temizleyebilme düşüncesini bende oluşturdu. Danışman öğretmenimle beraber bunu yapabilecek bir temizlik aracı geliştirdik. Bunu bir drone aracına monte ettik. Böylece inversiyon tabakasına kadar yükselebilen bir temizlik aracını geliştirmiş olduk. Temizlik dronomuz çalışır ve havayı temizler niteliktedir” dedi.

BU TÜR PROJELER ZOR VE ÜTOPİKTİR
Proje Danışmanı Ercan Soysal da projeye ilişkin “Aslında bu tür projeler biraz ütopik ve zor projelerdir. Biraz da masraflıdır. Bizim dronlarımız dört defa küçük ve büyük kırım yaşadı. Tekrar tekrar yenisini almak yerine dronlarımızı tamir ettik. En son kendi parçalarımızdan oluşturduğumuz drone yorgun düşünce ürettiğimiz uzaktan yönetilebilir temizlik motorlarının uçurulması için yeni bir drone kullandık. Amaç proje amacına uygun ve çalışır durumda bir temizlik dronu yapmaktı ve çocuklar bunu başardı” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?