SİYASET

AVRUPA’DAN MEKTUPLU DESTEK TALEBİ

AVRUPA’DAN MEKTUPLU DESTEK TALEBİ

AVRUPA’DAN MEKTUPLU DESTEK TALEBİ
22-09-2016 20:59
Google News

HDP Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Mehmet Ali Aslan ve Saadet Becerikli, görevden uzaklaştırılan DBP'li Belediye Eş Başkanları Gülistan Akel, Sabri Özdemir, Mustafa Öztürk, Dicle Erdem, Abdülkerim Kaya, Zeynep Oduncu, Osman Karabulut ve Hidayet Tiryaki’den oluşan heyet, BM İnsan Hakları Komisyonu ile Avrupa Komisyonuna süreçle ilgili mektup yazdı.

MEKTUBUN ANA TEMASI: KAYYUM

BM İnsan Hakları Komiseri, Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi, AP Türkiye Raportöru, Avrupa Komisyonu Genişleme Komisyoneri, AP Başkanı, Kongre Yerel Yönetimler Odası Başkanı, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’ne gönderilen mektupta “kayyum” meselesi kaleme alındı.

YAŞANAN SÜREÇ, AŞAMA AŞAMA ANLATILDI

Kayyum atama yolu ile 4’ü Batman’da olmak üzere Türkiye’de 28 Belediyeye el konulduğunu açıklayan heyet, mektupta “HDP ve DBP, 15 Temmuz’da darbelere karşı olan tavrını açıkça ve ivedilikle ortaya koymuştur. Ancak 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL ile tüm yasal haklar ve uluslararası insan hakları sözleşmeleri askıya alındı. Genel Kurul'a getirilen iki tartışmalı maddeden biri, Hakkâri ve Şırnak’ı ilçe yapmanın, diğeri ile belediyelere kayyum atamanın yolunu açtı. DBP, 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde %55.9, HDP ise 1 Kasım 2015 Milletvekili Seçimlerinde %6 8.2 oy almıştır. Ancak Batman'ın 4, yurt genelinde DBP’nin 24 belediyesine, ‘terör örgütlerine yardım veya yataklık yapmak’ gerekçesiyle kayyum atanmıştır. Belediye Eş Başkanlarımız zaten 1 yıl önce görevden alınmıştı. Devlet tarafından görevlendirilmiş müfettişler, aylarca belediyelerin bütçe hesaplarında incelemiş, herhangi bir suç unsuru bulamamışlardır. Kayyum atanan belediye binalarına devasa Türk bayrakları asılmış, Kürtçe ve Ermenice tabelalar sökülmüştür. Belediye binalarının içini polis ve asker doldururken, dışını ise zırhlı araçlar ile kuşatmıştır” ifadelerine yer verdi.

HEYETİ TÜRKİYE’YE DAVET ETTİLER

DBP ve HDP’li siyasetçiler, mektubun sonunda Avrupa heyetini inceleme yapmak üzere Türkiye’ye davet etti. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete