HASANKEYF

AVRUPA, HASANKEYF İÇİN EYLEMDEYDİ

Roma’nın Vatikan Şehrinde sanatçılar, Hasankeyf için eylem yaptı.

AVRUPA, HASANKEYF İÇİN EYLEMDEYDİ
29-07-2019 15:17
Google News

 

VATİKAN’DA EYLEMLER YAPILDI
Ilısu Baraj Sularına gömülecek olan 13 bin yıllık tarihi Hasankeyf için dünyanın her yerinde eylemler başlatıldı. Roma Vatikan’da sanatçılar Juan-Golan Elibeg, Aurelie Gerardin, Thomas Lamouroux ve Jaime Martinez Perez da Hasankeyf için eylemdeydi. Sanatçılar, #HasankeyfİçinGeçDeğil çağrısı ile Batman’ın Antik İlçesi Hasankeyf’e dikkat çekti.
PARİS VE BERLİN DE HASANKEYF İÇİN EYLEMDEYDİ
Armanç Kerboranî İyi Dilekler Grubu’nun sanatçıları da sular altında bırakılması planlanan tarihi kent Hasankeyf’e dikkat çekmek üzere Paris’in Louvre Müzesi’nde bulunan Piramit’in altında ve Berlin’in Bergama Müzesi’nin İştar Kapısı’nın önünde eylemler yaptı.  
DÜNYA MİRASI HASANKEYF, 50 YILLIK BARAJA FEDA EDİLİYOR
Armanç Kerboranî İyi Dilekler Grubu “Dicle Nehri’nin kıyısında kurulan Hasankeyf, 12 bin yıl geçmişi ile dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Tarihi kent Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nde yüzlerce kutsal mekân var. Bu kutsal mekânlar, Ezidilerin, Yahudilerin, Zerdüştlerin, Hıristiyanların ve Müslümanların ibadet alanlarından oluşuyor. Bu kadar çeşitli inanca sahip kutsal mekânın bu alanda bulunması, sular altında bırakılmak istenilen alanların insanlığın ortak kültürel mirası bakımından nasıl bir zenginliğe sahip olduğunu gösteriyor.  Bugünlerde Hasankeyf tehlike altında. UNESCO tarafından tanınmamış olsa da bu yerleşim yeri çevresiyle tartışmasız bir dünya mirasıdır. Eğer biz karşı çıkmasak bu kent ve verimli topraklar 50 yıl ekonomik ömrü olan Ilısu Barajı’nın yaratacağı yapay gölettin altında kalacak. Böylesi binlerce yıllık tarihin sular tarafından yutulması absürt değil mi?” dedi.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete