YAŞAM

Ayak bakımında bilinmeyenler…

Batman Özel Yaşam Hastanesi’nin 5. katında bulanan Estirise Merkezi’nde Ayak Bakım Uzmanı (Podolog) Dilşah Ceylan’ı ziyaret etti.

Ayak bakımında bilinmeyenler…
27-04-2022 12:21
27-04-2022 12:23
BATMAN
Google News

Pedolog Dilşah Ceylan,  ayak ve tırnak bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar, tedavi esnasında kullanılan yöntemler, tedavinin kimlere ve ne şekilde uygulandığı, podolojik sorunların en çok kimlerde görüldüğü, podoloji ile pedikür arasındaki farkı detaylıca anlattı.

Sizleri, ayak ve tırnak sorunu yaşayanlar, düztaban olanlar, çatlak taban olanlar ve sistematik rahatsızlığı olanlar başta olmak üzere her yaş kesiminin okuması gereken bu önemli röportajla baş başa bırakıyorum.

“KENDİ HALKIMA HİZMET VERMEK İÇİN BATMAN’A GELDİM”

Podologların, üniversitelerde ayak sağlığı ve tırnak patolojileri üzerine eğitim almış kişiler olduğunu belirtiyor Ceylan. Kendisi de İstanbul’da bu bölümden mezun olmuş, 2 sene bu işi İstanbul’da yaptıktan sonra memleketi Batman’a gelerek bu sektörü tanıtmak istemiş. Bu alanda Batmanlıların çok ciddi problemleri olduğunu belirten Ceylan “Ayak ve tırnak hastalıkları ile alakalı ama maalesef podologumuz yok. Bu işi yapan biri olarak memleketime faydalı olmak için Batman’a dönüş yaptım. Yaşam Hastanesi Esterise Ünitesinde Doçent Doktor Dermatolog Enver Turan ile birlikte çalışıyoruz. Ayak sağlığı konusunda doktorlar gerekli yönlendirmeleri sağlıyor. Podolog olarak gerekli muayeneden sonra işleme karar vererek, tedavi süreci başlatıyoruz. Olabildiğince herkese ulaşmaya çalışıyorum. 2 ayda 80 hastaya ulaştık” dedi.

“TIRNAKLARIN ÇEKİLMESİNİ İSTEMİYORUZ”

İlgilendikleri alanlar ve tedavi yöntemleri hakkında konuşan Podolog Dilşah Ceylan “Tırnak mantarı, çatlak topuk, batık tırnak, ayak deformitesi  olan, düz taban, sporcu ayak bakımı, medikal ayak bakımı gibi birçok rahatsızlıkla ilgileniyoruz. Batık tırnak sorunları çok geliyor. Tırnak çekimi, cerrahi bir operasyon derler ama aslında değil. Biz aslında tam bu noktada devreye giriyoruz. Tırnakların çekilmesini istemiyoruz. Çekmeden, tırnağın mekanik temizliğini yaparak, tel tedavi kullanarak, bant tedavisi kullanarak, cerrahi işlem yapmadan kullandığımız yöntemlerle tırnağı kurtarıyoruz” dedi.

“BÜTÜN YÜKÜ AYAKLAR TAŞIYOR”

Medikal ayak bakımının, pedikürden çok farklı olduğunu önemle vurgulayan uzman Podolog Ceylan “Ayak bakımı denildiğinde akla ilk gelen pedikürdür ama medikal ayak bakımının pedikürden farkı, bir podolog tarafından yapılması, hijyenik ve steril ortamda yapılmasıdır. Tek kullanımlık malzemelerle yapılır. Bir başkasının enfeksiyonunu, mantarını bir başkasına bulaştırma riski çok fazladır. Tırnağın anatomisi hakkında bir bilginiz yoksa, podoloji bölümünü okumadıysanız, yapacağınız herhangi bir müdahalede tırnakta büyük bir enfeksiyon yaratabilirsiniz. Kişi tırnaksız kalabilir. Bu yüzden ayakla ilgili işlemlerin podolog gözetiminde yapılması önemlidir. Mesela diyabetik hastaların, ayda bir bakım yaptırması gerekir. Sağlıklı ya da sağlıksız herkesin, ayda bir ayak bakımı yaptırması gerekiyor ki olası bir problemin önüne geçelim. Ayağa bakarak, olası hastalıkları fak edebiliyoruz. Bu yüzden erken teşhis sayesinde kişi acı çekmeden müdahale etme şansı oluyor. Ayak bakımı 7’den 70’e herkese hitap ediyor ama özellikle diyabetik için çok önemli. Hastalıklar, el ve ayakta kendini göstermeye başlar. Bütün yükümüzü taşıyan ayaklara ayda bir bakım yaptırmak, ilerleyen zamanlarda çok daha sağlıklı olmamızı sağlar. Hastalarımızdan kendilerine değer vermelerini, ayaklarına değer vermelerini isterim” dedi.

“PETROLSPOR’LU SPORCULARA HİZMET VERMEK GURUR VERİCİ”

Petrolspor’lu Sporcuların ayak bakımlarını da yaptıklarını belirten Ceylan “Ayaklarına uğurlu geldik. Takım, şampiyon oldu. Çok sevindik. Memleketimiz adına çok büyük gurur. Onlara hizmet vermekten gurur duyuyorum” dedi.

MUAYENE ÜCRETSİZ

Muayene hizmetinin ücretsiz olduğunu belirten Ceylan “Muayenemiz ücretsizdir. Ayak problemi olsun ya da olmasın herkesi buraya beklerim” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
31 Mart Yerel Seçimlerde hangi partiye oy vereceksiniz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Mart 2024 e-gazete