GÜNDEM

AYLA AKAT’TAN İKİ BAKANA SORU ÖNERGESİ

Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın cevaplaması istemiyle, tarım destek primlerine bloke konulması ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik birim fiyatındaki bölgesel farklara ilişkin TBMM’ye soru önergeleri verdi.

AYLA AKAT’TAN İKİ BAKANA SORU ÖNERGESİ
01-06-2014 19:55
Google News

Tarımsal sulamanın en önemli girdilerinden olan elektrik birim fiyatlarının, çiftçiler için ağır bir yük haline geldiğini savunan Akat “Diğer tarımsal girdiler olan mazot, gübre ve zirai ilaç fiyatlarının yüksekliği ile bir araya geldiğinde sulamalı tarım yapan çiftçiler için elektrik giderlerini karşılamak oldukça zor olmaktadır. Bunlarla beraber, tarımsal sulama için kullanılan elektriğin birim fiyatında bölgelere göre ciddi farklar olduğu çiftçiler tarafından ifade edilmektedir” dedi.

DEDAŞ, BATMANLI ÇİFTÇİLERE BORÇ MEKTUPLARI YOLLUYOR

Akat, Bakan Eker’e verdiği önergesinde “DEDAŞ’ın elektrik dağıtım yaptığı Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta çiftçilere elektrik borçlarını ödememeleri halinde tarımsal destek kredilerinin ödenmeyeceğini belirten mektuplar yolladığı biliniyor. Bakanlar Kurulu Kararı’na göre tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar, 2014 yılında yapılması gereken tarımsal destekleme ödemelerinin yapılmaması kararı alınmıştır. Karara kapsamında, elektrik dağıtım şirketi kendi tüketici kayıtlarını Çiftçi Kayıt Sistemi ile eşleyerek, borcu bulunan çiftçilerin bilgilerini Ziraat Bankası’na iletecek ve bu çiftçilerin destek kredilerine el konulacaktır. Kuraklık riskiyle karşı karşıya olan ve tarımsal üretim girdilerinin pahalılığından ötürü zor koşullarda faaliyet yürüten çiftçilerin Bakanlık tarafından daha da zor duruma sokulması çiftçiler tarafından endişeyle karşılanmıştır” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete