EĞİTİM

BACAKTAN ALINAN KEMİK İLE ÇENE YAPILDI

Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde görevli Op. Dr. Fırat Acar, Türkiye ve Dünyada yapılması zor olan ameliyatı Batman’da gerçekleştirerek 9 yaşındaki hastanın çenesini tedavi etti.

BACAKTAN ALINAN KEMİK İLE ÇENE YAPILDI
08-06-2016 20:07
Google News

2 yıl önce bir travma sonucu alt çenenin yarısında kemik ve yüzde doku kaybı gelişen 9 yaşındaki erkek hastaya kendi bacağından alınan kemik, kas ve cilt dokusu ile çene ve yüz onarımı yapıldı.

AMELİYAT 11 SAAT SÜRDÜ

Ameliyatı başarıyla gerçekleştiren Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fırat Acar “Hastanın alt çenesinin iki ayrı segmentinde yaklaşık 7 cm’lik kemik kaybı ve yüzün sağ tarafında geniş doku kaybı mevcuttu. Bacağından alınan fibula adı verilen kemik alt çene kemiği anatomisine uygun olarak şekillendirilip beraberinde cilt ve kas dokusu ile yüze nakledildi. Dokular yaklaşık 11 saat süren bir operasyonla damar yapıları korunarak mikro cerrahi yöntemlerle transfer edildi. Hastanın takip ve tedavi sürecinde nakledilen dokunun dolaşımı ve beslenmesiyle ilgili herhangi bir sıkıntı ile karşılaşılmadı” dedi.

BATMAN VE BÖLGE’DE BİR İLK

Yapılan işlemin önemine vurgu yapan Dr. Acar “Vücudun bir bölümünde meydana gelen bu tür doku kayıplarının başka bir bölgeden alınan ve serbest flep adı verilen dokular ile onarılması işlemi Türkiye’de ve hatta dünyada ancak belirli merkezlerde gerçekleştirilebilen, özel bilgi, eğitim ve titiz bir çalışma gerektiren operasyonlardır. Batman’da hatta bölgemizde çocuk hastaya bu uygulama ilk kez yapılmaktadır” dedi. 11 saat süren başarılı ameliyatın sonucunda çenesine tekrar kavuşan 9 yaşındaki Adem Yılmaz’ın Annesi Aliye Yılmaz, Bölge Hastanesi doktorlarına teşekkür etti. (Yusuf Kavak)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete