GÜNDEM

Bakan Şimşek Batman’da konuştu! 1500 kişiye iş fırsatı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memleketi Batman’ı ziyaret etti.

Bakan Şimşek Batman’da konuştu! 1500 kişiye iş fırsatı
11-08-2023 13:26
11-08-2023 15:50
BATMAN
Google News

HAYALİNİ KURDUĞUMUZ PROJE, BUGÜN 1500 KİŞİYE İSTİHDAM FIRSATI SUNUYOR

OSB’de All Alçı Ar-Ge Merkezinin açılış programına katılan Şimşek “Batman'da çok ortaklı yatırım projesini hayal ederken böyle bir alçı projemiz gündeme geldi. Çok değerli Batmanlı iş adamlarının davet ettik. Dedi ki gelin beraber Batman'da uzun yıllar hizmet edecek, istihdam yaratacak, ihracat yapacak bir proje gerçekleştirelim. İstikrarlı olsun, uzun vadeli olsun. Bizim 2003 yılında hayalini kurduğumuz proje, bugün beş yüz kişiye istihdam yaratıyor. Dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan bir fabrika, bir tesis haline geldi. O sıcaklık, o ortaklık ruhu hiçbir zaman kaybolmadı. Bugün de Batman'ın teknoloji üssü ve AR-GE merkezinin açılışı için burada bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, buraya geleceğimi söylediğimde size selamlarını iletmemi istedi. Ben 2007 yılında ilk yaptığım fabrika ziyaretlerinde Fernas’ın All Alçı Fabrikasını ziyaret etmiştim, Necat Amcamız bize ev sahipliği yapmıştı. Eserleriyle ülkemize ve Batman'ımıza katma değer sağlamaya devam ediyorlar” dedi.

BATMAN OSB’Yİ BİZ BÜYÜTTÜK

Bakan Şimşek, konuşmasının devamında "1990 yılında Batman'da bin dönüm alanına kurulan OSB, 2022 yılına kadar yani AK Parti Hükümetlerine kadar sadece bir un fabrikasıyla faaliyet gösteriyordu. Bugün beş yüz yatırımcımız sırada yer bekliyor. 128 faal fabrikamız var. 12 binin üzerinde insana ekmek kapısı oldu. OSB'yi biz büyüttük. Bugün 3bin 800 dönüm alanda 128 faal fabrika. bizim en büyük önceliğimiz, Batmanlı hemşerilerimize iş ve aş sunmak. OSB’yi kat kat büyütmemiz lazım. Belki yine dörde katlamamız gerekecek. Batman bu potansiyele sahip. Çünkü artık sadece ülkeler yarışmıyor. Ülkelerin içerisinde iller de yarışıyor, rekabet içinde. Batman'ın hedefi tabi ki Güneydoğu'da Gaziantep'le birlikte liderlik rolü. Ben inanıyorum ki bunu başarabilir. Zaten bugüne kadarki performans da bunu gösteriyor” dedi.

OSB’de All Alçı Ar-Ge Merkezinin açılışı için geldiğini belirten Şimşek “Düşük, orta düşük teknolojiden bahsetmiyoruz. Ürün niteliği ön planda olan, bunu geliştirmeye yönelik bir AR-GE merkezi açılıyor. Bu sıçramayı yapmak için bütün koşullar var. Genç bir nüfus var. Üniversitemiz var. Eğitime çok büyük yatırımlar yaptık. Yani beşeri sermaye anlamında Batman'ın potansiyeli büyük. Peki altyapıda bir eksiklik var mı? Bugün havayolu bağlantısından kara yolu ve demir yolu bağlantısına kadar bütün altyapıya ciddi yatırımlar yaptık. Bu yatırımlar devam edecek. Ama altyapıda önemli bir dar boğaz yok. Evet. Beşeri sermaye var. Eğitilmiş insan noktasında buraya nitelikli insan çekmemiz gerekiyor. Nitelikli yöneticiler çekmemiz gerekiyor. Nitelikli AR-GE elemanları çekmemiz gerekiyor. Teşvik peki var mı? AR-GE merkezlerine çok ciddi teşvikler veriyoruz. Burada yüz lira yatırım yapana, 6. bölge olması hasebiyle 118 liralık destek veriyoruz. Kurumlar vergisinden gelir vergisine kadar, faiz teşvikinden KDV muafiyetine kadar 12 yıla varan teşvikler veriyoruz. Dolayısıyla altyapımız var. Beşeri sermayemiz var ve teşvik var. Ülkemize katma değer yaratmak, istihdam oluşturmak, ihracat yapmak, ülkemizin ve Batman'ımızın refahını arttırmaktan başka gündemimiz yok. Bugün tohumlarını attığımız bu çabalar sayesinde belki sadece Türkiye'nin Güneydoğusu değil, daha geniş bir coğrafyada birçok ilin yöneticisi için, girişimcisi için Batman ilham kaynağı olacak. Arayı kapatacak” dedi.

BENDEN BİREYSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜ İSTİYORSANIZ ZOR

Bakan Şimşek, konuşmasının devamında "Bir taraftan para politikasında enflasyonu tek haneye düşürecek bir çaba içerisine girdik. Bunları destekleyecek yapısal reform gündemimiz var. Eylülün başında orta vadeli programı açıklayacağız. Orta vadeli programda yol haritamızı paylaşacağız. Dolayısıyla orta vadeli program hem özel sektör için hem kamu için önemli bir rehber, bir yol haritası fonksiyonunu ifa edecek. Enflasyon patikasını Merkez Bankası paylaştı. 2024 ve sonrasında gerek para politikasını gerek maliye politikası gerekse gelirler politikasını bu çerçevede şekillendireceğiz. Enflasyonu tekrar tek hanelere düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacağız. Fiyat istikrarı sağlandığında ülkemizin çok daha hızlı büyüyeceğini geçmişte gösterdik. 2022’ye kadar yani Doğu'nun da, Güneydoğu'nun da, diğer bütün bölgelerin de sorunlarının çözümünde her zaman sizlerin hizmetindeyiz. Makro konularda biz yanınızdayız. Benden bireysel sorunların çözümünü istiyorsanız zor. Tam aksine eğer biz organize sanayi bölgesini ikiye, üçe katlarsak ilave beş yüz fabrika devreye girerse o zaman belki ilave 50 bin istihdam ihtiyacı doğacak. Belki Batman'da istihdam anlamında yeterli eleman bile bulunamayacak. Size hayal gibi gelebilir. Ama her şey hayallerle başlıyor. Bu söylediklerimin hiçbiri hayal değil. Yapacağımız tek şey valimiz işi gücü bırakacak, hangi bölgede OSB kurulacaksa onun takibini yapacağız. En önemli konumuz iş aşktır. Çünkü biz hizmet siyaseti yapıyoruz” dedi.

GÜNEYDOĞU’NUN İLK AR-GE MERKEZİ…

Fernas Ailesine övgüde bulunan Bakan Şimşek "Bugün bir AR-GE merkezini açıyoruz. İnşaat malzemeleri konusunda anladığım kadarıyla bana verilen bilgilere göre Doğu ve Güneydoğu’da açılmış ilk AR-GE merkezidir. Batman'ımızı tebrik ediyorum. Nas ailesini tebrik ediyorum. Bütün çalışanlarını tebrik ediyorum. Önemli bir başarı. Şu anda bir patent başvurusu da var. Sonuç bekliyorlar. Dolayısıyla biz Batman'da teknoloji üreteceğiz. Küresel katma değer üreteceğiz. Katma değer zincirinde ülkemizin yukarılara çıkmasını Batman çıkmasında Batman katkıda bulunacak. Bu çok önemli” dedi. (Hatice Türkan)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Nisan 2024 e-gazete