GÜNDEM

BAL ARILARININ GÜNEYDOĞU YOLCULUĞU BAŞLADI

Akdeniz ve Ege’yi kışlak olarak kullanan arıcılar, havaların ısınmayla kış uykusundan uyanan arılarını Doğu ve Güneydoğu'daki yaylalara çıkarmaya başladı.

BAL ARILARININ GÜNEYDOĞU YOLCULUĞU BAŞLADI
01-05-2018 20:58
Google News

ARILAR, DOĞU VE GÜNEYDOĞU’YA TAŞINIYOR

Bal üreticilerinin Doğu ve Güneydoğu’daki yaylalara yolculuğu başladı. Akdeniz ve Ege Bölgelerini kışlak olarak kullanan bal üreticileri, havaların ısınmasıyla kış uykusundan uyanan arılarını, bahar ve yaz mevsiminde sahip olduğu flora ve endemik tür dolayısıyla Doğu ve Güneydoğu Bölgelerine taşıyor. Hatay Samandağ’daki kışlaktan 460 kovan arı ile Batman Çayı kenarındaki Batman’ın Balpınar Beldesi’ne gelen 15 yıllık arıcı Tahsin Yaşar, burada bir ay kaldıktan sonra arılarını Muş, Bitlis ve Van'daki yaylalara götüreceğini söyledi.

“YAĞMURUN OLDUĞU YERLERE GİDİYORUZ”

Bahar ve yaz dönemi boyunca bitki örtüsü zengin yaylalara doğru sürekli seyahat halinde olduğunu belirten Yaşar “Samandağ'dan yola çıkıp Diyarbakır ve Batman’a geliyoruz. Yağmur nerede çok yağmışsa, nerede çok bitki varsa arıyı oraya götürüyoruz. Buradan sonra Muş'a gideceğiz. Sağımdan sonra Ekim ayında yeniden kışlağa döneceğiz. Baharda dolaşmak, bizim için önemli. Bal, ağırlıklı olarak üçgül dediğimiz çiçeğin yanı sıra kekik ve gevende otundan elde ediliyor” dedi.

"GEÇEN YIL BAL VERİMİ OLDUKÇA YÜKSEKTİ"

Batman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sait Karabulut ise bölgenin bal üretimi açısından oldukça verimli olduğunu, bu nedenle arıcıların bölgeyi tercih ettiğini söyledi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete