GÜNDEM

Balık Adamlar, hayat kurtarıyor

Batman Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, yangına müdahale etmenin yanında, boğulma vakaları ve taşkında mahsur kalanların kurtarılmasında da etkin görev alıyor.

Balık Adamlar, hayat kurtarıyor
27-07-2023 16:55
27-07-2023 16:56
BATMAN
Google News

İtfaiye Müdürlüğünce, Güneydoğu’da yaz aylarında sıkça yaşanan boğulma vakaları ve taşkın nedeniyle su yükselmesine bağlı gelişen mahsur kalma olaylarına hızlı ve etkin müdahalede bulunulması amacıyla 4 yıl önce kurulan su altı ve su üstü arama kurtarma timi, dalgıç sayısının 4'ten 9'a yükselmesiyle daha da güçlendi. Ekipmanlarını hazırlayarak 7 gün 24 saat muhtemel ihbarlara karşı teyakkuzda bekleyen tim, ihbar geldiğinde hızla olay yerine intikal ederek çalışma yürütüyor. Tim mensupları, baraj gölü, nehir ve sulama kanalları gibi durgun ve akıntılı sular ile görüş mesafesinin sıfıra düştüğü yerlerde adeta kendi canlarını tehlikeye atıp başka insanların hayatını kurtarmak için mücadele veriyor.

3 AYDA 418 YANGINA MÜDAHALE…

İtfaiye ekipleri Batman'da 3 ayda 418 yangına müdahale ederek 172 kişiyi alevlerden kurtarırken balık adamlar da aynı süreçte 37 kişiyi taşkın nedeniyle mahsur kaldıkları alandan kurtardı. Balık adamların hayat kurtaran mesaisi zaman zaman itfaiye ekiplerinin kaydettiği görüntülere de yansıyor.

BU YIL BOĞULAN 6 KİŞİNİN CESEDİNE ULAŞILDI

Batman Belediyesi İtfaiye Müdürü Mizbah Akboğa, dalgıç ekibe Batman Barajı ve Batman Çayı gibi alanlarda dalış ve bot kullanma eğitimi verildiğini söyledi. İlde ayrıca 4 aylık hizmet içi eğitim programları da yapıldığını dile getiren Akboğa "Ekibimiz 2022'de 8 vatandaşın cansız bedenini sudan çıkardı. Bu sayının bu yıl şu ana kadar maalesef 6'ya çıktı. Balık adamlar ihtiyaç halinde Tunceli, Şırnak, Siirt ve Diyarbakır'ın Silvan ilçesi gibi bölgelerde de görev yapıyor. Batman’da sular yüzmeye elverişli değil. İlgili kurumların bu konuda yaptığı uyarıların da dikkate alınmıyor. Maalesef üzücü sonuçlar olabiliyor. Bölgemizdeki sular çok tehlikeli, akıntılı ve bulanık. Profesyonel yüzücü olsanız dahi bu sularda yüzüldüğünde bazı noktalarda girdap oluşabiliyor ve sizi çekip boğabiliyor” dedi.

"BU SULARDA KURTARMA YAPMAK ÇOK RİSKLİ"

Akboğa, bölgede kimi zaman da baraj kapaklarının açılmasıyla insanların bulundukları suya yakın alanlarda mahsur kaldığına dikkati çekti. Ekiplerin 2022'de mahsur kalan 28 kişiyi bu yıl ise 37 kişiyi kurtardığını aktaran Akboğa, "Bu sularda kurtarma yapmak çok riskli, hayati tehlikesi çok yüksek. Arkadaşlarımız o kadar gayretli çalışıyor ki adeta başkasının canına can olmak için kendi canından vazgeçiyor” dedi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete