GÜNDEM

BARO BAŞKAN ADAYLARINDAN ORTAK TEPKİ

Batman Barosu Başkan Adayları, İçişleri Bakanlığı genelgesi sonrası İl Hıfzısıhha Kurulu kararıyla Baro Seçimlerinin yasaklanmasını eleştirdi.

BARO BAŞKAN ADAYLARINDAN ORTAK TEPKİ
12-10-2020 16:48
Google News

 

İPTAL VE İTİRAZ BAŞVURULARIMIZA YANIT VERİLMEDİ
Baro Başkanı Hamit Çakan “Avukatlık Kanunu gereğince 10–11 Ekim’de seçim yapılması kararı alınmıştı. 2 Ekim’de İçişleri Bakanlığı Genelgesinde bazı etkinliklerin 1 Aralık’a kadar ertelenmesi kararlaştırıldı. Aynı gün Batman İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla Baroların Genel Kurullarının da 1 Aralık’a kadar ertelenmesi kararlaştırıldı. Yüksek Seçim Kurulu da karar aldı ve bu kararı Merkez Seçim Kurullarına bildirdi. İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı aleyhine İdare Mahkemesine iptal davası açıldı. Merkez İlçe Seçim Kurulu kararına itiraz edildi. Batman İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı aleyhine yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açıldı, Merkez İlçe Seçim kurulunun kararı aleyhine tam kanunsuzluk gerekçesiyle YSK’ya itirazda bulunuldu. İptal davası ve itirazdan henüz bir sonuç alınamadı. Ne yazık ki 10-11’de Batman Barosu Seçimlerimizi yapamıyoruz. Baro Başkan Adaylarımızla ortaklaşa hareket edip, yol haritamızı belirleyeceğiz. En kısa sürede genel kurulumuzu ve organ seçimlerimizi yapmayı hedefliyoruz” denildi.

KARANLIK BİR TABLO
Baro Başkan adayı Av. Erkan Şenses de konuya ilişkin “İl Hıfzısıhha Kurulları bir ilde salgının seyri konusunda gerekli tedbirleri almaya yetkiliyse de bu yetki bir kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olarak baroların genel kurullarının ertelenmesi sonucunu doğuran bir yetki içermez. Dolayısıyla Batman Barosu Genel Kurulunun Batman İl Hıfzısıhha Kurulu kararıyla 2 ay ertelenmesi hukuksuzdur. Bu kararın İçişleri Bakanlığı genelgesi üzerine verilmesi ise hıfzısıhha kurullarının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda ciddi şüphelere yol açmıştır. Gerek İçişleri Bakanlığı ve gerekse de Batman İl Hıfzısıhha Kurulu görev ve yetki sınırını aşmıştır. Erteleme konusuna ilişkin dava açtığımız Batman İdare Mahkemesi’nin aradan 5 gün geçmesine rağmen hala yürütmenin durdurulması konusunda bir karar vermemesi de anlaşılmaz bir durumdur. Sürecin hukuksuz bir biçimde ilerlemesi demokrasi ve hukukun üstünlüğü açısından karanlık bir tabloya işaret etmektedir” dedi.

HUKUKSUZLUK
Baro Başkan Adayı Av. Serkan Ramanlı da konuyla ilgili “Kanunla yapılması zorunlu kongremizin, virüs bahanesi ile son dakika genelgesiyle ertelenmesi kabul edilemez. Bize yönelik bu engelleme ile genel kamu yararının gözetilmediği anlaşılmaktadır. Öyle olsa siyasi parti kongrelerine yönelik de bir kısıtlama olurdu. Biz bu açık hukuksuzluğu kabul etmediğimizi açıkça ilan ediyoruz. Başlattığımız hukuki süreci sonuna kadar takip edecek,  mesleğin ve meslektaşın hak ve hukukunu korumaya devam edeceğiz” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete