GÜNDEM

BARO, ELEKTRİKSİZ VE SUSUZ BIRAKILAN KÖYLERİ GEZDİ

Batman Barosu, Kozluk İlçesi’ne bağlı 12 köyde elektrik kesintilerinden kaynaklanan su kesintilerine ilişkin tespit, gözlem ve önerilerini kamuoyu ile paylaştı.

BARO, ELEKTRİKSİZ VE SUSUZ BIRAKILAN KÖYLERİ GEZDİ
06-07-2021 13:47
BATMAN
Google News

ELEKTRİK BORÇLARI ÖDENİNCE SU POMPALARI ÇALIŞACAK

Baro Başkanı Av. Erkan Şenses, Batman Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Mesut Aydın, Av. Gülizar Yıldız ile Batman Barosu Üyesi Av. Osman Bozkurtaca’dan oluşturulan heyet, biriken elektrik faturaları nedeniyle hem elektriği hem su pompaları kapatılan Yeniçağlar (Zilan), Karpuzlu (Selivê) ve Samanyolu (Kanikê) Köylerini ziyaret etti. Heyet, gözlem ve tespitlerini kamuoyu ile paylaşırken “Anılan köylerde heyetimizce yapılan gözlemde traktörle içme suyu taşındığı, traktöre sahip olmayan yurttaşların ise ellerindeki bidonlarla sulama kanalına giderek su ihtiyaçlarını karşıladıkları gözlemlenmiştir. Pompaların bağlı olduğu sayaçların borçları nedeniyle elektrik kesintisi uygulanırken, köylülerin borçları ödemesi sonrası elektrik akımının yeniden verileceği aktarılmıştır” dedi.

HUKUKEN KABUL EDİLEMEZ

Önerilerini paylaşan Baro Heyeti “Anayasa’ya göre herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Yaşam hakkının temiz içme ve kullanma suyuna ulaşım hakkı, hijyenik yaşam ortamının sağlanması, beslenme için yeterli yiyecek, kapsamlı aşı, ilaç ve tedavi hizmetleri, doğum öncesi ve sonrası bakım hizmetleri, hastalıkların önlenmesi ve yetersiz beslenme hakkında insanların bilinçlendirilmesi gibi birçok unsuru vardır. Bu unsurlardan biri olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 28 Temmuz 2010 tarihinde yapılan oylamayla temiz içme suyuna erişim hakkı ve sanitasyon hakkını temel bir insan hakkı olarak kabul etmiştir. Böylece su, tüm insan haklarının temel bir parçası ilan edilmiştir. Binlerce insanın yaşadığı söz konusu köylerde ciddi bir salgın hastalık tehlikesi vardır. Özellikle dizanteri, kolera ve ishal gibi salgın hastalıkların habercisi olan sulama kanalından içme suyu temini ortada ciddi bir halk sağlığı sorunu bulunduğunu ortaya koymaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın 12 köyün içtiği sulardan numune alarak suların içilebilir olup olmadığını ortaya koyması yaşanabilecek bir salgının önlenmesi bakımından elzemdir. Hukuki bir alacağın tahsil edilememesinin binlerce insanın temel insan hakkı sayılan içme suyuna erişimini ve dolayısıyla yaşam hakkını ortadan kaldırmaya yol açması kabul edilemez. Elektrik dağıtım hizmetinin özelleştirilmesi Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın elektrik gibi temel bir hakkın kullandırılması hususundaki hizmetten elini çektiği olarak anlaşılmamalıdır. EPDK ve Batman Valiliği’ne, halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan elektrik kesintilerine karşı mevzuattan doğan yetkilerini kullanarak söz konusu şirkete kesintiyi sona erdirmesi yönünde girişimde bulunması, Sağlık Bakanlığı’na ise olası kolera, dizanteri ve ishal salgınına karşı önlem alma çağrısında bulunuyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete