GÜNDEM

BARO VE ÇEVRECİLERDEN DSİ’YE ORTAK MEKTUP

Batman Barosu Başkanı Av. Erkan Şenses ve Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, Batman Barajı’ndan Batman Çayı’na su akışını kesilmesi nedeniyle yaşanabilecek toplu balık ölümlerine karşı DSİ’ye ortak mektup yazdı.

BARO VE ÇEVRECİLERDEN DSİ’YE ORTAK MEKTUP
28-10-2021 14:03
28-10-2021 14:06
BATMAN
Google News

DSİ’YE ORTAK MEKTUP YAZDILAR

HES tadilatı nedeniyle Batman Barajı’ndan Batman Çayı’na su akışı kesildi. Batman Çayı’nda su seviyesi dibe ulaştı. Batman Barosu Başkanı Av. Erkan Şenses ve Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa, DSİ’ye ortak mektup yazarak, toplu balık ölümlerine karşı uyardı.

TOPLU BALIK ÖLÜMLERİNE YOL AÇABİLİR

Ortak mektupta, toplu balık ölümlerinin yaşanabileceğine dikkat çekerken “Batman Barajı’ndan Batman Çayı’na su bırakılmadığı şeklindeki duyumlar üzerine Malabadi’de bulunan Batman Barajı Hidro Elektrik Santrali’ne geçtiğimizde Hidro Elektrik Santrali’nden Batman Çayı’na doğal hayatın devamı için mansaba su bırakılmadığını gözlemledik. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çıkardığı Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 15. maddesine göre, şirket, dere yatağının su alma yeri mansabında doğal hayatın idamesini sağlar ve bu kesimde su haklarını karşılayacak miktardaki suyu kesintisiz ve dalgalanma yapmadan yatağa bırakır. HES işletimi nedeniyle akarsu yatağına bırakılan suyun azalması sonucunda ortam nemi azalır. Yeraltı suları yeterince beslenemez. Bu durum, bitki örtüsünü ve bunlarla yakın ilişkili biyolojik çeşitliliği olumsuz etkiler. Akarsu yakınlarındaki bitki örtüsünün sel azaltıcı bir işlevi vardır. HES işletimi sonucunda azalmış bitki örtüsü aynı zamanda taşkın kontrolünün de azalması anlamına gelir. Akarsudaki suyun derinliğinin azalması, balıkların su içindeki hareketlerini olumsuz etkiler. Batman Barajı’ndan Batman Çayı’na su bırakılmamasının önümüzdeki günlerde toplu balık ölümlerine yol açacağı kuşkusuzdur; bu nedenle Batman Barajı Hidro Elektrik Santrali’nden Batman Çayı’na yönetmelik hükümleri doğrultusunda su bırakılmasını talep ederiz” ifadelerine yer verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete