EĞİTİM

BAŞ AĞRILARINA DİKKAT!

Batman Medikal Park Hastanesi’nde görevli Nöroloji Uzm. Dr. M. Nuri Aydın, şiddetli baş ağrılarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

BAŞ AĞRILARINA DİKKAT!
28-06-2019 20:10
Google News

GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI, STRESTEN KAYNAKLANIYOR
Uzm. Dr. Aydın “Baş ağrısı uzun, kısa, şiddetli, ani başlayan, hiç geçmeyen türden olabiliyor. Baş ağrısı tek başına bir hastalık değil, yalnızca bir belirtidir. Bu belirtinin hangi sağlık sorunundan kaynaklandığını tanımlamak, doğru tedavi için oldukça önemlidir. Baş ağrısı, hissedilen ağrı açısından aynı bölgede olsa da çok farklı tipleri bulunuyor. Gerilim tipi, Migren tipi, Küme tipi, Nevraljik tipi ağrıları, farklı nedenlere bağlı, kendini farklı şekillerde hissettiren baş ağrısı türleridir. Gerilim tipi baş ağrıları ise hemen hemen herkes hayatının bir döneminde karşılaşıyor. Bu ağrılar en çok stres nedeniyle, baş ve ense kaslarının kasılmasıyla ortaya çıkıyor. Kalıtsal ve tekrarlayıcı bir rahatsızlık olan migren, beyinde oluşan nörokimyasal etkilerle beyin damarlarının çaplarındaki değişiklikten kaynaklanıyor” dedi.
AĞRIYA NEDEN OLAN HASTALIKLARDAN KURTULMAK GEREK
Fonksiyonel baş ağrılarının ise daha çok stres veya duyulara aşırı yüklenme sonucu ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Aydın “Gözler sık bilgisayar kullanımına, parlak ışıklar, güneş gibi etkenlere maruz bırakıldığında, gürültülü ortamlarda uzun süre bulunulduğunda baş ağrısı tetiklenir. Ayrıca, kimyasal madde, parfüm gibi kokuları solumak, aşırı soğuk veya sıcağa, klimaya ya da hava akımına maruz kalmak, gün içinde baş ağrılarının kaçınılmaz olmasına neden oluyor. Migren tipi baş ağrısı olanların ise ağrıyı tetikleyecek özellikle tiramin, sodyum benzoat ve monosodyum glutamat içeren acılı gıdalar, bazı peynir cinsleri, konserve gıdalar, katkılı hazır gıdalar, çikolata, kabuklu deniz ürünleri ve mayalı içeceklerden uzak durması gerekiyor. Semptomatik, yani ikincil ağrıların her birinin nedeni ise farklı olduğundan genel sağlık kurallarına ve hijyenik ilkelere dikkat etmek, ağrıya neden olan hastalıklardan korunmak önem taşıyor” dedi

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete