GÜNDEM

BASIN, İŞ YAPAMAZ HALE GELEBİLİR

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı, döviz kurlarındaki artış nedeniyle gazetelerin, ekonomik açıdan zor bir döneme girdiğini söyledi.

BASIN, İŞ YAPAMAZ HALE GELEBİLİR
05-09-2018 22:25
Google News

 

BASIN, EKONOMİK GELİŞMELERDEN OLUMSUZ ETKİLENDİ

Yazılı bir açıklama ile basın sektöründe yaşanan sorunları gündeme getiren Kolaylı, sektörün sorunlarının acil çözüm beklediğine dikkat çekti. Türkiye geneli faaliyet gösteren 8 gazeteciler federasyonu ile 90 gazeteciler cemiyetine üye yaklaşık 20 bin basın çalışanını temsilen açıklama yapan Kolaylı “Yurdun dört bir yanında fedakârca görev yapan gazeteciler, son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelerden büyük zarar gördü. Gazetelerin en temel girdisi olan gazete kâğıdında dışa bağımlı olmamız ve döviz kurlarında yaşanan olağan dışı yükseliş, basın emekçilerini, önlemler alınmaması halinde iş yapamaz hale getirebilir” dedi.

GİRDİLERDEKİ ARTIŞ

Kolaylı’nın verdiği bilgilere göre, gazetelerin gider kaleminde ilk sırayı alan gazete kâğıdı, adeta el yakar hale geldi. 2016 yılı Aralık ayında 665 ABD doları (2 bin 300 TL) olan 3. hamur 45 gr gazete kâğıdının fiyatı, 31 Ağustos 2018 tarihi itibariyle 840 ABD dolarına (5 bin 500 TL) yükselmiş, TL bazında yaklaşık yüzde 130 arttı. Gazete kâğıdının yanı sıra mürekkep ve kalıp gibi girdilerde de büyük artışlar yaşandı.

KOLAYLI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Kolaylı, basın kuruluşlarına, kamu ve özel bankalar ile Hazine, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları aracılığıyla uygun koşullarda kredi desteği verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Gazetelerin ekonomik krizden etkilenmemeleri ve en az hasarla atlatmaları için vergi ve sigorta primlerinde indirime gidilmesi gerektiğini de ifade eden Kolaylı “Vergi ve sigorta primi yapılandırmasına gidilmeli, yasal düzenleme ile vergi ve sigorta primlerinde indirim yapılmalıdır. Reklâmlar ile Resmi İlanlara uygulanan yüzde 18 katma değer vergisi yüzde 1’e düşürülmelidir. Gazetelerin ithal etmek zorunda olduğu gazete kâğıdı, gazete mürekkebi ve kalıp gibi ürünlerin gümrük vergilerinden gazeteler muaf olmalıdır. Basın İlan Kurumu, basının sürekliliği ve basın sektöründeki istihdamın en üst düzeyde sağlanmasında yaşamsal önem taşımaktadır. Gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen Basın Birliği Yasası, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak günümüz koşullarına uygun olarak çıkarılmasıdır. Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir. Sektörde istihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri kaynak bulunarak desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da yeni düzenleme yapılarak gazeteci sayılmalıdır” dedi. (TGK Basın)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete