GÜNDEM

'BASININ CAN SUYUNA İHTİYACI VAR'

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, basın kuruluşlarının özgürlüğünü ekonomik bakımdan özgür olmalarına bağladı.

'BASININ CAN SUYUNA İHTİYACI VAR'
11-04-2016 20:03
Google News

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, basın özgürlüğünde ülkenin geldiği son durum hakkında değerlendirmede bulundu. Basın özgürlüğünün yeni bir tartışma konusu olmadığını belirten Mustafa Arslan, "Eğer basın işletmelerinin ve basın mensuplarının ekonomik özgürlükleri yoksa, yarın gazetemi nasıl çıkartacağım, televizyonumun uydu ücretini nasıl ödeyeceğim kaygısındaysa, gazetecinin de çoluğuna çocuğuna hak ettiği emeğin karşılığını götürmeye ilişkin kaygıları var ise, bir anlamda bir kamu görevi olan medyadan beklenen görevleri getirme konusunda sıkıntıya düşecektir. Bir taraftan haber kaynakları itibariyle bir taraftan zihnindeki sıkıntılar nedeniyle bunları yaşayacaktır” dedi.

"BASININ CAN SUYUNA İHTİYACI VAR"

 Yerel basının ayakta durması için devlet eliyle verilen resmi ilanlara da değinen Mustafa Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Basın ilan kurumu eliyle 1961 den bu yana yazılı basınımıza resmi reklam ve ilanlar aracılığıyla destek veriliyor. Bunun sürdürülebilirliği son derece önemli. Çünkü Türkiye’de yaygın basının belli noktaya gelmesinde basın ilan kurumunun destekleri hayati önem arz etmiştir. Son dönemlerde yerel medyamızın yaşaması için de vazgeçilmez bir noktadır. Ancak kurumsallaşmasının sağlanması ve basın özgürlüğünün gerçekleşmesi için basın ilan kurumunun dışında da bir takım argumanları da artık sistemin içine almamız gerekiyor. Bir anlamda sektörü ayakta tutacak basın işletmelerini ticari anlamda bir işletme haline getirecek can suyuna ihtiyaç var. Bu çerçevede olmak üzere sektörümüze dönük olmak kaydıyla konfeksiyon değil terzi usulü desteklemelere ihtiyaç var. Bunlar hazine destekleri olabilir. Normal şartlar altında bölgelere göre belli sayıda istihdam da bulunan işletmelere vergi muafiyetleri, sigorta pirimi destekleri, işletmeler eğer yeni bir tesis kuracaklarsa arsa teşvikleri gibi teşvikler getirilmeli. Sektörümüzün de bu teşviklere özel olarak ihtiyacı var. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için verilen desteklerin sektörümüz için yeni bir anlayışla düzenlemeye ihtiyaç var. KOSGEB’in iş birliği, güç birliği paketi var. Bu paket 5 işletmenin bir araya gelerek yeni bir yatırım yapmasına tanıyor. Ancak özellikle bizim sektörümüzde beş işletmelerin bir araya gelmesi oldukça güçtür. Bu basın için 3 işletmeye düşürülebilir. Destek tavanı 500 bin lira ile sınırlandırılabilir, 250 bin lirası hibe, 250 bin lirası da beş yıllı faizsiz geri ödemeli verilebilir. Böylece bir matbaa tesisi kurulabilir. Ortak oluşturacakları eleman altyapısı ile beraber daha güzel gazeteler ve bulundukları il ve ilçelerin ihtiyacı olan matbaa tesislerini karşılamış olur. Kalkınma ajansları proje çağrılarında STK’ların yüzde 75’lik destek sağlıyorlar piyasa firmaları için bu yüzde 50 oluyor. Biz basın işletmelerini STK gibi algılanmasını bekliyoruz.” (

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
17 Nisan 2024 e-gazete