GÜNDEM

BAŞKAN EKMEN’DEN “ÜYE OL” ÇAĞRISI

Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, emeklilerin sorunlarını bir bir anlattı, dernek çatısı altında birleşme çağrısı yaptı.

BAŞKAN EKMEN’DEN “ÜYE OL” ÇAĞRISI
11-09-2019 21:31
Google News

Başkan Ekmen “Bu ülkenin her taşında emeği olan emeklilerimizin kimseye muhtaç olmadan, daha refah koşullarda yaşamlarını sürdürmeleri için uğraş içindeyiz. Yurt geneli 12 milyon emekli var. Bunun kaçı dernek üyesi diye bakmak lazım. Emekli vatandaşlarımız, yaşadıkları sorunlardan bahsederken, üzerlerine düşen görevi de yerine getirmeli, dernek çatısı altında örgütlenerek sesimizin daha gür çıkmasını sağlamalıdır. Doğalgaza 1 yılda yüzde 35, elektriğe yüzde 41 zamların konuşulduğu, Dolar ve Euro’nun tavan yaptığı şu günlerde lokma, aslanın ağzındaydı, şimdi midesindedir. Bu nedenle zorluklarla baş etmek için derneklerinize sahip çıkın ve üye olun. Genel Merkezimiz başta olmak üzere bütün şube yöneticilerimizle emeklilerimizin haklarını savunma ve emeklilerimizin sıkıntılarını dile getirmenin çabası içindeyiz. Çünkü zorluklarla baş edebilmek için örgütlenmek önemlidir” dedi.
SORUNLARI TEK TEK SIRALADI
12840 üye ile Batman’ın en büyük sivil toplu kuruluşu olduklarını hatırlatan Başkan Ekmen, şöyle konuştu “TOKİ vasıtasıyla 1772 konut yapıp hak sahiplerine teslim ettik. Ek 600 konut için de kuralar çekildi. Şimdi emeklilerimizin büyük sıkıntı içinde olan sorunlarını çözüm bulmak için uğraşıyoruz. Sırasıyla isteklerimiz;
1-Türkiye Emekliler Derneği, emekli aylıklarında eşitliği temel alan değişiklikler yapılmasını savunur. Emekli aylığı hesaplarında ve zam artışlarında norm ve standart birliğinden giderek uzaklaştıran farklı mevzuatlar yeniden ele alınmalı ve birliktelik sağlanmalıdır.
2- 2000 yılı öncesi SSK emeklilerine yapılan intibak kriterleri esas alınarak aynı uygulama 2000 yılı sonrasında emekli olanlara da yansıtılmalı, emekliler arasında norm ve standart birliktelik sağlanmalıdır.
3- 1 Ekim 2008 tarihli 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre sigortalı çalışma süresi uzadıkça emekli aylıklarında kayıplar yaşanırken, mağduriyetler oluşuyor. Ayık bağlama hesaplama sistemi değiştirilmeli ve aylık bağlama oranı en az yüzde 60 olarak belirlenmelidir.
4-2016 yılında SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine ikramiye taahhüdü olarak 100 TL seyyanen zam yapılması olumlu karşılanırken, bu uygulamanın 2017 yılından itibaren emekli olanlara verilmemesi eşitsizlik yaratmıştır. 2017 sonrası emekli olan ve bundan böyle emekli olacaklara seyyanen 100 Lira zammı güncellenerek verilmelidir.
5- Altı aylık TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamlar emeklilerin harcamalarını karşılayamıyor. Gelir ve aylıklara yapılan artış sistemi değiştirilmelidir. Emekli aylıklarına seyyanen zam yapılmalı, milli gelir artışından refah payı verilmelidir.
6-Emeklilerin harcamalarından KDV ve ÖTV gibi yüksek oranda vergiler alınıyor. Emeklilerimize vergi iadesi karşılığı olarak ödenen ek ödeme tutarları yetersiz kaldığından, ek ödeme oranları en az yüzde 8–9 olarak yeniden belirlenmelidir.
7-Özel ve Kamu Sağlık Kuruluşlarında emeklilerimizden katkı payı alınmamalıdır.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete