ROPÖRTAJ

BASKİ, MEGA PROJELERLE KENTİ RAHATLATACAK

Yaz geldi. Batman Belediyesi’nde çalışma temposu 2’ye katlandı. Temposunu 2’ye katlayan birimlerden biri de Batman Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü.

BASKİ, MEGA PROJELERLE KENTİ RAHATLATACAK
28-04-2016 22:03
Google News

Namı diğer BASKİ…

Belediyenin birimlerine yer vereceğimiz söyleşi serilerinin ilkini BASKİ’de gerçekleştiriyoruz.

Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Nasıroğlu ile birlikte BASKİ’nin Bahçelievler Mahallesi’nde 7 dönüm alan üzerinde kurulu olan hizmet binasını ziyaret ediyoruz.

Güler yüzlü personeller karşılıyor bizi.

Kurum Müdürü Bedirhan Güneş ile hal hatır sorma safhasının ardından hemen başlıyoruz kurumu konuşmaya.

Yağmurlu günlerde göle dönen sokakları,

Kurak yaz günlerinde meydana gelen su kesintilerini,

Kent merkezinde hiç su yüzü görmemiş yerleşim yerlerini,

Eskiyen su borularını teeek teeeek dâhil ediyoruz sohbetimize.

MEHMET ALİ BAŞKAN, KURUMU TAŞIMAYI ÖNERMİŞ

Kurum, demin de dediğim gibi 7 dönüm alanda 230 personel ve 25 araç (vidanjör, binek araç, kepçe, kamyon, iş makineleri) ile hizmet veriyor. Molozlarla, kumlarla, dev iş makineleriyle çalıştıkları için kurum binasını Hilal Mahallesi’nde Atık Arıtma Tesisine yakın bir yere taşımayı önermiş Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Nasıroğlu. Bu projenin hayata geçebilmesi için ciddi bir ödeneğe ihtiyaç duyduklarını belirtiyor ve ekliyor “Kurum, taşındığı takdirde 7 dönümlük alana kütüphane, park ve yeşil alandan oluşan bir yaşam kompleksi kurarız

“KANALİZASYONU OLMAYAN BÖLGELERE HAT ÇEKTİK”

Geçen yıl ki çalışmaları hatırlatıyor Kurum Müdürü Güneş. Kanalizasyonu olmayan foseptik bölgelerden bahsederek “Geçen yıl hiç kanalizasyon olmayan bölgeler vardı. Foseptik diyoruz buralara. Bu bölgelerde kanalizasyon çalışmalarımız oldu. Çay Mahallesinde 3 bin metreye yakın hat döşedik. Korik’te 2 bin metre hat çektik. Ev ev çektiğimiz hatlar bin metreden fazlaydı. Gültepe’de yeni binaların bağlantılarını yaptık. Ayrıca Gültepe’nin kanalizasyonu yoktu. Bütün Gültepe, Bölge Hastanesinin çektiği hatta bağlanmıştı. Oraya hem yağmur suyu hattı döşedik hem de kanalizasyon boruları yaptık. Şu anda o bölgede sıkıntımız kalmadı” diyor.

GÖL MANZARALARI SONA ERECEK

Bahçelievler, Şafak, Belde, Çömçe Lokantasından Belediyeye kadarki güzergâh, Şirinevler ve Cumhuriyet Mahallelerinde kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesi kurarak yağışlı günlerde buralarda oluşan “Batman usulü göl manzarasına” son vereceklerini söylüyor Sayın Güneş. Batman Belediyesi tarafından yürütülen vizyon projenin 3. etabında bu çalışmaların tamamlanacağını belirterek “Şu anda orada trafik sıkıntısı var. Çömçe Lokantasından Belediyeye kadar olan güzergâhta Vizyon Proje uygulanırken bölge, trafiğe kapatılacak. O zaman hattın döşenmesi kolaylaşacak. Ziya Gökalp Mahallesi, Meydan ve Şirinevler Mahallelerinin de yağmur suyu sorunu giderilmiş olacak” diyor.

MEGA PROJENİN DİĞER ADI 7 BİN 600 METRE

Söyleşimizin başlığına taşıdığımız gibi BASKİ, bu çalışma sezonu için mega projeler hazırlamış Batman’a. Köklü ve ciddi değişimler yapacak kentte. 7 bin 600 metre diye adlandırılan projeyi “Komando Caddesinin sonunda bulunan Jandarma Karakolunun önünden başlayacak, Hilal Mahallesi, Bağlar’dan, Koçerler Bulvarı’ndan Kültür Mahallesine kadar bin 200’luk hatla geleceğiz,  Kültür’den sonra 800’lük hatlarla devam edeceğiz, Atatürk Parkı güzergâhından, Gap, Bahçelievler ve Belde Mahallesine kadar kanalizasyon hattı döşeyeceğiz. Kültür’den Bahçelievler’e kadar ayrıca yağmur suyu hattını da döşeyeceğiz. Şu anda Bahçelievler bölgesinde yağmur suyu sıkıntımız var. Her yağmurda buradaki hatlar taşıyor, maalesef yetersiz olduğu için kaldırmıyor. Bu çalışma ile hem bu bölgeyi rahatlatacağız hem de kanalizasyon olarak Belde’ye kadar olan güzergâhın sıkıntısını gidermiş olacağız. Şu anda Belde’de yeni bir yapılaşma var. Eskiden olduğu gibi tek katlı evler yerine çok katlı apartmanlar dikiliyor. Batman’ın altyapısı buna cevap vermekte yetersiz. 5 Mayıs’ta ihalesi yapılacak olan Mega Projeye Mayıs ayının sonlarında başlanacak ve genel itibari ile 4 ay sürecek” sözleriyle anlatıyor Sayın Güneş. Bu proje kapsamında Batman sokaklarında bol bol kazı yapacak BASKİ. Bu yüzden şimdiden halktan sabır ve sağduyu istediklerini belirten Kurum Müdürü Bedirhan Güneş “Kazılardan dolayı biraz sıkıntı yaşanabilir ama ciddi bir çalışma yaparak kentin bir bölümünde altyapı sorununu gidereceğiz. Bu yüzden halkımızdan sağduyu bekliyoruz, bizi anlamalarını istiyoruz” diyor.

BİRİKEN SU, İLUH’A AKAMAYACAK

Yağışlı günlerde Karşıyaka Mahallesi’nde biriken suyun İluh Deresine akışı tarihe karışıyor. Neden mi? Çünkü Hürriyet, Çamlıca, Seyitler, Güneykent ve İluh Deresi güzergâhına 3 bin metre kanalizasyon hattı döşenecek. Civar mahallelerde su birikintileri ve İluh’a akışı böylece önlenmiş olacak. Bunun yanında Kuyubaşı’nda kanalizasyon olmadığı için bir takım sorunlar yaşandığını söylüyor Kurum Müdürü Bedirhan Güneş ve ekliyor “Kuyubaşı TOKİ’nin Altyapısı yok. Bu hafta başlayacağımız çalışmalarla o bölgenin sorununu gidereceğiz. 3 hafta kadar sonra o bölgedeki çalışmamız tamamlanmış olacak

Güneykent, Pazaryeri, Çay, Bayındırlık ve Korik Mahallelerine bu sezon su hattı döşeneceğini söylüyor açıklamasının devamında. Geçmiş yıllara nazaran kentin altyapısının daha iyi ve güçlü olduğunu da belirterek “Yol gibi, üstyapı yatırımları gibi görünen hizmetler olmadığı için altyapı hizmetleri pek göze gelmeyebiliyor. Ancak altyapı, en az üstyapı kadar önemlidir ve hayatidir. Bu bilinçle çalışmalarımızı olabildiğince güçlü tutmaya çalışıyoruz” diyor Sayın Güneş.

SU HATLARINDA CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILDI

Konu, su hizmetinden açılınca Elektrik Teknikeri Deniz Işık giriyor devreye. Geçen sene yapılan hizmetlerden bahsediyor önce. Şehrin büyük bir kısmına, Tılmerç, Çamlıtepe, Memur Sen TOKİ, Korik, Kösetarla, Afet Konutlarına yeni hatlar döşendiğini, yeni tesis ve anahatların değişiminin yapıldığını belirtiyor. Kuyubaşı TOKİ, Çamlıtepe, Seyitler, Petrolkent, Huzur ve Karşıyaka bölgelerindeki anahatların değiştirildiğini ve yan depolar kurulduğunu ekliyor sözlerine.

HEDEF, ELEKTRİKTE TASARRUFA GİTMEK

Atık Arıtma Tesisinden de bahseden Elektrik Teknikeri Deniz Işık, hedeflerinin bu tesis sayesinde tasarrufa gitmek olduğunu belirterek “1 yıldır Enerji Bakanlığı ile ilişkili olarak çalışmalarımız devam ediyor. Gerekli izinleri aldık. Günlük 530 KW kendi elektriğimizi üretip, 250 KW’sını kullanıp geri kalan kısmını devlete satarak birimimize kaynak sağlayacağız. Yılda getirisi 720 bin lira olacak. BASKİ’nin yıllık 10 milyona yakın elektrik gideri oluyor. Atık Arıtma Tesisi ile bu konuda ciddi bir tasarruf hedefliyoruz. Ayrıca pompalarımıza yaptığımız bakımlar ve teknik düzenlemelerle de bu yıl zaten 3 milyon bir tasarruf bekliyoruz” diyor.

ASBESTLİ SU BORULARI KALMADI

Batman’da su borularının yenilendiğini aktarıyor Kurum Müdürü Bedirhan Güneş ve ekliyor “Geçen dönem 4 mahallede 17 bin metre su borusu döşedik, 50 bine yakın ise abone hattı çektik. Asbestler tamamen bitti. Çarşı, Meydan, Yeni Mahalle, Şirinevler, Cumhuriyet Mahallelerinde yapıldı çalışmalar”. Anlayacağınız, eskiyen ve artık paslanmaya yüz tutmuş asbestli su borusu devri de kapandı kapanacak Batman’da.

SU DEPOLARINI GÖZLEMLİYORUZ

Sanal ortamda Batman’ın su depolarının durumunu görüntülüyoruz sohbetimiz sırasında. Otomasyon sisteminde kentin bölgelerini besleyen su depolarının an be an takip edilebildiğini belirtiyor Kurum Müdürü Sayın Güneş. Sisteme ilişkin yaptığı bilgilendirmede ise “Daha önceden su depoları dolardı ve o su taşardı, akıp giderdi. Şimdi depoları, artık an be an izlenebiliyor. Elektronik ortamda su seviyelerimizi gözlemleyebiliyoruz. Su seviyesi belli bir noktaya geldiğinde su pompalama işlemi kendiliğinden duruyor, taşması önleniyor. Elektrik gideri de azalmış oluyor” ifadelerini kullanıyor.

“DÜNYANIN EN UCUZ SUYUNU SATIYORUZ”

Ve sıkı durun… Sohbetimizin en çarpıcı kısımlarından biri burası. Zira kente 1 ayda 6 bin metreküp su bastıklarını söylüyor BASKİ Müdürü Bedirhan Güneş. Ve yetmedi… 1.20 kuruş ile Şırnak’tan sonra dünyanın en ucuz suyunu Batman’da sattıklarını dile getiriyor. Çevre illerde su fiyatları 2 TL’den 6 TL’ye kadar yükselirken, Batman’da ise 1.20 kuruşa tüketiciye ulaştığını açıklıyor sözlerinin devamında. Su kesintisiyle ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmadığını söyleyen Sayın Güneş “Gayet tazyikli su pompalıyoruz” diyor. Önceki senelerde elektrik kurumundan kaynaklı salınımlar hatırlatıldığında ise “Artık jeneratörlerimiz her an devrede” cevabını veriyor.

PTT İLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Su tahsilât şeflikleri ve bankalardan ödenen su borçlarının PTT’den de ödenmesini istemişti Batman PTT İdarecileri. Konuyla ilgili gelişme olup olmadığını soruyorum Müdür Beye. Sayın GüneşKonuyla ilgili görüşmemiz oldu. Bankalardan ödenen su borçlarının PTT’den de ödenebilmesinde hiçbir sakınca görmüyoruz ancak PTT, her tahsilâtta tüketiciden 1 TL kesmeyi önerdi. Biz bu öneriye sıcak bakmadık. Elimizden gelse suyu bedava verecekken, her tahsilâtta PTT’ye 1 TL ödenmesine gönlümüz razı olmadı. Görüşmelerimiz halen sürüyor” ifadelerini kullanıyor.

TAHSİLÂTTA İCRA-KAPAMA DÖNEMİ BAŞLIYOR

Dünyanın en ucuz suyunu satan BASKİ, su borçlarını tahsil etmekte ise epey bir zorlanıyor.  Tahsilâta yönelik yapılan çalışmalardan bahseden Sayın GüneşŞu anda 25 trilyon paramız dışarıda. Su borçları ödenmiyor. Tahsilâta yönelik kampanyalar düzenliyoruz. Geçen yıl kurum ve kuruluşlar, lüks ticarethaneler ve şantiyelerden 5 trilyonu tahsil ettik. Artık evlerde de tahsilâta yoğunlaşıyoruz. Su borcunu ödemeyen işletmelerin suyunu kesmeye başladık. Evlerde de yakında kesmeye başlayacağız. Borcu belli bir miktarın üzerinde olan evlerde de bundan böyle hem icra ve kapatma yöntemlerini uygulayacağız. Ekiplerimiz konuyla ilgili saha çalışmalarını hızlandırdı. Şu anda kampanya ve sayaç indirimi varken su borçlarının ödenmesini istiyoruz” mesajını veriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete