GÜNDEM

BATMAN BAROSU’NDAN POLİSİN SERT MUAMELESİNE TEPKİ

Batman Turgut Özal Bulvarı üzerinde bir vatandaş, maskesiz dolaştığı gerekçesiyle polisin sert muamelesine maruz kaldı. Batman Barosu, sosyal medyaya düşen o görüntülerle ilgili “Takipçisiyiz” dedi.

BATMAN BAROSU’NDAN POLİSİN SERT MUAMELESİNE TEPKİ
17-05-2020 17:22
Google News

 

Baro Başkanı A. Hamit Çakan’ın imzasını taşıyan açıklamada “15 Mayıs’ta Turgut Özal bulvarında, denetim yapan sivil polislerce ismi belirlenemeyen vatandaşa, kimlik sorulması üzerine çıkan tartışmada, sivil polislerin, vatandaşa orantısız biçimde ve zor kullanmak suretiyle kötü muamelede bulunması görüntülerini üzülerek öğrenmiş bulunuyor ve açık bir şekilde kınıyoruz. Toplumda huzur ve güveni sağlamak, suçları önlemek, suç ve suçlarla mücadele etmek,suçluyu ve suçta kullanılan eşyayı ele geçirmek ile yükümlü olan ve toplumsal barışın tesisinde önemli yer edinmesi gereken kolluk görevlilerinin görevini ifa ederken, İç Disiplin Kurallarına, Kanunlara ve Temel İnsan Haklarına saygılı davranması gerekirken, ilgili görüntülerden anlaşıldığı kadarıyla, kolluğun görevini ifa etme biçimi yasalar ve temel insan hakları ile bağdaşmamaktadır. 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu(madde 4/A) amir hükmü gereği kolluğun kimlik sorması üzerine, kimliğini ibraz edemeyen vatandaş veya yabancı hakkında yasal işlem yapılabilir, fakat hiç kimse ya da hiçbir kurum kanundan üstün olmadığından böylesi insanlık vicdanıyla bağdaşmayan bir muamele hakkına sahip değildir” denildi.

GÖRÜNTÜLERDE YER ALAN POLİS, KANUN HÜKÜMLERİNE UYMUYOR

Açıklamanın devamında polisin yetkileri ve görevleri hatırlatılarak “Kanunda, polis, durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirir ve durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilir; kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir. Durdurma süresi, durdurma sebebine esas teşkil eden işlemin gerçekleştirilmesi için zorunlu olan süreden fazla olamaz. Durdurma sebebinin ortadan kalkması halinde kişilerin ve araçların ayrılmalarına izin verilir. Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir. Görüntülerdeki kişilerin kanun hükümlerine uymadıkları açıktır. Durdurma ve kimlik sorma işlemi sırasında yaşanan bu açık hukuka aykırılığın bir daha yaşanmaması ve vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi adına Batman Emniyet Müdürlüğü’nün disiplin sürecini başlatmasını talep etmekle birlikte, Batman Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak suç duyurusunda bulunarak yasal sürecin takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz” denildi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete