SİYASET

Batman Basını sordu, Numan Kurtulmuş yanıtladı

Temaslarda bulunmak üzere Batman’a gelen AK Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yerel medya temsilcileriyle iki ayrı toplantıda bir araya geldi.

Batman Basını sordu, Numan Kurtulmuş yanıtladı
31-03-2022 19:08
31-03-2022 19:11
BATMAN
Google News

ÖNCE STK TEMSİLCİLERİ, SONRA YEREL MEDYA İLE BİR ARAYA GELDİ

Batman Üniversitesinde katıldığı konferansın ardından STK temsilcileriyle basına kapalı toplantı düzenleyen Kurtulmuş, programının ikinci gününde ise gazetecilerle bir araya geldi. Mezopotamya Otelde düzenlenen basın toplantısına İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, İl Başkanı Av. Akif Gür, MKYK Üyesi Şaziye Gündüz, Gazeteci-Yazar Sibel Eraslan da katıldı.

“RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINDA TÜRKİYE ÖRNEK ÜLKE OLDU”

Kurtulmuş, Ukrayna-Rusya savaşını değerlendirirken “Krizin ilk gününden itibaren Türkiye önemli ve tarihi rol üstlendi. Savaşın tarafı olmadan her iki tarafla rahat konuşabilen, ilk andan itibaren barış sürecini kolaylaştıran, arabuluculuk rolünü üstlenebilen son derece hassas bir noktada durdu. Türkiye'nin bu rolü, bütün dünya ülkelerine de örnek teşkil etti. Sayın Cumhurbaşkanımız bu süreçte 40'a yakın devlet ve hükümet başkanıyla görüşmeler yaparak savaşın bir an evvel nihayete erdirilmesi ve ateşkesin temin edilmesi için misyon üstlendi. Sonuçta iki şehrin etrafındaki kuşatma Ruslar tarafından kaldırıldı ve Belarus sınırlarına çekildiği yönünde haberler aldık. Ümit ediyoruz ki bir an evvel barış sağlanır” dedi.

“TEMSİLDE ADALET, BARAJ MESELESİYLE MÜMKÜN”

Seçim Kanunu değişikliklerine değinen Kurtulmuş “Türkiye kamuoyunun ittifak içerisinde olduğu konulardan biri 12 Eylül rejimiyle gelmiş olan yüzde 10'luk barajın çok yüksek olduğu konusuydu. Birçok partinin parlamentoya giremediği için temsilde adaletin zorlandığı hep bir şikâyet konusuydu. Bu anlamda yüzde 10'luk barajın yüzde 7’ye indirilmesi olumlu bir adım. Daha da indirilebilirdi elbette ama sonuç itibarıyla barajın bu noktaya gelmiş olması bile demokrasimiz bakımından bir kazanım. Temsilde adaletin daha rahat sağlanabilmesi, baraj meselesiyle mümkün olacak” dedi.

“MASADA 6 PARTİ VAR AMA RUHU OLAN 7. PARTİ VAR, O DA HDP”

Kurtulmuş, altı muhalefet partisinin yuvarlak masa etrafında görüşmelerini değerlendirirken “Israrla masada 6 parti var, diyorlar. Ama masada ruhu olan 7. bir parti var. O da HDP. HDP'nin o masada olmaması düşünülemez. Çünkü olar açısından, HDP’nin oylarını almamış olan bir ittifak, seçim yarışında yarışın kulpunu dahi tutamaz. Seçmenlerini ürkütmemek için bunu telaffuz etmiyorlar ve başından beri HDP ile işbirlikleri sürdürüyorlar. Siyasi ittifaklarını açık, şeffaf ve anlaşılır bir şekilde görmek isteriz” dedi.

“MEŞRU BİR HÜKÜMET SİSTEMİ VAR”

Kurtulmuş, Türkiye'de millet tarafından seçilmiş meşru bir hükümet olduğunu vurgulayarak “Meşru bir Cumhurbaşkanlığı yönetim modeli vardır. Parlamentoda belirli sayıya ulaşılmış ve referanduma gidilmiş, milletin oylarıyla parlamentoda Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmiştir. Herhangi bir parti veya partiler, bu konuda bir teklifte bulunabilir ama mevcut Türkiye sisteminin yönetim modelini gayrimeşru göremez” dedi.

ERKEN SEÇİM VAR MI?

Kurtulmuş, Gazeteci Hatice Türkan’ın ‘baskın seçim var mı’ sorusu üzerine “Bir erken seçim ya da baskın seçim yok. Seçim, zamanında yani 2023'ün Haziran Ayında yapılacak” yanıtını verdi.

KÜRT AÇILIMI DÜŞÜNÜLÜYOR MU?

Kurtulmuş, Türkan’ın ‘metropollerde AK Pati’nin yerel seçimleri Kürtlerin oyu ile kaybettiği çok tartışıldı. Kürtlerle ilgili yeni bir açılım düşünülüyor mu?’ sorusuna ise “Bugün Kürt kardeşlerimizin oyunu en fazla alan parti Türkiye genelinde AK Parti’dir.

Türkiye'de önemli bir nüfus yoğunluğunu oluşturan Kürt kardeşlerimizin varlığı siyaseten de son derece önemli. Türkiye'de Türklerle Kürtlerin kaderinin birbirinden ayrı olmadığını, Türklerle Kürtlerin haklarının birbirinden farklı olmadığını ve 84 milyon yurttaşımızın tamamını kuşatacak kapsayıcı kuşatıcı bir siyaseti, AK Parti'nin temel ödevlerinden biri olarak görüyoruz. AK Parti'nin 4 temel özelliği var. AK Parti, demokrat, reformcu, kapsayıcı ve kuşatıcı bir parti. Yani Türkiye'nin her yerinde her tarafında olan bir parti. Türk, Kürt, Arnavut, Çerkez, Laz, Sünni, Alevi, herkesin partisidir. Hep beraber Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak eşit ve özgür vatandaşlar olarak hep daha ileriye gideceğiz, hep daha güçlü olacağız. Bunun için 20 yıllık sürede, fevkalade özellikle ana dilinin rahat kullanılabilmesi, ana dilde eğitim yapılabilmesi ve belli konulardaki baskıların ortadan kaldırılması konusunda AK Parti'nin ortaya koyduğu reformcu siyaset anlayışı meydanda. 84 milyon yurttaşımız vatandaşımızdır, kardeşimizdir ve bu gönül bağını kuvvetlendirerek yolumuza devam ediyoruz” yanıtını verdi.

Numan Kurtulmuş Batman ziyareti

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete