GÜNDEM

BATMAN BELEDİYESİNE EK KAYNAKLAR KAZANDIRILIYOR

Batman Belediyesi, Atık Su Arıtma Tesisi sayesinde üretilen elektriği, her ay 16 Bin TL’ye DEDAŞ’a satarak Belediyeye ek gelir sağlamayı başardı.

BATMAN BELEDİYESİNE EK KAYNAKLAR KAZANDIRILIYOR
24-12-2020 20:30
Google News

 

BELEDİYEYE YENİ GELİR KAPILARI OLUŞTURULUYOR
Vali ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin’in talimatı ile Batman Belediyesi’ne yeni gelir kalemleri oluşturuluyor. Belediye Atık Su Arıtma Tesisi’nde elde edilen elektrik de Belediyenin gelir kalemlerinden biri oldu.

BELEDİYE, DEDAŞ’A ELEKTRİK SATIYOR
2009’da inşaatına başlanan, 2011 yılında açılışı yapılan ancak kapısına kilit vurulan Belediye Atık Su Arıtma Tesisi, 2016 yılında dönemin Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy tarafından faaliyete geçirilmişti. Vali ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin de Belediye Atık Su Arıtma Tesisi’nin işlevsel hale getirilmesi ve atık sulardan elektrik elde edilmesi talimatını verdi. Tesis Müdürü Amine Tüzün tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında, Atık Su Arıtma Tesisi’nde toplanan atık sular mekanik olarak arıtılmaya başlandı. Arıtma işleminde çıkan biyogazdan elektrik enerjisi elde edilirken, çürümüş çamurdan da doğal gübre elde edilmeye başlandı. Üretilen elektrik, her ay 16 Bin TL’ye DEDAŞ’a satılarak, belediyeye ek kaynak kazandırıldı.

2011’DE AÇILIŞI YAPILMIŞ AMA KAPISINA KİLİT VURULMUŞ…
Gazetemize konuyla ilgili demeç veren Vali ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin “Batman kanalizasyon arıtma tesisi Alman Kalkınma Bankası kredisi ile yapılmış. Şu an Batman'ın ana borç kalemi 30 milyon Avro ile bu yatırımdan geliyor. Projenin sadece fiziksel arıtma tarafı o da 320.000 nüfus için yapılmış. Biyolojik arıtma hiç yok. 2009'da inşaat başlıyor, 2011'de hizmete açılıyor. 2016'da Ertuğ Beyin ekibi göreve gelince bakıyorlar ki Almanların arıtma tesisinde yaptıkları elektrik üretim tesisi hiç çalıştırılmamış. Kilidi kırıyorlar ve beş yıl sonra tesisi hizmete alıyorlar. Bugün tüm arıtma tesisinin elektriği buradan üretiliyor ve ayrıca aylık 16.000 liralık elektrik DEDAŞ'a satılıyor” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete