HALKIN SESİ

BATMAN BÜYÜKŞEHİR OLMALI MI?

Bu hafta Sonsöz Sende sayfamızda esnaf ve vatandaşlarımıza; Batman, büyükşehir olmalı mı? sorusunu yönelttik.

BATMAN BÜYÜKŞEHİR OLMALI MI?
17-12-2020 13:32
Google News

 

Biliyorsunuz Batman’ın nüfusu, artık Büyükşehir nüfusuna yaklaştı.
Yeni bir düzenleme yapılırsa ve bazı şehirler büyükşehire dönüştürülürse, muhtemelen Batman da o listede yer alacak.
Bu yüzden biz de Batman’ın Büyükşehir sınıfına alınması ihtimalini gündeme taşıdık.
Bu hafta Sonsöz Sende sayfamızda esnaf ve vatandaşlarımıza;
Batman, büyükşehir olmalı mı? sorusunu yönelttik.
Kimisi sıcak baktı, kimisi olumlu karşılamadı.
Her iki tarafın da kendine göre haklılık payları var.
Yanıtları sizler için toparladık.
Keyifli okumalar.


MEHMET AKOVA (MÜHENDİS)
Batman’ın büyükşehir olsun olması da iyi olurdu. Çünkü Batman büyükşehir olmadığından dolayı bazı hizmetlerden faydalanamıyor. Bir Tıp Fakültemiz olmuyor. Tam kapsamlı bir Araştırma Hastanelerimiz ve Şehir Hastanelerimiz yok. Batman Üniversitesi gelişemiyor. Üniversiteye bağlı hastaneler olabilirdi mesela. büyükşehir gözüyle bakılmadığı için bu eksiklikler görünmüyor. Ama büyükşehir olsaydı bu eksikler fark edilebilirdi. Belki o zaman bazı şeyler hızlanabilirdi.

Çetin ŞAHMAZ (KUAFÖR)
Batman'ın büyükşehir olmasını isterim. Olması da süper olur. büyükşehir olunca belki belediyenin bütçesi artar. Belediyenin hizmetleri daha fazla büyür. Mesela kentsel dönüşüm yapılabilir. Bozuk mahallelerde evler ve işyerleri yıkılır, yerlerine modern binalar yapılabilir. Batman, büyükşehirlerin imkânlarından faydalansa eminim birçok şehirden çok daha bakımlı ve güzel bir şehir olur. Ama şu anda büyükşehir olmadığı için bu imkânlardan faydalanamıyor.

ALİCAN EREN (TEKSTİL ÇALIŞANI)
Batman’ın büyükşehir olmasını istemiyorum. Çünkü küçük şehirlerde komşuluk, akrabalık ilişkileri daha sağlam kalıyor bence. Küçük şehirlerde saygı ve sevgi daha yoğundur. Köy yerleri gibi… Ama büyükşehirlerde öyle değil. İnsanların birbirinden haberi olmuyor. İnsanlar birbirinden kopuyor. büyükşehir olursa, zamanla batı illerine benzeyecek. Böyle küçük, sıcak bir şehir olarak kalsın.

KERİM TEKİN (ÇALIŞMIYOR)
Batman, büyükşehir olsun. Baştanbaşa bir yenilensin. Aynen batı illerindeki büyükşehirler gibi. Dar sokaklarımız var. İtfaiye ve ambulans bile giremiyor.  Her mahallede semt poliklinikleri olsun. Her mahallenin özel bir parkı olsun. Eğlence merkezleri, lunaparklar,  dev kütüphaneler olsun. Büyükşehirlerde olan bu imkânlar Batman’da da olsun isterim. Mesela halen Batman’ın birçok mahallesinde internet ve doğalgaz yok. Artık kentin tamamında internet bağlantısı olmalı, doğalgaz olmalı. Elektrik direkleri tamamen yeraltına alınmalı. 

FETULLAH ALTINÖZ (TEKSTİL ÇALIŞANI) 
Batman büyükşehir olsun isterim tabi ki. O zaman kentin yeşil alanları, kentsel dönüşümü belki bir düzene girer. Çünkü büyükşehirlerin kriterleri var. Batman da bu kriterleri taşımak zorunda olur.  Şu anda Batman, büyük bir köy gibi. Düzensiz. Çarpık kentleşme var. Binalar iç içe. Evlerin balkonları iç içe. Evlerin pencereleri burun buruna. Evlerin ve mahallelerin yeşil alanları yok. büyükşehir olursa belki yetkililer bu sorunları çözmek zorunda hissederler kendilerini. Çünkü bir büyükşehirde nasıl olur da yeşil alan olmaz, nasıl olur da kentsel dönüşüm yapılmaz, bu büyük bir eksiklik olur.

KEMAL GÜLMEZ (ESNAF)
Bence Batman büyükşehir olsun. Çünkü Batman Üniversitesi çok sönük kalıyor. En azından büyükşehir olursa daha çok öğrenci, Batman’ı tercih eder. Belki Tıp Fakülteleri, Eczacılık Fakülteleri açılır. Üniversite gelişirse Batman da gelişir. Esnaf da gelişir. Şu anda Batman’da topu topu 2 tane alışveriş merkezi var. Sinema salonları çok yetersiz. Parkları çok yetersiz. büyükşehir sınıfına alınırsa belki Batman’ın bu kalıplaşmış sorunları da çözülür.

CELAL TARHAN (ESNAF)
Batman’da hava kirliliği, önemli bir sorun. Şu anda küçük ve kendi halinde bir şehir olmasına rağmen kendi sorunlarını çözemiyor. büyükşehir olursa bence sorunları da büyüyecek. Mesela hava kirliliğine çözüm bulunamıyor. büyükşehir olup fazla nüfus çekerse, hava kirliliği daha da artacak. Trafik yoğunluğu daha da artacak. Bundan dolayı Batman’ın büyük şehir olma taraftarı değilim.

VEYSEL GEZEN (ESNAF)
Batman'ın bir sürü eksiklikleri var. Mesela bizim işyerimizin yan sokağında bulunan Sanat Sokağı’na bakın. Sanattan eser yok. Orası kahvehaneler sokağı.  Böyle küçük bir sorun ile çözülemiyor. o sokağa bile sanat adına bir çalışma yapılamıyor, düzen verilemiyorken, Batman’ın büyükşehir olması neyi değiştirecek? Önce yıllardır çözülemeyen böyle küçük sorunların çözüme kavuşturulması gerekiyor. Sonra hak ediyorsa büyükşehir olmalı.

SALİH KURT  (ESNAF)
Batman hızla büyüyor. Nüfusu hızla artıyor. Ancak işsizlik de her geçen gün artıyor. pandemi sürecinde çok üzülerek, 2–3 personelimi işten çıkarmak zorunda kaldım. Çünkü kiralarımı dahi ödeyemiyordum. Batman’da işsizlik, diz boyu. Batman’da biz gençlerimize iş alanı oluşturamıyorsak, Batman nasıl büyükşehir olsun? büyükşehir dediğin, iş alanlarıyla dolu olmalı, fabrikalarla dolu olmalı. Tarım alanları olmalı.  Batman’da bu imkânlar var mı?

SAMET DEMİR (ESNAF)
Batman'ın büyükşehir olması, yıllardır gündemde. Nüfusu hızla arttığı için muhtemelen ilerleyen dönemde büyükşehir olacak. Ancak Batman’da kendimizi güvende hissedemiyorken, büyükşehir olma ihtimali bile korkutuyor. Mesela parklarımız güvende değil. Sokak araları güvenli değil. Önce her vatandaşın, kendini bu şehirde güvende hissetmesi gerekiyor. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete