GÜNDEM

“Batman’da devrim yapmalıyız”

Batman Valisi Ekrem Canalp, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Batman şubesinin geleneksel kahvaltı buluşmaları kapsamında düzenlenen kahvaltı programına katılarak sanayici ve iş adamları ile bir araya geldi.

“Batman’da devrim yapmalıyız”
13-11-2022 16:10
13-11-2022 16:12
Google News

“BATMAN’DA ISLAHAT DEĞİL, DEVRİM YAPMAMIZ GEREKİYOR”

ASKON Batman Şubesi Başkanı Selman Nasıroğlu’nun açılış konuşmasının ardından sanayiciler hitap eden Vali Canalp, davetlerinden dolayı sanayicilere teşekkür ederek, Batman’ı birçok alanda düzlüğe çıkarmak için ıslahatların yeterli olamayacağını ancak devrim yapmak gerektiğinin altını çizdi.

“BATMAN’LA İLGİLİ GÖZLEMLER YAPTIM”

Vali Canalp, “Batman’a geleli yaklaşık 6 ay oldu. Batman ile ilgili kendimce belli gözlemleri yapabilme imkanına kavuştum. Ama ilk gözlemlerimi ilk günlerde sokağa çıktığım zaman, bir caddede yürüdüğümüz zaman, bir parkta oturduğumuz zaman insanların sizden en fazla beklentilerinin ne olduğunu net şekilde gördüm; İnsanlar iş istiyor.  Herkesin en temel bir numaralı beklentisi istihdamdır. Peki, bunun bu şekildeki sosyolojik gerçekliği iktisadi temeline indiğiniz zaman ne görüyorsunuz? Bununla ilgili de TUİK’in bir çalışması var. İl’leri kendi içerisinde sınıflandıran, derecelendiren ve sıralamaya tabi tutan en son çalışma 2016 yılında yapıldı. TÜİK'in 2016 yılında yapmış olduğu bu çalışmada çok acı bir tablo çıktı Batman açısından. Batman genel iller sıralamasında 81 ilin içerisinde 72 sıradadır. Ama bizi, Batman ailesi olarak hepimizi Vali olarak, Belediye Başkanı olarak beni ilgilendiren alt başlık ise endüstri ilişkilerdeki sıralamamızdır” dedi.

“EĞRİ OTURURKEN DOĞRU KONUŞMA TARAFTARIYIM”

Vali Canalp ”Endüstri ilişkilerdeki sıralama neden en düşük derseniz bunun dört unsuru var. Bir tanesi istihdam bununla bağlantılı olarak işsizlik ve bunlarla yakın bağlantısı olan başka bir kavram günlük elde edilen ücret düzeyi ve dördüncüsü bu ücretten elde edilen tatmin. Bu dört kritere göre endüstri ilişkiler alanında Batman’ı sıralamaya koyduğunuz zaman, Batman 81 vilayetin içerisinde 81. sırada. Derseniz ki geride gidebileceğimiz bir yer kalmış mıdır? Yoktur. Ben her zaman için eğri eğri otururken doğru doğru konuşmak taraftarıyım. Eğer ortada acı bir gerçeklik varsa, biz bu acı gerçekliği kabul etmeden, bu acı gerçekliği olduğu gibi analiz etmeden ve bu analizi de doğru şekilde doğru bir temel üzerine oturtmadan alacağımız her karar, ulaşmak istediğimiz her sonuç, ya eksiktir, ya yanlıştır ya da sonu hüsrandır” dedi.

“BENİM ÇİFTE SORUMLULUĞUM VAR” 

Vali Canalp, “Lokomotif yoksa tren yürümez.  Motor yoksa, tır da, kamyon da ve otomobil de hareket etmez. İtici ve çekici güç her zaman için güçlü bir ekonomidir. Batman’ın bu anlamda en büyük eksikliği güçlü ve üretken bir ekonomimizin bulunmamasıdır. Acı gerçeklik Batman’ın şu anda ekonomisi bu gövdeyi uçurabilecek kanatlar olmaktan, bu otomobili hareket ettirebilecek yeteri performans motor olabilmekten, lokomotif olabilmekten maalesef uzaktır. Türkiye’nin sonuncusu olmak gibi Batman’ın kaderinde olamaz.  Batman’ın şu anda bulunmuş olduğu noktalardan çok daha ötelere hızlı ve seri bir şekilde götürmekle hepimiz mükellefiz. Bu masanın etrafında bulunan herkes bu vebali sorumluluğunu omuzlamış kişilerdir. En başından ben.  Hem de çifte sorumluluğumuz var.  Hem Belediye Başkan Vekili olarak hem de Vali olarak bu sorumluluğu alıyorum ve kabul ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BATMAN’DA DEVRİM YAPMAMIZ GEREKİYOR”

Batman’da devrim yapılması gerektiğinin altını çizen Vali Canalp, “Var olan bu yapı içerisinde ufak tefek tadilatlar yapalım, küçük eklemeler yapalım, kısacası ıslahat yaparak Batman’ı düzeltemeyiz. Batman’da devrim yapmamız gerekiyor. Batman’da öyle bir devrim yapmamız gerekiyor ki, çok kısa zaman içerisinde Türkiye’nin 81 ili içerisinde 81. sırada olan Batman’ı ilk 10’a girmesi için atılımlar yapmamız gerekiyor” dedi.

“5 OSB’Yİ HIZLI BİR ŞEKİLDE HAYAT GEÇİRMEK ZORUNDAYIZ”

OSB’lerin hayata geçirmek zorunda olduğunu belirten Vali Canalp, “5 tane daha yeni OSB’nin hızlı bir şekilde hayat geçirmek zorundayız. Bu 5 OSB’den 3 tanesini Batman çayının kenarına yapacağız. Buralar geçmişte sel yatağı olan yerler. Önümüzdeki sene inşallah 12,5 km kısmı daha bu şekilde yapılacak. Buralar öncelikli olarak bizim OSB yapacağımız alanlar olacak.  Bu alanları da setler yapılmak suretiyle sel yatağı olmaktan hukuken ve fiilen kurtarmış olacağız. Bazı yerlerde 500 m, bazı yerlerde 900 m, 1.5 km’lik bize yeni alanlar ortaya çıkacak. Türkiye’de şu anda hiçbir ovada size OSB kurma izni verilmez. Çünkü bütün ovalar tescillendi ve kayıt altına alındı. Devlet olarak stratejimiz, artık bu dümdüz araziler üzerine OSB kurma imkânımız yok.  Elimizde kalan son şanslardan bir tanesi burasıdır. Kuracağımız OSB’lerden bir tanesi de Tekstil İhtisas OSB olmalıdır” dedi. 

“BİR YERDEN BAŞLAMAK ZORUNDAYIZ”

Vali Canalp, “Bir yerden başlamak zorundayız. Olanı olduğu gibi kabul edemeyiz. İşte mera alanları ile ilgili sıkıntı çıktı, çıkabiliyor. Bir tarafında başlarsanız bir süre sonra sıkıntı olan şeyler zamanla çözülür. Problem olan ne varsa her şeyin üzerine defalarca giderek çözmeliyiz, çözmek zorundayız. Bu 5 OSB’den ikisi mera alanında kurulacak. Öyle yapmak zorundayız. Bunun süreçleri biraz uzun sürecek” dedi. 

“BU BÖLGENİN ZENGİNLİĞİNİ VE REFAHINI BU BÖLGENİN İŞ ADAMLARI, İŞÇİLERİ, KADINLARI VE GENÇLERİ ALSIN”

Her hafta benden yer isteyen yatırımcı geliyor. Bunların büyük kısmı Batmanlı değil diyen Vali Canalp,  “Bu kadar yatırımcı Batman’a niye geliyor. Çünkü şu anda Batman Türkiye’de devlet teşviklerinin en yoğun verildiği en üst kategoride yer alıyor. OSB’de yatırım yaptığı zamanda en üst kategoride destek alacak. Başka bir etken işgücünün fazla olmasıdır. Yatırımcı bunun için geliyor. Bu çalışmaların hukuki altyapı kadar bu işin canı ve ruhu güçlü bir kamuoyu desteğidir. İşini büyütmek isteyen herkes, şuan yaptığım işten daha büyük düşünüyorum, diyen herkes lütfen buyursun gelsin, tek başınıza olmanız şart değil, güçlerinizi birleştirin, bu bölgenin katma değerini, zenginliğini ve refahını bu bölgenin iş adamları, işçileri, kadınları ve gençleri alsın” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18 Mayıs 2024 e-gazete