EĞİTİM

Batman'da geleceğin petrolcüleri yetişiyor

Batman Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümünde verilen yüzde yüz İngilizce eğitimle geleceğin petrol ve doğalgaz mühendisleri yetişiyor.

Batman'da geleceğin petrolcüleri yetişiyor
03-01-2023 19:00
03-01-2023 20:53
BATMAN
Google News

Aktif olarak Türkçe verilen Batman Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü, bu sene yüzde yüz İnglizce verilmeye başlandı. Rektör Prof. Dr. İdris Demir, bu sene ve önümüzdeki yıllarda YÖK'ün onayı, desteği ve kabulüyle eğitimi İngilizce olarak dönüştürdüklerini söyledi. 

“ÖĞRENCİ SAYIMIZI SINIRLI SAYIDA TUTUYORUZ”

Bölüme alınacak öğrenci sayısını sınırlı sayıda tuttuklarını belirten Demir “Yeni bu sene yüzde 100 İngilizce programımıza da 4 öğrencimiz dahil oldu. Biz bunun önümüzdeki senelerde 10 ve 15'i bulmasını amaçlıyoruz. Sayımızı çok fazla bilerek yükseltmiyoruz. Sayı sınırlı ve az olunca öğrencilerimize çok nitelikli eğitim veriyoruz. Teorik bilginin yanı sıra petrolün çıktığı Batı Raman Dağında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve TÜPRAŞ'ın aktif olarak çalışmalarını yürüttüğü Batman'da 2 profesör, 2 doçent, 5 doktor öğretim üyesi olmak üzere toplamda 9 öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlimiz ile öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz. Ülkemizin ihtiyaçlarını Batman Üniversitesi koordinesinde sadece devletimizin, ülkemizin hizmetine değil, ülkemizle uluslararası ölçekte iş birliği gerçekleştiren Azerbaycan gibi, Katar gibi, Romanya gibi, Libya gibi, Kıbrıs gibi Türkiye'nin uluslararası platformlarda birlikte koordineli hareket ettiği ittifaktaki üyelerine yüzde 100 İngilizce uluslararası alanda geçerliliği olacak bu diplomaya sahip olacak öğrencilerimiz ile ülkemizin dışarıya bağımlı olacak hem faturasını azaltmaya hem de bu bilgi birikimi beşeri sermayeyi en az indirmeyi amaçlıyoruz. Türkiye adına hareket eden ülkelerin de bu anlamda nitelikli petrol ve doğalgaz mühendisi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalarımızı Batman Üniversitesi olarak bunun onurunu yaşıyoruz" dedi. 

“TEORİK VE UYGULAMALI EĞİTİMLERLE SEKTÖRE HAZIR HALE GELECEKLER”

Öğrencilerin henüz mezun olmadan burada gördükleri teorik ve uygulamalı eğitimler sayesinde sektöre hazır olarak gireceklerini belirten Demir, “öğrencilerimiz şuanda almış oldukları eğitimde 2 anabilim dalında petrol işleme ve petrol arama tarama faaliyetleri yürütmekte. Öğrencilerimiz henüz mezun olmadan burada görmüş oldukları eğitimde sismik araştırmalarla dağ, bayır petrolün nerede aranıp bulunacağını, yerin altında bulunduktan sonra yerin üstüne nasıl çıkarılacağını, çıkarıldıktan sonra nasıl nakliye edileceğini gerek boru hatlarıyla gerek enerji tankerleriyle, bunları teorik ve sistematik olarak görüp, inceleme fırsatına sahip oluyorlar. Keza bunun yanı sıra petrol işleme, rafineri ürünlerini ayrıştırma, metanon, dizel yakıt, uçak yakıtı, benzin, motorin, asfalt gibi yakıtlara ayırmayı hem burada hem de üniversitemizin diğer petrokimya bölümlerinde alacakları seçmeli derslerle öğrenebilme fırsatına sahip oluyorlar" dedi.

“ULUSLARARASI FİRMALARDA ÇALIŞABİLECEKLER”

Özellikle yüzde 100 İngilizce ile mezun olan öğrencilerin uluslararası firmalarda da çalışabileceklerinin altını çizen Demir, “Ülkemizde petrol ofisi, OPED, SHELL, en önemlisi TPAO, TÜPRAŞ, TİPİK, BOTAŞ, SOCAR gibi ulusal ve uluslararası firmalarda, küresel çapta faaliyet gösteren farklı farklı firmalarda özellikle petrolün üretildiği Ortadoğu coğrafyasına yakın, bölgeyi bilen, bölgenin dinamiklerini bilen, uluslararası dili konuşan yetkin mühendisler olarak birçok farklı uluslararası kurum, kuruluş ve firmalarda iş bulabilme imkanına sahip olacaklardır" dedi. 

“BATMAN'DA BU BÖLÜMÜ TERCİH ETMEK BÜYÜK AVANTAJ”

Petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümü öğrencisi Hatice Sezer ise "Batman İngilizce petrol ve doğalgaz mühendisliği öğrencisiyim. Bu bölüme birincilikle yerleştim. Batman bir petrol şehri. Ben de Batman'lıyım. Batman'ın petrol şehri olmasını bir avantaja çevirip, petrol ve doğalgaz mühendisliğini tercih ettim. Diğer illere de puanım yetiyordu ama Batman'ı tercih ettim ve birincilikle yerleştim. Batman'da bu bölümü tercih etmek çok büyük bir avantaj çünkü Batman direk petrol sahası. İş çalışma alanları var. Bölümden mezun olduktan sonra bu edindiğim bilgileri deneyimleyebileceğim bir staj alanı var. Meslek ile ilgili hedefim ilk önce mezun olduktan sonra 3-4 yıl kadar sahada çalışmak. Daha sonra da yüksek lisans yapmayı düşünüyorum. Bizim üniversitemizin  petrol ve doğalgaz öğrencileri için yapmış olduğu bir çalışma var. Diğer kurumlarla anlaşmalı olarak, bu kurumlar TPAO, TİPİK TÜPRAŞ gibi kurumlara gidip hem teknik çalışmalar yapmak hem de işi alanında öğrenme gibi bir şansımız olacak. Batman'ı da bu yüzden tercih ettim" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Nisan 2024 e-gazete