ROPÖRTAJ

BATMAN’DA KAÇ KİŞİ KORONA OLDU?

Batman Tabipler Odası Başkanı Dr. Selahattin Oğuz ve Batman Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Adnan Bayhan, gazetemizin online canlı yayın programına konuk oldu.

BATMAN’DA KAÇ KİŞİ KORONA OLDU?
26-01-2021 17:21
Google News

 

BATMAN’DA PANDEMİ VE AŞILAMA SÜRECİNİ KONUŞTUK
Gazetemizin facebook ve youtube kanalı (@batmansonsozgazetesi) üzerinden yayınlanan online canlı yayın programına konuk olan Oğuz ve Bayhan, Batman’da pandemi ve aşılama sürecine ilişkin soruları yanıtladı. Yazı İşleri Müdürümüz Hatice Türkan’ın konuğu olan Oğuz ve Bayhan’ın, online yayında anlattıklarını sizler için sayfamıza taşıdık.

BATMAN’DA VAKALAR NEDEN ARTTI
Tabipler Odası Başkanı Selahattin Oğuz, Batman’da koronavirüs sürecini anlatırken “Çin'de ilk vakanın tespiti ve Dünya Sağlık Örgütünün 10 Mart’ta dünya genelinde pandemi ilan etmesinden sonra ülkemizde de Sağlık Bakanlığı ilk vakayı açıkladı. İlimizde ve ülkemizde pandemi sürecini 1 Haziran öncesi ve 1 Haziran sonrası olarak değerlendirebiliriz. 1 Haziran’da normalleşme denilen süreçle birlikte artış oldu. Sık sık bilimsel önerilerimizi sunarken, pandeminin henüz kontrol altına alınmadığını, normalleşme adımlarının bilimsel veriler ışığında planlanmasını önerirken, 1 Haziran’da biraz da ekonomik sebeplerden ötürü hızlı bir normalleşmeye geçildi. 1 Haziran öncesi ve Ramazan Bayramı öncesi ilimizde günlük vakalar 5'in altında iken, 1 Haziran ve Ramazan Bayramı sonrası normalleşme süreci ve rehavetle birlikte rakamlarda artış oldu” dedi.

ÇİN’DE VAKALAR GÖRÜLÜNCE BATMAN’DA KRİZ MASASI OLUŞTURMUŞTUK
Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, Batman’daki pandemi sürecini özetlerken “Tüm dünya, hiç bilmediği ve tanımadığı bir düşmanla karşı karşıya kaldı. Henüz Çin’de vakalar görülmeye başladığı günlerde biz Batman’da bir kriz masası oluşturduk. Bence Türkiye’de en hızlı çalışma yapan ender meslek gruplarından biri eczacılar oldu. Çin’deki eczacılık sektörünü de araştırarak, karşılaşabileceğimiz sıkıntıları ele aldık. Batman’da eczanelerimizi, eczacı çalışanlarımızı ve vatandaşlarımızı korumak için bant arkası ve kapı önü hizmete geçtik. Eczacılarımıza maskeler, tulumlar ve dezenfekte ilaçları verdik. Çünkü her eczaneye günde en az 50–100 hasta gelir. Bulaş riski yüksektir. Nitekim Türkiye’de ilk vaka görüldükten sonra bize bağlı olan Siirt, Muş ve Batman’da tedbirlerimizi arttırdık. Batman’da bugüne kadar salgına yakalandığını beyan eden 15 eczacımız oldu. Ama tahminlerimiz 40’ın üzerinde. Çok şükür vefat olayımız olmadı. Türkiye geneli 45 eczacı arkadaşımız ve 30’a yakın eczane çalışanı arkadaşımızın vefatı oldu ne yazık ki” dedi.

BATMAN’DA BİN’İ AŞKIN SAĞLIK EMEKÇİMİZ ENFEKTE OLDU
Batman’da salgına yakalanan sağlık emekçilerinin verilerini paylaşan Tabipler Odası Başkanı Selahattin Oğuz “Kamu, özel hastaneler, özel klinikler ve eczanelerde toplam Bin’i aşkın sağlık emekçisinin, enfekte olduğu tahmin ediyoruz. Maalesef Sason’da bir hemşiremiz, covid nedeniyle hayatını kaybetti. Sağlık çalışanları bu sürecin en özverili çalışan meslek grubu. Üyelerimiz için önlemler aldık. Yüz yüze toplantılar yapamadık ama online toplantılara ağırlık verdik. Süreci yöneteler değil, sürecin çalışanlarıyız. Sağlıkçıların çalışma şartlarının, çalışma saatlerinin iyileştirilmesine dönük çağrılar yaptık. Uzun bir süreçti. Sağlık çalışanları yoruldu, yıprandı. İzin kullanamadılar. İstifalar durduruldu. Emekliye ayrılamadılar. Salgının, meslek hastalığı olarak kabul edilmesi talebimiz, henüz kabul görmüş değil” dedi.

BATMAN’DA GÜNLÜK VEFAT SAYISININ 30’U BULDUĞU GÜNLER OLDU
Batman’da koronavirüs nedeniyle meydana gelen ölümlere dikkat çeken Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan “11 Martta ilk vakalar açıklandığı zaman ölüm vakaları 1,2’lerde iken insanlarda bir korku vardı. Verilen kurallara uyuyorduk. Vakalar arttıkça insanlar bu duruma normal gözüyle bakmaya başladı. Eski normal hayata özlemle birlikte kurallar arka plana atılmaya başlandı. Vakalar arttı. Günlük 800’lere, Bin’lere gitti. Vefat sayıları günlük Batman yerelde 30’ları, 40’ları aştı” dedi. 

BATMAN, AĞUSTOS AYINDA ACI BİR TABLO YAŞADI
Son günlerde vakaların düşmeye başladığını belirten Tabipler Odası Başkanı Selahattin Oğuz “Batman Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonumuz, 4–5–6 Kasım’da bir saha çalışması yaptı. 192 aile hekimliğinden rakamları alarak, ortalama çıkardık. O dönem günlük vaka sayısı 152 idi. ama son zamanlarda hem 1. basamak hem 2. basamaktan aldığımız veriler Batman’da vaka sayısının son zamanlarda ciddi düştüğü ve tahmini günlük 20’ye kadar gerilediği yönünde. Vaka sayılarının günlük bu düzeye düşmesi kesinlikle bizi rehavete düşürmemeli. 1 Haziran öncesi günlük vaka sayısı 5’in altına düşmüşken bile Batman, Ağustos ayındaki acı tabloyu yaşadı. Hem süreci yönetenler hem sağlıkçılar hem toplum açısından, vakaların düşüşü asla rehavet sebebi olmamalı. Yine aynı hassasiyetle, aynı duyarlılıkla kişisel tedbirlerimizi almalı, toplumsal kararlara uymalıyız. Aşı ile toplumsal bağışıklılık kazanana kadar bu kontrol devam etmek durumunda. Kaybedeceğimiz her can değerli. Çünkü bunlar önlenebilir ölümler. Bu anlamda hassasiyet ve duyarlılık, çok daha üst düzeyde olmalıdır” dedi.

İŞTE GÜNLÜK RAKAMLAR:
19 Ocak 2021 tarihli verileri paylaşan Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan “Aktif vaka sayımız bugün 426’lerde iken dün itibariyle yapılan test sayısı 363, vaka sayısı 19, ağır hasta sayısı 8, yoğun bakım sayısı 20, hastanede yatan hasta sayısı 86, covid 19 yatak doluluk oranı yüzde 44’lerdedir” dedi.

İYİ BİR SINAV VERDİK
Batman’ın koronavirüs sürecinde iyi bir sınav verdiğini belirten Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan “İl Hıfzısıhha Kurulunda Eczacılar Odamız yer alıyor ama çoğunlukla toplantılar, biz olmadan gerçekleştiriliyor. Alınan kararlarda imzamız var ama çoğunlukla bizim dışımızda alınan kararlar. Buna rağmen açık söylemek gerekirse Batman’da sağlık boyutunda iyi bir sınav verdik. Sağlık Müdürlüğü ve diğer paydaşlar, ellerinden geleni yapmaya çalıştı. Mevcut Türkiye konjonktüründe yapılabilecek her şeyi Batman’daki paydaşlar yaptı” dedi.

DEZAVANTAJLI GRUPLAR, PANDEMİDEN DAHA FAZLA ETKİLENİYOR
Tabipler Odası Başkanı Selahattin Oğuz, dezavantajlı grupların salgından daha fazla etkilendiğini belirtirken “Odamız, resmi olarak Hıfzıssıhha Kurulunda yer almıyor. Alınan kararlardan bilgimiz yok. Merkezi düzeyde ve yerelde uygulanan kısıtlama kararları var. Bu kararların elbette sahada bir karşılığı oluyor. Vaka düşüşleri oluyor. Pandemi, sars 2 virüsüne uyumlu olan herkesi etkiler. Covid 19’dan toplumun tüm grupları aynı düzeyde etkilenmez. Toplumun yoksulları, dezavantajları, ötekileri, pandemiden daha sert etkileniyor. Toplumun hangi katmanlarında vakalar ne şekilde yaygın, bunu araştırmak lazım. Ancak pandemi, eşitsizlikleri daha bir yüzümüze çarptı. Alınan kararlarda eşitsizlikler göz ardı edilmemeli. Toplumun, özellikle yoksul kesimlerin daha fazla desteklenmesi gerekiyordu” dedi.

TÜRKİYE’YE GETİRİLEN ÇİN AŞISI, GÜVENİRLİĞİ EN YÜKSEK AŞILARDAN BİRİ
Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, aşılama sürecine ilişkin “Korona geçirmedim. Aşı oldum. Türkiye’ye getirilen aşı, Çin’in Sinovac aşısı. Geleneksel yolla yapılan bir aşı. Tüm dünya ülkelerinde aşı çalışmaları var. Ancak klinik düzeye gelen ve onay alan 5 aşı var. Türkiye’ye getirilen Çin’in Sinovac aşısı, 60–70 yıldır aşamalarını bildiğimiz şekilde yapılan bir aşı. Klinik deneylerde güvenirliği yüzde 60’larda. Virüsler sürekli mutasyon geçiren canlılardır. Böyle olunca Türkiye’deki virüsün mutasyon oranı ile Brezilya’daki mutasyon oranı aynı değildir. Başkalaşım oranı aynı değildir. Buradaki aşı yüzde 93 etki eder. Brezilya’da yüzde 63 etki eder. 5 çeşit aşıdan önereceğim, Çin aşısıdır” dedi.

KALAN AŞI STOKU 3 BİN 504
“Batman’da toplam 7452 sağlık personelimiz var. Aşı stoku şu anda 3 bin 504. Aşılanan sağlık personel sayısı 4 Bin 150. Aşı uygulanan sayısı 90 yaş üstü bireylerin toplam sayısı 4 bin 376. dün itibariyle uygulanan aşı sayısı 700 sağlık emekçisi. Uygulanan aşı sayısının toplam personele oranı yüzde 55. yani çok hızlı bir ilerleme ile devam ediyor” dedi.

“AŞI, EN DEĞERLİ VARLIĞIMIZ”
Tabipler Odası Başkanı Selahattin Oğuz, aşılama sürecine ilişkin konuşurken “Aşı, elimizdeki en değerli varlığımız. Aşı ile ilgili konuşurken hassas olmak gerekiyor. Toplum sağlığını koruyan bu varlığın, güvensizlik yaratacak bir tartışmaya sürüklenmesi doğru değil. Dünya tarihinde çiçek hastalığı, aşı ile eradike edilmiştir ve ülkemizde son vaka 1998’de görülmüştür. Böyle değerli bir varlın, spekülatif, bilim dışı bilgilerle tartışılması doğru değil. Bilim insanlarının ortaklaştığı şey şu, toplum bağışıklığını aşı ile sağlayabiliriz. Dünyada aşılar üretildi. Aşılar yapılmaya başlandı. İlimizde aşı çalışmaları başladı. Belli risk gruplarının, riskli yaş grupları ve riskli meslek gruplarının, öncelik sıralaması yapılarak aşılanması, önerilerimizden biriydi. Dünyaca kabul gören yayınlar yapıldı. Hangi aşının ne kadar etkili ve güvenli olduğu yayınlandı. Bu aşıların tümü, güvenli aşılardır. Toplum bunu bilmeli. Ülkemizde de uygulanan Sinovac Firmasının korona aşısı, 75 yıllık bir teknolojiyle üretilmiş, inaktif bir aşı. Bu aşıların tümü, ağır hastalığı önlemede, hastaneye yatışı önlemede ve ölümü önlemede, yüzde 100’e yakın etkilidir” dedi.

>YAYINI TEKRAR İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete