BATMAN'A DAİR HERŞEY

BATMAN’DA NE YENİR?

İşte Size Batman Mutfağının En Lezzetli bazı yemekleri.

BATMAN’DA NE YENİR?
30-11-2021 06:54
03-12-2021 09:34
BATMAN
Google News

 Güneydoğu Anadolu şehirlerimizden biri olan Batman, kendi mutfağına has lezzetli yemekleri ile şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere beğenebilecekleri türden ana yemek, çorba ve tatlılar sunan illerimiz arasında yer almakta. Bayram günleri ve misafir davetlerinin yanı sıra sıradan bir günde bile Batmanlı kadınların evlerinde yaptığı şahane lezzetteki yemekleri şehir merkezinde yöresel yemekler menüsüne sahip birçok lokanta ve restoranında da bulabiliyorsunuz.

Batman mutfağında temel olarak et yemeklerinin yanı sıra hamur işleri de ön plana çıkmaktadır. İçli köfteler, kışlık için kurutulan dolmalık biber ve patlıcanlar, mumbar dolması, börekler, pilav ve çorbaları Batman geleneksel mutfağının tamamlayan yiyecekler arasında gelmektedir. Listemizde yer alan Batman mutfağına özgü yemek, çorba ve tatlıları okuyabilir, nerede yiyebileceğinize dair önerilerimize göz atabilirsiniz.

Batman’dan Alınabilecek Yiyecekler: Batman’da yaygın olarak yapılan hayvancılık şehrin mutfağında da et ve süt ürünlerinden oluşan yiyeceklerin ön plana çıkmasına neden olmuştur. Kahvaltılık olarak tüketebileceğiniz pek çok doğal peynir, tereyağı ve reçel gibi ürünler Batman’da almak için tercih edebileceğiniz yiyecekler arasında gelmektedir. Bunların yanı sıra bakliyat ürünlerinden oluşan kiloluk ürünler, pekmez, kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcanlar ve tandır ekmeği alınabilir.

Batman’ın En Meşhur Tatlısı: Listemizde de yer verdiğimiz Batman tatlılarından havdel ve Bayram tatlısını şehre yapacağınız bir seyahatte denemenizi tavsiye ederiz. Bayram tatlısını şehir merkezinde pastane ve tatlıcılarında bulabilmeniz mümkün. Ayrıca şehirden ayrılmadan önce buradan Batman’a özgü cevizli sucuk da satın alabilirsiniz.

Batman’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Batman’da köy ürünlerinin oldukça fazla tercih edilmesi şehir merkezinde doğal yöresel ürünler satan dükkânlarında ortaya çıkmasına neden olmuştur. Şehir merkezinde birçok yöresel ürün satan dükkânlardan doğal ev yapımı salça, reçel, pekmez, tandır ekmeği, bal, köy tarhanası ve çekirdekli siyah kuru üzüm satın alabilirsiniz.

BATMAN YÖRESEL YEMEKLERİ

Kaburga Dolması

  

Türk geleneksel mutfağının en lezzeti yemeklerinden biri olan kaburga dolması ile başlıyoruz Batman yöresel yemeklerine. Kaburga dolması hangi yörede yapılırsa yapılsın şahane bir lezzet olduğu su götürmez bir gerçek. İçerisindeki lokum gibi eti, pirinç taneleri ve baharatın kattığı eşsiz aroma ile adeta damak çatlatan bir lezzet. Batman usulü yapılan kaburga dolmasının da diğer şehirlerin mutfağından geri kalır yanı yok. Tadına doyum olmayan kaburga dolmasının yapılışı biraz zahmetli olsa da, yemeye hazır son hali ile hem kokusu hem de damakta bıraktığı şahane lezzet ile tüm zahmeti unutturuyor.

Batman usulü yapılan kaburga dolması yemeğinde öncelikle kaburgalar ortadan ikiye açılıyor, tuz ve karabiber ile iyice marine ediliyor. Bu hali ile 1 saat bekletildikten sonra sotelenmiş et az suyla pişirilip kavruluyor. Üzerine yıkanan pirinç ilave edilerek tekrar pişirilmeye bırakılıyor. Pişen kaburgayı bekleterek bu esnada baharat, badem ve maydanoz ilave ederek hazırlanan pişen kaburganın içine doldurarak dikiyor ve üzerine yoğurt ve salça ile hazırlanan sosu da sürerek tekrar 1-2 saat pişirilmeye bırakılıyor. Servise hazır! Kaburga dolmasını Batman şehir merkezinde yöresel yemekler menüsüne sahip birçok lokanta ve restoranda bulabilmeniz mümkün.

Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Başlangıç olarak lezzetli yöresel çorbalarından alabilirsiniz.

Şam Böreği

 

Batman yöresel mutfağının meşhur ve bir o kadar da vazgeçilmez hamur işi atıştırmalıklarından biri olan Şam böreği bir nevi kahvaltılıkların olmazsa olmaz yiyeceklerinden biridir. Tıpkı gözlemeyi andıran görüntüsü, isteğe göre ıspanak, kıyma veya peynir iç harcı ile hazırlanan Şam böreği kahvaltıda veya öğlen çayın yanında çok da iyi bir tamamlayıcıdır.

Malzemelerinin kolaylığı zahmetsiz hazırlanışı ile Batmanlı kadınların kolaylıkla ve sıklıkla yaptığı bir börek çeşididir. Batman usulü yapılan Şam böreğinde ise içerisinde kıyma ve baharat kullanılır. Un, tuz ve ılık su ile kulak memesi kıvamında yoğrulan hamur içerisine baharatla yoğrulan kıyma iç harcı eklenerek yapılan Şam böreği çoğunlukla evlerde yapılsa da şehir merkezindeki börekçilerde de bulunabilmektedir. Sabah kahvaltıda veya öğlen atıştırmalık hızlı bir şeyler arayışındaysanız çayın yanına Şam böreğini tercih edebilirsiniz.

Mumbar Dolması

 

Mumbar dolması, ülkemizin çoğunlukla Güneydoğu ve Doğu Anadolu şehirlerinde yapılıyor olsa da açıkçası artık her şehrin mutfağında rastlanır oldu. Kimi müptelası iken, kimileri ise pek sevmez. Ancak baharatlı iç harcı ile ilk defa deneyeceklerin bile beğeneceğini umduğumuz mumbar dolmasına Batman mutfağında da rastlıyoruz.

Batman usulü mumbar dolmasında koyun etinin hazırlanan iç harç ile doldurulması sonrası hazırlanan yemek servise hazır soslu görüntüsü ile iştah açıcıdır. İç harcında pirinç, bulgur ve tatlandırıcı baharatlar kullanılıyor. Mumbar dolmasının müptelaları için yeri ayrı olduğunu biliyoruz, ancak ilk defa deneyecek olanlara da lezzetiyle damaklarında unutulmaz bir tat bırakacağını garanti edebiliriz! Mumbar dolmasını Batman şehir merkezinde yiyebileceğiniz lokanta ve restoranlar bulunuyor. Fiyatı da pek fazla pahalı olmayan mumbar dolmasını yanında salatayla birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.

Perde Pilavı

Görüntüsüyle bile iştah kabartan bir lezzet ile Batman yöresel yemeklerine devam ediyoruz. Listemizde bu defa adını okuyanların sıradan bir pilav olarak görecekleri fakat denediklerinde diğer tüm pilavlardan farklı olduğunu anlayacakları perde pilavı var. Perde pilavı Doğu ve Güneydoğu Anadolu şehirlerinin çoğunda farklı usullerde yapılıyor. Batman mutfağında ise perde pilavı hem görüntüsüyle hem de üzerindeki bademler ile yiyenleri kendine hayran bırakıyor.

Batman usulü perde pilavında ilk olarak açılan hamurlar içerisine pirinç, tavuk etleri, kuş üzümü ve badem konuluyor. Hazırlanan iç harç sonrası fırında pişirilen ve servise hazır hale gelen perde pilavı akşam yemeklerinde güzel bir tamamlayıcı yemek olarak öne çıkıyor. Perde pilavını şehir merkezinde yöresel yemekler menüsüne sahip lokanta ve restoranlarında bulabilirsiniz.

Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Pilavınızın yanına kebap türü et yemeklerinden tercih edebilirsiniz.

Tandır Ekmeği

Tandır ekmeği İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu şehirlerinde sıkça yapılan bir ekmek türüdür. Sıcak sıcak üzerine sürülen tereyağı ile çayın yanında afiyetle yiyebileceğiniz tandır ekmekleri doyurucu olması bakımından yemeklerin yanında da tüketiliyor. Tandır ekmeği geleneği Türkiye’de oldukça yaygın. Batı şehirlerinde bahçelerde yapılmasa da çoğunlukla fırınlarda bulunabiliyor. Aynı şekilde Batman genelinde fırınlarda da tandır ekmeği çıkıyor. Ancak bir köy evinde tandırlarda yapılan sıcacık tandır ekmeğinin yeri elbette başkadır.

Daha çok Güneydoğu Anadolu bölgesine özgü olan tandır ekmeği somun ekmeğinin yanında hem daha doyurucu hem de daha uzun süre tazeliğini korumaktadır.

Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan tandır ekmeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz. Ayrıca tandır ekmeğini Batman’ın çoğu ilçesindeki fırınlarda da bulabilmek mümkündür.

Batman Usulü Kütülk (İçli Köfte)

Kürtçede içli köfte anlamına gelen kütülk, Güneydoğu Anadolu şehirlerinde ise kutılk olarak ifade ediliyor. Çoğunlukla Güneydoğu ve Doğu Anadolu şehirlerinde yapılan içli köftenin yapımı bölgesel farklılıklar gösterse de ana malzemesi ve iç harcı ile birbirine benzerlik göstermekte.

Bayramlarda ve misafir olduğu zamanlar yapılan içli köftenin yapımı zahmetli olsa da ortaya çıkan lezzet tüm bu zahmete değecek türden. İç harcı ve hamurun eşsiz birlikteliği ile ortaya çıkan bu şahane lezzet fazlasıyla doyurucudur.

Batman’da çoğunlukla evlerde yapılan içli köftelere şehir merkezinde bazı restoranların menüsünde de rastlayabilirsiniz. Yanına salata ve ayran tercih edebileceğiniz içli köfteleri Batman seyahatlerinizde mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

Kışlık Dolma

Kışlık için biber ve patlıcan kurutmayan ev yoktur herhalde? Akdeniz’den başlayıp Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinde ev hanımlarının güneş gören çatı katlarında, duvarlarında veya balkonlarında kuruttukları biberler kış mevsimine gelindiğinde afiyetle tüketiliyor. Batman’da da kışlık için yazdan biber ve patlıcanlar kurutularak kışın dolma yemekleri için tüketilmektedir.

Bir kapta yoğrulan pirinç, salça, baharatlar, kıyma ve maydanoz ile hazırlanan iç harç kurutulan biber ve patlıcanlara doldurularak pişiriliyor ve afiyetle tüketiliyor. Kalabalık ailelerin vazgeçilmez kışlık yiyeceği olan dolmalar yanında salata ve ayranla eşsiz bir doyurucu menüye dönüşüyor. Yalnızca evlerde de değil, şehir merkezinde birçok lokanta ve restoranda bu lezzeti bulabilir ve yiyebilirsiniz.

Tırşık

Tırşık bir türlü yemeğidir. Batman mutfağında türlü yemeğinin adına verilen isim olan tırşık, patlıcan, biber ve etlerin birlikteliği ile yapılan zahmetsiz, lezzetli ve doyurucu bir yemek türüdür. Her evde kolayca pişirebileceğiniz tırşik yemeğinde kullanılan kolay bulunabilir malzemeler ile 30 dakikalık bir pişirme süresinde hazırlayabilir ve yanına yine yöresel perde pilavını tercih ederek afiyetle tüketebilirsiniz.

Batman genelindeki birçok lokanta ve restoranların menüsünde de kolayca bulabileceğiniz tırşik yemeğini Batman’da mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

Yoğurtlu Leben

Batman geleneksel mutfağında ana yemeklerin ardından sıra geldi yöresel çorbalarına. Yemeklere şahane bir başlangıç yapmak için Batman mutfağında tercih edebileceğiniz birkaç lezzetli çorba bulunuyor. Bunlardan ilki yoğurtlu leben çorbasıdır. Batman yöresinin eşsiz çorba türlerinden biri olan yoğurtlu leben çorbası sofraların vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir.

Yoğurtlu leben çorbası herkesin kolayca yapabileceği türden bir çorbadır. İçerisinde kıyma, ince bulgur, soğan, pul biber, tuz ve sosu için de sarımsaklı yoğurt ve tereyağı karışımı ile enfes bir iştah açıcı başlangıç yemeğidir.

Islatılan bulgurlar diğer malzemeler ile yoğrularak minik köfteler haline getiriliyor ve ardından kaynayan suda haşlanıyor. Haşlanan köftelerin üzerine sosu için hazırlanan sarımsaklı yoğurt ve yağ gezdirilerek servis ediliyor.

Yayla Çorbası

Ülkemizin neredeyse tüm yöre mutfaklarında severek yapılan ve afiyetle tüketilen çorbalarından biri olan yayla çorbasına Batman mutfağında da rastlıyoruz. Kış aylarının vazgeçilmez çorba türlerinden biri olan yayla çorbası Batman’da hem evlerde, hem de lokanta ve restoranlarda sıklıkla rastlayabileceğiniz bir çorbadır. Hazırlanışı itibariyle kolay bir yöresel çorba olan yayla çorbası için pirinç, yoğurt, un, yumurta sarısı, tereyağı, toz nane ve tuz kullanılıyor.

Batman yemek turunuzda ana yemek öncesi iyi bir başlangıç yapmak için tercih edebileceğiniz yayla çorbasını şehir merkezinde birçok lokanta ve restoranda bulabilirsiniz.

Ayran Çorbası

Batman yöresel yemekler listemizde çorbalara verebileceğimiz önerimizin sonuncusu ise ayran çorbasıdır. Ayran çorbası da tıpkı yayla çorbası gibi ülkemizin farklı illerinde yapılan bir çorba türüdür. Batman usulü ayran çorbası da usulüne uygun buğday ve yoğurt kullanılarak hazırlanıyor.

Buğdaylar iyice haşlanıp yumuşadıktan sonra katı kıvama getirilen ayranımsı yoğurta bulanarak ağır ateşte kaynayıncaya kadar karıştırılır. Yaklaşık 10 dakika daha kaynatıldıktan sonra saklama kaplarına alınarak buzdolabında muhafaza edilir. Soğuk olarak yiyebileceğiniz ayran çorbasının üzerine dilerseniz pekmez koyarak veya tuz ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Batman Tatlıları

Havdel

Batmanlı kadınların evlerinde sıklıkla yaptığı tatlılardan biri olan havdel çevre şehirlerin mutfağında da yapılan ve çayın yanına afiyetle tüketilen lezzetli bir tatlı türüdür. Malzemesi itibariyle bulunabilir ve hazırlanışı itibariyle de kolay yapılan bir tatlı olan Batman ev tatlısında un, tereyağı, pekmez, su, badem, karanfil ve tarçın kullanılıyor.

Tencerede eritilen tereyağına un ilave edilerek esmerleşinceye kadar kavrulur. Ayrı bir tencerede pekmez, su, karanfil ve tarçını kaynayana kadar ısıtıp ardından ılıtarak una ilave edilir. Pekmez ve un tam anlamıyla aynılaşana kadar karıştırılarak ardından üzerine kavrulmuş badem eklenir. Son olarak çiğköfte benzeri sıkılarak tabaklarda servise hazır hale getirilir.

Bayram Tatlısı

Batman geleneksel mutfağında listemizin sonuncu tatlarından biri olan bayram tatlısı da şehre özgü önerebileceğimiz bir diğer tatlı türüdür. Görüntüsüyle olduğu kadar tadıyla da ilk defa deneyenleri kendine hayran bırakan bayram tatlısı Batman’da hem evlerde sıklıkla yapılan hem de şehrin hemen her tatlıcı ve pastanelerinde kolayca bulunabilen bir tatlı türüdür. Adından da anlaşılacağı üzere Bayram gibi özel günlerde yapılan tatlı içerisindeki ceviz ile damak çatlatan bir tatlı türüdür.

Çayın yanına afiyetle yiyebileceğiniz bayram tatlısını Batman’da mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca şehirden ayrılmadan önce hem kendinize hem de sevdiklerinize kutu olarak satın alabilirsiniz.

Güneydoğu’nun sevilen şehirlerinden Batman, meşhur şam böreğinden kütülk yemeğine kadar birbirinden lezzetli yemeklerle donanmış oldukça keyifli bir mutfağa ev sahipliği yapıyor.

Sizler de Batman mutfağına özgü yemek önerilerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete