YAŞAM

Batman’da sıra dışı çay ocağı

Batman'da 1976 yılında Şahabettin Akyüz tarafından açılan çay ocağında 48 yıldır sadece dama oynayan vatandaşlar, farklı illerde düzenlenen dama turnuvalara da Batman’ı temsilen katılıyor.

Batman’da sıra dışı çay ocağı
02-02-2024 11:25
02-02-2024 11:28
BATMAN
Google News

Batman'da 1976 yılında çay ocağı sahibi Şahabettin Akyüz'ün açtığı çay ocağında 48 yıldır sadece dama oynanıyor. Yıllardır buraya gelerek dama oynayan vatandaşlar aynı zamanda da birçok ilde düzenlenen dama turnuvalarına katılıyor. Batman'ın Çarşı Mahallesi 706'ncı sokakta bulunan çay ocağında dama oynayan her yaştan vatandaş, Türkiye Dama Şampiyonasının Batman'da da düzenlenmesini istiyor.

"BURAYA GELEN İNSANLARIN HEPSİ DAMA OYNUYOR"

Türkiye'de bir şampiyonanın yapılmasını isteyen Çay Ocağı Sahibi Şahabettin Akyüz “1976'dan beri burayı açtım. Burayı ben işletiyorum. Sırf sadece insanların gelip, oturup dinlenmesi için bir dama oyunu onun dışında da bir şey yok. Özellikle ilk önce gençlerdi. Şimdi haliyle bunlar yaşlandı artık. Hala da devam ediyorlar. Burayı kurduğumuz zaman gençlerin kahvelere gidip, kumar oynayıp kötü yola düşmemesi için sadece gelip burada zekâ oyunu oynadılar. Yaklaşık 48 yıldır burada çok insan tanıdık. Dostluklarımız, arkadaşlıklarımız oldu. Hala da devam ediyor ve edecek de. Buraya gelen insanlar hepsi dama oynuyor. Genellikle kendilerini yetiştirip, turnuvalara gidiyorlar. Bursa'ya, İzmir'e, Antep'e. Türkiye'nin sayılı yerlerine gidiyorlar. Bizim bir amacımız var. Türkiye'de bir şampiyonanın Batman'da yapılması. Bunu Batman yöneticileri ve yetkililerine duyurmak istiyoruz” dedi.

ALINAN KUPALAR VAR

Dama oynamanın diğer kağıt oyunlarını oynamaktan daha iyi olduğunu ifade eden Batman Dama Severler Dernek Başkanı İsmet Koç “1976'dan beri kahveye geliyoruz. Çeşitli oyuncular yetiştirdik burada. Turnuvalara katılıyoruz. Çok arkadaşlarımız kupa kazandı. Biz her sene Bursa Kemalpaşa'ya turnuvalara gidiyoruz. İkincilik ve üçüncülük kupalarımız var. 8-9 kupa kazandık. Diğer illerdeki arkadaşlarla tanışıyoruz. Buraya herkes geliyor. 80 yaşındaki de geliyor, 15 yaşındaki de geliyor. Kağıt oynamaktan, diğer oyunları oynamaktan daha iyidir. Dama zeka oyunudur” dedi.

"BÜYÜK BİR ZAMANIMI DAMAYA HARCADIM"

Zamanının büyük bir kısmını dama oynamaya harcadığını ifade eden Şemseddin Koyuncu “20-22 yaşındayken de bu kahveye gelip dama oynuyordum. Güzel sohbetlerimiz oluyor. Dama oynuyoruz. Batman’da bütün illerden damacıların yarışacağı bir müsabaka ve turnuca düzenlenmesini istiyoruz” dedi. (Bayram Ayhan)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete