GÜNDEM

İnsan hakları çalıştayında buluştu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi tarafından insan akları mücadelesinde yeni yöntem arayışları ve yeniden yapılanma çalıştayı düzenlendi.

İnsan hakları çalıştayında buluştu
04-07-2022 16:56
07-09-2022 10:48
BATMAN
Google News

Çalıştaya SES Batman Şubesi Eş Başkanı Deniz Topkan, İHD Batman Şubesi Eş Başkanları Devran Yıldız ve Rumeysa Deniz Kaya ve İHD Yönetim Kurulu, Batman Barosu Başkanı Av. Erkan Şenses ve Yönetim Kurulu, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mehmet Salih Kaplan ve bazı STK temsilcileri katıldı. Batman Barosu Tahir Elçi Konferans Salonunda düzenlenen çalıştayda güncel politik durum, İnsan Hakları Derneğinin güncel durumu, insan hakları mücadelesinde çalışma kültürü ve ilkeleri, yeniden yapılanma, ihtiyaçlar ve olanaklar, İHD'nin var olan örgütsel yapılanması ve bugünün ihtiyaçları ve atılması gereken somut adım önerileri konuşuldu.

“BİRİNCİ KUŞAK HAKLARA DÖNMÜŞ OLDUK”

Çalıştayda konuşan SES Batman Şubesi Eş Başkanı Deniz Topkan, insan haklarında yaşanan daralmaya dikkat çekerken, Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses ise “BM belgelerine bakıldığı zaman medeni ve siyasi haklar sözleşmesi, ekonomik ve sosyal- kültürel haklar sözleşmesi yani ikinci dünya savaşından sonra birinci kuşak haklar, ikinci kuşak haklar diye ayrıldı. Bizler çevre hakkını tartışırken 2022 dünyasında iki devlet arasında savaşa tanık olduk. Dolayısıyla yine birinci kuşak haklara dönmüş olduk. Yine bölgemizde 90’lı yıllarda işkence ve kötü muamele ve yer yer yargısız infazlar söz konusu. Böyle bir atmosferde haklar hiyerarşisi söz konusu oluyor. Avrupa’nın göbeğinde savaşın olduğu bir ortam da Avrupalı liderlere, AP konseyine bir hükümlünün hakkının ihlal edildiğini kabul ettirmek zor olur. Çünkü yanı başında yaşanan bir savaş var yüzbinlerce insan göç ediyor. Dolayısıyla söz konusu yetkililer daha önce yaşanan olaylardan ziyade bugün yaşananları öncelik ediyor. 15 Temmuz’dan sonra sivil toplumlarda bir daralma var. İnsanlar örgütlenme özgürlüğünü kullanmakta zorluk yaşıyor.  Bu durum da insan hakları gibi dernekleri etki alanını zayıflatan bir durum. İnsan Hakları Derneği ülkede en yaygın örgütlenme ağı olan ve birçok il ve ilçe de var olan bir örgüt. Bu anlamda 86 yılından beri faaliyette olan bir yapıdır. Fakat 2015 yılından beri maalesef daralma var” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?