GÜNDEM

Batman’da tandır festivali gerçekleşti

Batman’ın 10 bin yıllık tarihi ilçesi Hasankeyf’te tandırlar, 1. Uluslararası Gastronomi ve Turizm Fuarı için yandı. Tandırda et, balık ve ekmek çeşitlerinin pişirildiği fuarda, 28 yöresel yemeğin tescillenmesi için de düğmeye basıldı.

Batman’da tandır festivali gerçekleşti
22-05-2022 14:16
22-05-2022 15:23
BATMAN
Google News

FUARIN İLK GÜNÜNDE LEZZET, İKİNCİ GÜNÜNDE İSE SPOR YER ALDI

1. Uluslararası Hasankeyf Gastronomi ve Turizm Fuarının ilk ayağı 21 Mayıs Cumartesi Günü yöresel lezzet alanında gerçekleşti. Fuar için Hasankeyf Hanımeli Kadın Kooperatifi Terasında 12 adet tandır kuruldu, tandırda et, balık ve ekmek çeşitleri pişirildi.

ŞEFLER TANDIR BAŞINDA ET VE BALIK PİŞİRDİ

Batman Valiliği, Hasankeyf Kaymakamlığı, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, DİKA öncülüğünde Milliyet Gazetesi Yazarı ve Ünlü Chef Mehmet Kudat ve İş Kadını Emine Tuncer’in koordinatörlüğünde gerçekleşen fuara dünyanın dört bir yanından 60 ünlü şef ve gastronomi yazarı katıldı. Araştırmacı-Yazar Chef Yunus Emre Akor, Chef Emre Keleş, Mehmet Butcher, Chef Neclan Karakaş, Chef Eyüp Kemal Sevinç, Chef Ayvaz Akbacak, Chef Hayri Altay, Gurme Yazar Hayri Altay, Chef Murat Temel, Şırdancı Mehmet, Gurme Yazar Emine Beder,

Celebrity Chef. | Tv Programcısı Sunucu Hürriyet | Hürriyt Lezizz  Yazarı Chef Rüzgar Sünbül, Chef Mehmet Atlaş, Çok Gezen Gurme gibi ünlü ustalar, Tekalp Turizm aracılığı ile Batman’a geldi. Real Konak Hotel, Mezopotamya Otel ve Hotel Bozoğulları’nda konaklayan konuklar, Petrolspor Takım Otobüsü ile Hasankeyf’e geldi. Şefler, kurulan tandırlarda, Hasankeyf Turizm ve Meslek Yüksekokulu Öğrencileriyle birlikte ekmek, balık ve tavuk pişirme teknikleri üzerine sunum yaparak ziyaretçilere ikram etti.

28 YEMEĞİN TESCİLLENMESİ SAĞLANACAK

Fuarda patentli yemekler bölümü açıldı. Tescillenerek Batman Mutfağına kazandırılması istenen 28 adet yemeğin sunumu yapıldı. İş Kadını Emine Tuncer, etli bamya, şemşemok, mehir ve erikli et tandır, sumaklı üzüm şerbeti gibi lezzetlerin tescillenerek Batman Mutfağına kazandırılması için yürütülecek çalışmalara destek vereceklerini belirtti.

EV YEMEKLERİ, ALTIN İÇİN YARIŞTI

Fuar kapsamında yöresel yemek yarışması düzenlendi. Fuar için Batman’a gelen şefler, yemekleri tadılmayarak puan verdi. Yarışmada 1.’liği çömlekte kış türlüsü, 2’liği perde pilav, 3.’lüğü ise ağa tepsisi yemeğiyle kazanan katılımcılara, Eski Bakan Sema Ramazanoğlu, Batman Valisi Ekrem Canalp, Milletvekili Ziver Özdemir, Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, Hasankeyf Belediye Başkanı Vahap Kusen, AK Parti MKYK Üyesi Şaziye Gündüz, Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, Batman İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdülkadir Özer, İŞKUR Batman İl Müdürü Besim Eviz’in katıldığı törende altın ödülü verildi.

PETROLSPOR ŞAMPİYONLUK KUPASINI, VALİ ŞAHİN ADINA KALDIRDI

Fuarın sunumu, Sabah Gazetesi Yazarı ve Televizyon Programcısı Başak Çokan tarafından yapıldı. Fuarda İş Kadını Emine Tuncer, kendi adını taşıyan Londra’dan Altın Ödüllü zeytinyağını ve Petrolspor Formasını Vali Canalp’a takdim etti. Vali Canalp “Tüm dünyada turizm, kendine yeni bir alan buldu. Ülkelerin mutfakları her zaman önemliydi ama bugün artık boyut değiştirerek daha önemli hale geldi. Biz de festivallerle anılan, tarihiyle ve kültürüyle övünen bir Hasankeyf olabilmemiz için tarihsel mirasımızın yanında gastronomimizi de konuşturmalıyız. Turizmi ayakta tutan ikinci bir ayak da konaklamadır. Konaklama olmadan ortaya çıkan turizm, cılız bir turizmdir. Burada oteller kurmalıyız. Turistleri kaya otellere kayıklarla yürütmeliyiz. Meslek hayatım boyunca pek çok hayalimi gerçekleştirdim. İnşallah bu hayalim de burada gerçekleşir” dedi. Vali Canalp, kendisine takdim edilen Petrolspor Şampiyonluk Kupasını, şampiyonlukta emeği geçen Vali Hulusi Şahin adına kabul etti.

PAZAR GÜNÜ DE DEVAM ETTİ

İlk ayağı, Batmanlı Sanatçı Cengiz İmren konseri ile sona eren fuar, Pazar Günü de devam etti. Fuara katılmak üzere Batman’a gelen dünya fotoğrafçıları, 1 hafta boyunca Batman’ın İlçelerinde çekimler yaptı. Konuklar, Pazar Günü Hasankeyf’te yamaç paraşütü, trekking, tekne turları gibi doğa ve su sporları yaptıktan sonra Batman’dan ayrıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete