HALKIN SESİ

BATMAN’DAKİ KURUMLARIN İŞLEYİŞİ

BATMAN’DAKİ KURUMLARIN İŞLEYİŞİ

BATMAN’DAKİ KURUMLARIN İŞLEYİŞİ
21-12-2014 20:17
Google News

Biliyorsunuz ki her ilin olduğu gibi Batman’da da sevk ve idareyi yürütmek için ilgili bazı kurumlar vardır. “Sevk ve idareyi yürütmek için” diyorum ama bu tanımlama Batman’da ne kadar geçerlidir ya da gerçekten bu tanımlama doğru mu veya bu kurumlardaki çalışanlar görevlerini tam anlamıyla yapıyor mu?

Bana sorarsanız, çoğu kurumlardaki çalışanlar, görevlerini yapmıyor. Bunu daha önce yazdığım bir makalemde de ele almıştım. Başta elektrik sorunu olmak üzere, çevre temizliği ve düzenlemesi, suların kesilmesi, trafik, yolların durumu, şehir içi taşımacılığı…

Bunlar görünen, bilinen sorunlardır yalnızca.

Biliyorsunuz ki Batman, coğrafi konumu itibariyle gelişmeye açık bir kent olup hızla büyümektedir. Lakin öyle görülüyor ki, Batman’daki kurumlarla Batman’ın hızlı gelişip büyüme şekli, birbiriyle ters orantılıdır. Kurumlar, Batman’ın hızına yetişemiyor. Bu aksaklıkların, bu kısır döngünün başka ne açıklaması olabilir ki? Bu şehir hepimizin. Başta kurumlar olmak üzere herkes elini taşın altına koymalı, üzerine düşeni yapmalı. “Bana ne” dememeli.

Bu doğrultuda Batman’ın ülke genelinde daha iyi tanınması adına Belediyenin ve Valiliğin birlikte çalışarak, projelere imza atması gerektiğini düşünüyorum.

Ve kurum amirleri, personelini daha yakından gözlemleyip denetlemeli. Personel işinin ehli mi, görevini yapıyor mu, kuruma işi düşerek gelen halka yardımcı olabiliyor mu/oluyor mu…? Bunları hepsini gözlemleyip sorgulamalı. Gerekirse seminer ve toplantılarla personeli eğitmeli.

Kurumlardaki personele de iş düşüyor bu anlamda. Batman’ı daha çok sevmeli. Monoton bir şekilde sabah işe gidip akşam evine dönmemeli. Aybaşını bekleyerek geçirmemeli. Daha aktif, daha yaratıcı olmalı.

Belediye aynı şekilde birimlerindeki personelini, ciddi anlamda denetlemeli artık. Halkın, esnafın arasına karışmalı, sorunlarını dinlemeli. Çevre kirliliğine ve şehir içi taşımacılığa bir çözüm bulmalı. İnsanlar duraklarda saatlerce bekleyip sonra da tıka basa dolu otobüslere binmekten bıkmış durumda. Gençlerin yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak, pekiştirecek aktiviteler yok. Müzik, resim, sinema kursları gibi yerler açmalı. Bu tür aktivitelere ön ayak olmalı.

Evet, Batman’daki kurumların işleyişiyle ilgili düşüncelerim bu şekilde. Bir de halka sorduk “Batman’daki kurumların işleyişiyle ilgili ne düşünüyorsunuz?” diye… Çarpıcı cevaplar geldi halkımızdan, bakın halk ne diyor?

 

NİHAT EMRAK (Matbaacı)

Batman’daki kurumların hiçbirinden memnun değilim. Buna Valilik de dahil. Gittiğimiz zaman, hiçbir kurum müdürü ve yetkilisiyle görüşemiyoruz. Görüşmeye gittiğimizde, bize toplantıda oldukları söyleniyor. Mesai saatinde toplantı mı olur? Toplantı yapılacaksa, mesai saatleri dışında yapılsın. Olması gereken de bu değil mi zaten? Ancak olağanüstü, acil bir durum olması halinde, mesai saatinde toplantı yapılmalı. Öbür türlü mesai saatinde vatandaşla ilgilenilmeli, diye düşünüyorum.

 

İHSAN MÜJDECİ (İşletmeci)

Kurumlardan memnunuz. İşleyişlerinde biraz tıkanma söz konusudur. Belediye, Dedaş, Telekom… Bunların işleyişlerinde biraz tıkanma var. O da sistemin tam oturmamasından kaynaklı. Belediye’nin çöp, ruhsat, asfalt birimlerinde sıkıntılar var. Yoksa hiçbir kurumun art niyetli olduğunu düşünmüyorum. Kurumların verimli olmasında en önemli etken doğru adamın, doğru birime gelmesidir. Ama maalesef ki, bunun tam tersi yapılıyor. Bizim bölgede özellikle hatır ve gönülle kişiler alakası olmayan, alanı olmayan işlere getiriliyor.

Bir de Valiliğin Batman’ı yeteri kadar tanıttığına inanmıyorum. Batman’ın konumu çok güzel. İlimiz, gelişmeye açık bir kent olup hızla gelişmektedir. Buna rağmen Batman’ın, Türkiye’nin diğer bölgelerinde olması gerektiği kadar tanındığına inanmıyorum. Bir Mardin, Şırnak bile daha çok tanınıyor. Birçok ilin tanıtılması için yapılan feshane günlerinin, Batman için de yapılması gerektiğini düşünüyorum. Valilik bu anlamda daha somut işler yapabilir.

 

RİAD AKBAŞ(Esnaf)

Batman’da düzgün bir kurum yok ki. Özellikle SGK, elektrik kurumu, maliye, bankalar… Bu kurumlarda çok boşluk var. Söz konusu kurumlara gittiğimizde, bizimle ilgilenecek kimse bulamıyoruz. Toplum olarak zaten bu resmi işlemlerde yeterli bilgiye sahip değiliz. Kurumlardaki görevliler de, işlerinde donanımlı olmayınca, işlerine hakim olmayınca, doğal olarak tıkanmalar oluyor. İşimiz düştüğünde bu kurumlara gittiğimizde, anlayan olmadığı için ya sürekli başkalarına yönlendiriliyoruz ya da sistem yok veya cihaz bozuk deyip bizi başlarından savıyorlar. Bankalarda gişe sorunu var. Saatlerce sıra bekliyoruz. Personel donanımlı olmayınca 10 dakikalık işimiz, saatler hatta günler sürebiliyor. Git geller başlıyor. Bu gün git, yarın gel deniyor. Bu noktada ne yapılmalı? Donanımlı personel alınmalı. İşinde uzman, yetenekli, kendini geliştirmeye açık personel alınmalı.

 

NEJLA EKE (Takı Tasarımcısı)

Belediye’nin daha özverili çalışması gerektiğine inanıyorum. Şehir içi taşımacılığa bir düzen getirilmeli. Duraklarda saatlerce bekliyoruz. Buna rağmen dolmuşlar da otobüsler de tıka basa dolu. Özellikle belediye otobüslerine bir düzen getirilmeli artık. Otobüslerin içi, hem çok kirli hem de otobüsler çok düzensiz çalışıyor. Duraklarda, abartısız saatlerce bekliyoruz. Biz Batmanlılar bunu hak etmiyoruz. Artık bir düzene oturtulmalı.

 

MURAT OSKAN (Esnaf)

Dedaş’tan hiç ama hiç memnun değilim, şikâyetçiyim. Günde iki üç defa olmak üzere; her gün, elektrikler kesiliyor. Sorduğumuzda da kaçakları bahane ediyorlar. Ama bu, kesinlikle gerekçe gösterilemez. Aynı şekilde yollar da çok kötü. Yollarda da sıkıntı var. Çevre yolları, şehir içi ve Toki taraflarındaki yollar, çok bozuk. Belediye asfalt sezonunun bittiğini gerekçe göstererek, yolları yapamadıklarını dile getiriyor. Kış boyunca bu yolları mecburen çekeceğiz artık, öyle görünüyor.

 

ÖMER CAN (Esnaf)

Batman’daki kurumlardan hiçbirinden memnun değiliz genel anlamda. Hiçbiri işini yapmıyor ki… Başıboş bırakmışlar kurumları. Herkes çıkar uğruna çalışıyor. Geneli böyle. Hepsi rant peşinde. İşimiz düştüğünde kurumlara gittiğimizde, bizimle ilgilenecek kimse bulamıyoruz. Ya birbirlerine yönlendiriyorlar ya da sistem yok deyip gönderiyorlar.

 

MEHMET TALİP AYHAN ( Kuyumcu)

Dedaş ve Belediye’nin çalışmasını çok yetersiz buluyorum. Günde iki üç defa elektrik kesintisi mi olurmuş? İlk defa Batman’da görüyorum, her gün elektrik kesildiğini.

Trafik Müdürlüğü de görevini doğru dürüst yapmıyor. Trafik arap saçına dönmüş vaziyette. Denetleme sıfır. Aynı şekilde yollar çok bozuk. Yani trafiğe çıkmak artık büyük bir sabır gerektiriyor. Ne diyebilirim ki? Batman güzel bir kent ama Batman’da iyiye, güzele dair bir şey yok ne yazık ki.

 

UMUT AYHAN (Döner Ustası)

Şehir içi yollar çok bozuk. Trafikte inanılmaz bir yoğunluk var artık. Bu konularda Belediye ve Trafik Müdürlüğünün, daha özverili çalışması gerektiğini düşünüyorum.

Dedaş, bu kesintilere ne zaman son verecek? Her gün elektriklerimiz kesiliyor. Günde iki üç defa hem de… Kesilen elektriklerin gelmesi, saatler sürüyor. Bu bizim işlerimizi de çok kötü etkiliyor. Dedaş’ın bu kesintilere bir an önce bir çözüm bulması gerekiyor artık.

 

HİKMET DURUŞ (Esnaf)

Ne söyleyebilirim ki, ne söyleyeyim? Trafik almış başını gidiyor. Aldığımız dış göçlerin de etkisiyle trafikte inanılmaz bir yoğunluk oluşmuş. Yolların durumu içler acısı.

Dilencilerin sayısı artmış. Bu dilencilerin, gerçek fakir olduğunu da düşünmüyorum. Her köşe başında, en az iki dilenci var. Millet artık bunlardan, ciddi anlamda rahatsız olmaya başladı. Buna ivedilikle bir çözüm bulunmalı. Bunun yanı sıra imar sorunu var Batman’da. Son zamanlarda çok sayıda dış göç aldık. Dolayısıyla kiralar artmaya başladı. Toplu konutlarda atılım yapılmalı. Silvan yolu imara açılmalı. Burası imara açıldığı takdirde; yeni konutların inşa edilmesiyle, kiraların düşeceğini düşünüyorum.

 

SELİM EMRAK (Esnaf)

Trafik Müdürlüğünden memnun değilim, şikâyetçiyim. Çünkü trafiği yeteri kadar denetlemiyor. Resmen Allah’a emanetiz. Trafiğe çıktığımızda araçlarımızı kullanmak, bir işkence haline dönüştü. Trafik allak bullak bir duruma gelmiş. Bununla birlikte park sorunu yaşıyoruz. Araçlarımızı park edecek yer bulamıyoruz. En kısa zamanda bu trafik sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
6 Mayıs 2024 e-gazete