GÜNDEM

BATMAN, FISTIK İHRAÇ EDİYOR

Batman, fıstık yetiştiriciliğinde İl Tarım Müdürlüğü’nün de verdiği teşviklerle ihraç yapabilecek bir noktaya ulaştı.

BATMAN, FISTIK İHRAÇ EDİYOR
07-07-2017 20:12
Google News

HER KÖYDE 10 ÇİFTÇİ EĞİTİLİYOR

Son 10 senelik bir zaman diliminde Batman’ın fıstık yetiştiriciliğinde çok iyi bir noktaya geldiğini söyleyen Batman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Kıyas, “Müdürlüğümüzün de verdiği teşvikler ve yaptığı projelerle Batman şu an Türkiye’deki illere fıstık ihraç edecek bir konuma geldi. Her köyde 10 çiftçiye hastalık ve zararlarla ilgili bilgi veriyoruz. Bizim amacımız çiftçinin kimseye ihtiyaç duymadan kendi kendine yetebilmesini sağlamaktır. Bunun için durmadan çalışıyoruz” dedi.

FISTIK YETİŞTİRİCİLERİNİ UYARDI:

Fıstık üreticisinin, her şeyi zamanında yapması gerektiğini belirten Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Ramazan Aslan ise “Çiftçinin dikkat etmesi gereken 3 önemli nokta var. Birincisi fıstık fidanının doğru zamanda dikilmesi, ikincisi doğru teşhis ve üçüncüsü de doğru ilaç ve ekipmanlardır. Bu üç faktör bir arada götürüldüğünde fıstık fidanlarından azami verim alırsınız” dedi.

GÜBRE VE AŞILAMA ÖNEMLİ

Gübreleme, sulama ve aşılama konusunda da uyaran Aslan “Hayvan gübresi kullanılırken gübrenin en az 3 yıllık ve taze olmaması gerekir çünkü gübre taze olursa fidanı yakar. Sulama yapılırken ise ağacın gövdesine ve köküne su verilmemeli ve ağacın çevresine doğru bir sulama yapılmalıdır yoksa fidan çürür ve kurtlanır. Aşılamada da 8 ağaca veya 11 ağaca bir erkek ağacın olmasına dikkat edilmeli ve aşının en geç Sonbahardan Mart ayı başına kadar olan tarihler arasında yapılması gerekmektedir” dedi. (Ferit Şimşek)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete