HALKIN SESİ

BATMAN, HAVASI KURU BİR ŞEHİR

Sağlık Sayfamız için rotamızı, Özel Batman Zilan Hastanesi’ne çevirdik. Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Doktor Mutlu Çayırlı ile görüştük.

BATMAN, HAVASI KURU BİR ŞEHİR
06-10-2018 16:19
Google News

 

DOKTORUMUZU TANIYALIM

1978 Ankara doğumludur Mutlu Çayırlı. 2003 yılında GATA Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2010 yılında cildiye ihtisasımı tamamladı. Şu anda Zilan Hastanesinde hasta kabulüne devam ediyor.

 DERMATOLOJİ (CİLDİYE) HANGİ RAHATSIZLIKLARLA İLGİLENİR?

“Cildimiz en büyük organımız olduğundan ilgi alanı da çok geniştir. Egzama, sedef, sivilceler, kasıntılı hastalıklar, alerjik deri hastalıkları, cilt kanserleri basta olmak üzere birçok rahatsızlık kapsamı içerisindedir” l Batman, kuru bir iklime sahip. Bu havanın, cildimize etkisi var mı? “Batman’ın kuru ikliminden dolayı cilt kuruluğu ve buna bağlı gelişen egzama ve kasıntılı hastalıklar bölgede oldukça sık. Ayrıca hayvancılık sebebi ile mantar hastalıkları da ülkemizin bati illerine göre biraz daha yaygın olarak izleniyor”

KURU HAVANIN ETKİLERİNDEN NASIL KURTULABİLİRİZ PEKİ?

“Şehrin kuru ikliminin derimize zararlı etkilerinden korunmak için nemlendirici etkili ürünler kullanılmalı. Ayrıca cildimizi her yıkama sonrası nemlendirici kremlerime nemlendirmek, mümkün olduğunca kimyasal temasından korunmak alınabilecek baslıca tedbirlerdir”

ERGENLİK SİVİLCELERİ İLE NASIL BAŞ EDİLEBİLİR?

“Ergenlik sivilceler ebeveynlerin bir bolumu tarafından tamamen doğal bir süreç olarak kabul edilmekte tedavi gerektirmediği düşünülüyor. Oysaki gençlerin psikolojik ve sosyal etkileşiminde çok önemli sorunlara yol açıyor. Ayrıca tedavi edilmemesi ya da geç kalınması durumunda ciltte kalıcın ve belirgin izlere sebep olabiliyor. Bu sebeple sivilce (akne) mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli ve yaygın bir hastalıktır. Tedavide etkili birçok krem seklinde ilaçların yani sıra daha ileri vakalarda etkili hap tedavileri ile çok iyi sonuçlar alıyoruz. Her hastanın sivilcesinin yaygınlığı ve tipi ayrı olabildiğinden akne mutlaka cildiye uzmanı hekimler tarafından muayene ve tedavi edilmelidir. Kulaktan dolma bilgilerle rasgele kremler faydasız olduğu gibi alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Ayrıca halk arasında hap tedavilerinin zararlı olduğu seklinde yanlış bir inanış vardır. Cildiye uzmanı denetiminde olduğu sürece sivilce için kullanılan haplar çok faydalı ve zararsızdır”

ÖNEMLİ BİR CİLT SORUNU DA SEDEF HASTALIĞI. NASIL TEDAVİ EDİYORSUNUZ?

“Sedef hastalığının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık, çevresel etkenler ve stres önemli tetikleyicilerdir. Kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir. Hastalığın yaygınlığına göre çok farklı krem tedavileri ya da çeşitli hap ve iğne seklinde uygulanan ilaçlarla birçok hastamızda mükemmel sonuçlar alıyoruz”

Saç dökülmesi de sıklıkla karşılaşılan bir sorun. Neyden kaynaklanır?

“Saç dökülmesi birçok sebebe bağlı oluşabilen yaygın bir sorundur. Örneğin kadınlarda demir eksikliği basta olmak üzere vitamin eksiklikleri ve hormonal sebepler en sık nedenler iken erkeklerde genetik yatkınlık ve stres daha önde geliyor. Tedavide hastanın durumuna göre çeşitli kan ve vitamin ilaçlarının yani sıra losyon ve şampuanlar kullanılıyor. Ayrıca son yıllarda popüler olan PRP ve mezoterapi tedavilerini de basari ile uyguluyoruz”

(Yusuf KAVAK)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete