HALKIN SESİ

BATMAN’IN EN ESKİ CAMİSİ; ULU CAMİ

Ramazan Ay’ında siz okurlarımız için hazırladığımız özel çalışmalardan biriyle daha karşınızdayız.

BATMAN’IN EN ESKİ CAMİSİ; ULU CAMİ
25-06-2015 20:43
Google News

 “Camilerimiz ve İmamlarımız” adlı köşemiz için kentin en eski camisine konuk olduk.

1956’DA MİNARESİ YAPILDI

1956 tarihinde camisi, 1964 tarihinde ise minaresi yapılan Ulu Cami, 2.000 metrekare alanda, 4.000 cemaat kapasitesine sahip. 3 katlı ve geniş bir bahçeye sahip olan camimizin 2 imamı ve 1 müezzini bulunmaktadır.

2 İMAMI VE 1 MÜEZZİNİ VAR

Batman’ın en eski camisi olan Ulu Cami’sine 2 imam ve 1 müezzin ev sahipliği yapıyor. Camimizin imamları Mehmet Latif Kaya ve Abdullah Sav, Müezzini Mustafa Kızmaz ile camimizi tanımaya başlıyoruz.

BATMAN HALKI İBADETİNE DÜŞKÜN

Çarşı Mahallesinde bulunan Camimizin imamı Mehmet Latif Kaya, Batman halkının ibadetine düşkün olduğunu belirterek “Batman halkı diğer illere göre dinlerine düşkündür. Vatandaşlarımız camileri dolduruyor. Her vakitte camimiz yaklaşık ikin cemaat bulunmaktadır” diyor.

RAMAZAN AY’INDAN BAHSEDER MİSİNİZ?

KAYA: Allahü Teala orucu farz kılmıştır. Peygamber Efendimiz gönderildikten sonra Allahü Teala oruç olarak bir ayı vermiştir. Bu da Ramazan Ay’ıdır. Ramazan, birçok fazileti ve hayırlı günleri de kendiyle beraber getirmiştir. Mesela Ramazan’dan hemen sonra Kadir Gecesi, Ramazan Bayramı, bu faziletlerdendir. Ramazan Ay’ında hem oruç tutuyoruz hem de fitre ve sadaka vererek fakir fukarayı hatırlıyoruz.

ŞEYTANLAR ZİNCİRE VURULUR

KAYA: Hadisi şerifte Peygamber Efendimiz diyor ki; Ramazan Ay’ı geldiği zaman şeytanlar yani şeytanın kendisi zincire vurulur ve cennetin kapıları açılır. Bu da kimin için Müslüman ümmeti için. Allahü Teala iman edenler için diyor ki; bak Ramazan Ay’ı geldi. Ben şeytanı zincire vuruyorum, şeytan kolay kolay sizinle uğraşamaz ve cennetin kapısını açıyorum. Ramazan Ay’ında sizin yapacağınız bir hayır, binlere bedeldir. Bu nedenle Ramazan Ay’ı çok önemlidir. 1 yılda 11 ayda hayatımız hep aynı geçiyor. Yeme, içme, yatma, hayat monotonlaşıyor. Ama Allahü Teala 11 ayın sonunda 1 ayı bize veriyor, monotonluktan çıkıyoruz. Bizi açlık ve susuzlukla imtihan ediyor.

ORUÇTA EN ÇOK DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN ŞEYLER NELERDİR?

KAYA: Oruçta en çok dikkat etmemiz gereken şeyler Peygamberimiz (s.a.v) diyor ki küfür etmeyin, kötü söz söylemeyin, birbirinizin kalbini kırmayın, birbirinize karşı halim selim yumuşak olun. Oruçluyken bazı insanlar daha sinirli oluyor. Hâlbuki tam tersi insanlara daha yumuşak davranılmalıdır. Hatta Peygamber Efendimiz (s.a.v) diyor ki birisi sizinle tartışmaya girdiği zaman oruçlu iken ona değin ki oruçluyum.

ALLAH İÇİN AÇ VE SUSUZ KALMAK

KAYA: Oruçlu kalmak, aç ve susuz kalmak normaldir. Bu, Allah için aç ve susuz kalmayı ifade ediyor. Sadece aç ve susuz kalmak değil. Birçok fiilden uzak kalıyorsunuz. Mesela Allahü Teala’nın helal kıldığı eşinden uzak durması, eşinin yanına gitmemesi lazım, kötü söz söylememsi lazım, yalan atmaması lazım, onun dışında gündelik haramlara insan dikkat etmesi lazım, orucuna dikkat etmesi lazım

GENÇLER, KIYAMET GÜNÜNDE GÖLGELENİR

KAYA: Oruç tutmak isteyen gençler için şunu tavsiye ederim. Özellikle bu yaz aylarında oruç tutmak hem büyükler hem de küçükler için zordur. Şunu bilmeleri lazım genç yaşta yapılan bazı şeyler çok zevklidir. Mesela gençliğin verdiği o enerji, o güçlülük, o hırs... Bunlar ve Allahü Teala’ya yapılan ibadetler, genç birisi tarafından yapılınca Allahü Teala çok memnun oluyor. Allahü Teala diyor kıyamet gününde gölgelenecek kişilerden biriside gençlerdir.

Şimdi diyelim 70 yaşındaki bir yaşlı adamanın camiye gelip namaz kılması insanlara normal gelir ama 20 yaşındaki bir genç, camiye gelip namaz kılsa herkes diyor maşallah... İnsanlar bu şekilde memnun oluyor. Bir de Allahü Teala’yı düşünün, o da mutlu oluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete