GÜNDEM

BATMAN’IN TELEFON HASTANESİ

BATMAN’IN TELEFON HASTANESİ

BATMAN’IN TELEFON HASTANESİ
17-09-2014 19:51
Google News

Meydan Mahallesi eski hal arkasında telefon alım satımı yapan ve ayakçı diye tabir edilen esnaflara rastlamışsınızdır mutlaka.

Buradaki esnaflar hangi şartlarda çalışıyor, ne tür sıkıntıları var, piyasanın durumu ve esnafın beklentileri… Bu konuda esnafla görüşmeler gerçekleştirdik.  

Esnaflar, Kore ve Çin malı telefonlar piyasaya girdikten sonra fiyatların kontrolsüz bir şekilde değiştiğinden yakınıyor. Haksız rekabetin önüne geçilemediğinden yakınan esnaflar, piyasanın denetlenmesini istiyor.

BELEDİYE BAŞKANLARI SESİMİZİ DUYSUN

Ayrıca Belediye yetkililerine de seslenen esnaflar “seçim zamanında bizi ziyaret eden Belediye Başkanlarından talebimiz olmuştu. Bizi bir iş merkezine yerleştireceklerini, bir arada tutacaklarını söyleyerek söz vermişlerdi. Ancak hiçbir çalışma yapılmadı. Bazı esnaflar tezgâh üzerinde telefon alım satımı yaparken, bazıları dükkânda yüksek kiralarla bu işi yürütüyor. Belediyeden isteğimiz, telefon alım satımı yapan esnaflar için bir yer yapılsın. Vergisi neyse vermeye hazırız” mesajını veriyor.

PİYASA DURGUNLAŞTI

Fidan iletişim sahibi Veysi Fidan, 12 yıldır Batman’da telefon satışı yaptığını söylüyor. Piyasanın son dönemlerde durgunlaştığını söyleyen Fidan “kredi kartlarında taksit yapma imkânı kaldırıldıktan sonra piyasa durgunlaştı. İşlerimiz düştü. Bütün telefon çeşitleri bizde mevcuttur. Hem sıfır telefonlar hem de ikinci el telefonlarımız var. Telefon alırken ya da satarken arızası olup olmadığına bakmak çok önemli. Ayrıca kaçak olup olmaması da çok önemli. Vatandaşlarımız mağdur olmak istemiyorlarsa buna dikkat etmeliler” dedi.

AYAKÇIYIZ AMA SAĞLAM İŞ YAPIYORUZ

12 yıldır telefon satışı yağarak vatandaşlara hizmet verdiğini söyleyen Şehmus Taşan “ikinci el telefon alım satımı yapıyorum. Dükkânım yok. Tezgâh üzerinde bu işi yapıyorum. Halktan ikinci el telefonu satın alırken o telefonun arızalı olup olmadığını kontrol ediyoruz. Ayrıca çocuklardan telefon almıyoruz. Vatandaşlardan telefonlarını satın alırken, güvenli olsun diye kimlik fotokopilerini alıyoruz. Ayakçı diye tabir ediliyoruz ama işimizi sağlam yapıyoruz” dedi.

BİZE SABİT BİR YER YAPILSIN

14 yıldır cep telefonu alım satımı yapan Derdo Can da piyasanın durgunluğundan yakınıyor. Küçük yaşta çocuklardan gelen telefonları satın almadıklarını söyleyen Derdo Can “yaş sınırına dikkat ediyoruz. Çalıntı telefon almamak, vatandaşı mağdur etmemek için küçük yaştaki çocuklardan gelen telefonları satın almıyoruz. Sabit bir yer istiyoruz. Belediye bize bir yer yapsın. Vergisi ne kadarsa vermeye hazırız. Yeter ki sabit bir yerimiz olsun” diyor.

KIŞIN ÇOK ZORLANIYORUZ

Mehmet Sıdık da 11 yıldır cep telefonu sektöründe çalışıyor. Kış aylarında zor şartlar altında çalışmak zorunda kaldıklarını söyleyen Sıdık “yazın yine iyiyiz ama kışın karda yağmurda çok zorlanıyoruz. Biz esnaflara bir iş merkezi gibi yer yapılırsa, esnaflar olarak bir arada ve düzenli bir yerde çalışmaya hazırız. Telefon piyasası dolar gibidir. Bazen canlanıyor bazen durgunlaşıyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete