EKONOMİ

BATMAN’IN ÜCRETSİZ ÖZEL OKULU:BİLİM TEKNİK KOLEJİ

“Batman Ekonomisine Yön Verenler” yazı dizimizin bu haftaki konuğu, bugüne kadar konuk ettiğimiz firmalarımızdan çok farklı ve bence çok önemli bir eğitim kurumu olan Özel BOSB Bilim Teknik Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Devlet destekli ve ücretsiz eğitim veren okulumuz, bölgemiz ve ilimizde organize sanayi bölgesinde kurulan ilk ve tek okul olma özelliği taşımaktadır.

BATMAN’IN ÜCRETSİZ ÖZEL OKULU:BİLİM TEKNİK KOLEJİ
03-06-2015 00:19
Google News

EN BÜYÜK YATIRIM, EĞİTİME YAPILAN YATIRIMDIR

Bilim Teknik Koleji’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu Müdürü Mehmet Ali Yılmaz 1956 Batman doğumlu. Köy hizmetlerinde uzun bir süre idari Mali İşler Müdürlüğü yapmış ve değişik birimlerde idarecilik ve amirlik yapmış mütevazi bir insan. Ali Bey, emekli olduktan sonra Umut yolu rehabilitasyon merkezini açmış. Serüvenini “Rehabilitasyon merkezini açtıktan sonra insanların eğitime olan ihtiyacının ne kadar önemli olduğunu anladım. Çünkü eğitilmiş insanların psikolojik ve fiziksel olarak toplum için önemini fark ettim. Bundan dolayı gelişmek en büyük yatırım eğitime yapılan yatırımdır düşüncesi ile Bilim Teknik Kolejini açmaya karar verdik” ile anlatıyor Ali Bey.

 

OKULUMUZUN FİZİKİ OLANAKLARI NELER?

 

Okulu tanıtan Ali Bey “Okulumuz 15000 M2 üzerinde alan üzerine kurulu bir eğitim kurumudur. Alanında kendini geliştirmiş ve çok başarılı olan geniş bir eğitim kadromuz var. İdari ve eğitim kadrosundan 51 ve 12 yardımcı personel olmak üzere toplam 63 kişi istihdam ediyoruz. Öğrenci kapasitemiz 2360.Ferah ve donanımlı 52 derslik, en modern şekilde donatılmış kurulum olarak bölgenin en iyisi özelliğinde olan 20 atölye, gerekli çalışmaların yapılabileceği 6 laboratuar,1 konferans salonu, mescit, kafeterya ve sosyal-sportif tesisleri ile modern bir eğitim kurumudur” ifadelerini kullanıyor.

 

MESLEK LİSESİ, MEMLEKET MESELESİ   

Okulumuzun Müdürü Abdurrahim Demirtaş Hocamız ise tam bir eğitim gönüllüsü. Kendini mesleğine adamış başarılı bir eğitimci. Hocamıza “Okulumuzun kurulma amacını nedir?” diye soruyoruz. Hocamız “Bu okullar bir devlet politikası olarak ortaya çıktı. Meslek lisesi memleket meselesi sloganı ile bu okullar hayat buldu. İlk uygulama Kocaeli’nde başladı.2010 yılı Milli Eğitim Bakanlığı ve Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı iş birliği ile meslek eğitimi geliştirip, genel anlamda sanayi sektörünün teknik personel, ara eleman gibi kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için organize sanayi bölgelerinde kurulmasını öngören protokol gereği, çağdaş dünyaya ayak uydurabilen, yeniliklere açık, milli ve manevi değerlere sahip, mesleki ve akademik beceriler ile donatılmış çevresi ile iyi ilişkiler kurabilen, çalışkan ve hoşgörülü bireyler yetiştirmeyi amaçlayan ve ilimizdeki sanayi sektörünün ve üst öğrenim kurumlarının ihtiyacını karşılamak üzere, Batman Organize Sanayi Bölgesinde Bilim Teknik Koleji 2014–2015 yılında eğitim-öğretim başlamıştır” diyor.

 

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ İÇİN CANSUYU

Hocamız Abdurrahim Bey “Batman işsizlikte ilk sıralarda. Organize Sanayimiz gelişime müsait o yüzden bu okullar organize sanayi bölgeleri için abı hayat dediğimiz cansuyu gibi oldu. Son yapılan istatistiklere göre iş arayan kişi sayısı 5 milyon, işçi arayan 2 milyon demek ki teknik personel, ara eleman gibi ihtiyaçları karşılamak için bu okulların yaygınlaştırılması gerekiyor” dedi.

 

NEDEN BİLİM TEKNİK KOLEJİ?

Abdurrahim Bey, “Okulumuzda mesleki İngilizce, Almanca dersleri, üniversiteye hazırlık yardımcı kaynaklar ile öğrencilerimizin akademik ve mesleki gelişmelerine katkı sunuyoruz. Öğrencilerimiz 11 sınıftan itibaren stajın dışında derslerini fabrikalarda görüyorlar. Yani işi iş başında öğreniyorlar. Böylece işi yerinde ve daha iyi öğreniyorlar.2 yıl boyunca fabrikalarda eğitim gördükleri için en azından iş başvurusunda öncelikli sırada oluyorlar. Sadece Türkiye’de değil yurtdışında da ara eleman ihtiyacı var. Hedefimiz mezun öğrencilerimize yurtdışı imkânı da sağlamaktır” ifadelerini sıralıyor.

                              

 

 

ÜCRETSİZ ÖZEL OKUL

Organize Sanayi Bölgesinde kurulan tek okul olduklarını belirten Abdurrahim Hoca “Devlet destekli ve ücretsiz eğitim veren okulumuz, bölgemiz ve ilimizde Organize Sanayi Bölgesinde kurulan ilk ve tek okul olma özelliği taşımaktadır. Okulumuza kayıt yapan öğrencilerden eğitim-öğretim ücreti alınmamaktadır.4 yıl ücretsiz eğitim görmektedirler. Öğrencilerimiz sadece bireysel ihtiyaçları karşılamaktadırlar” diyor.

 

ÇOCUKLARIMIZ EMİN ELLERDE

Okulun güvenli oluşundan da bahseden Hocamız “Okulumuzun organize sanayi bölgesinde olması yani şehir merkezine uzak olması, öğrenciler açısından güvenli, çevresel faktörlerden arınık bir eğitim-öğretim ortamı sağlamaktadır. OSB’ye girişler denetim altında olduğundan ve okulumuz son sistem kamera ve güvenlikle sistemleri ile donatıldığı için modern, teknolojik ve güvenilir bir eğitim ortamı mevcut. Veli izni olmadan öğrenciler asla dışarı çıkamaz” sözleriyle açıklıyor bu durumu.

 

SOSYAL VE SPORTİF ETKİNLİKLERE ÖNEM VERİYORUZ

Okulda sosyal etkinliklerin düzenlendiği bilgisini alıyoruz hocamızdan. Abdurrahim Hoca, konuyla ilgi olarak “Okulumuzda öğrencilerimiz eğitim öğretimin yanında birçok sportif alanda kendilerini geliştirme imkânı bulabiliyorlar. Yeni bir okul olmamıza rağmen sosyal ve sportif faaliyetlere de çok önem veriyoruz. Futbol ve basketbol okul takımlarımızı kurduk. Doğu ve Güneydoğu bölge şampiyonasına öğrenciler gönderdik. Tekvandoda 1. olan öğrencimiz var. Atletizm alanında yarışan öğrencilerimiz oldu” diyor.

 

HANGİ BÖLÜMLER VAR?

Okuldaki bölümler hakkında bilgi veren Abdurrahim Hoca “Okulumuzda ferah bir eğitim öğretim ortamı içinde özellikle matematik ve fizik ağırlıklı programlardan; Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme, Kimya Teknolojisi, Gıda Teknolojisi, Yenilenebilir Enerji Sistemleri (güneş enerjisi) Teknolojileri alanları ile organize sanayi bölgesi ve ilimizin ihtiyacını karşılayacak durumdadır. Yeni bölümleri ihtiyaca göre açabiliriz” diyor.

 

YAŞADIĞINIZ ZORLUKLAR

Bu köşeyi yazmamızdaki amaçlarımızdan biride firmalarımızın yaşadığı sıkıntıları kurum kuruluşlar ve mülkü amirlere gazetemiz aracılığı ile iletmektir. Kurucu Müdürümüz Mehmet Ali Beye yaşadığı sıkıntılar sorduk. “Nihat Bey, öncelikle sıkıntılarımızı dile getirme fırsatını bize verdiğiniz için size teşekkür ederiz. Bizim devletten hiçbir maddi beklentimiz yoktur. Biz sadece öğrencilerimize daha iyi bir eğitim vermeyi amaçlıyoruz. Bizim okulumuzun diğer okullar gibi sadece dersliklerden oluşan bir okul olmasını istemiyoruz. Öğrencilerimizin kendilerini geliştirebileceği sosyal ve sportif alanların olmasını da istiyoruz. Okulumuzun şuan ki mevcut alanı bu faaliyetleri yapabilmemiz için yeterli değildir. O yüzden Vali Beyden arsa talep ettik. Bize geçici olarak verilen 5000 M2 alanlı bir arsa var. Ama arsa bize tahsis edilmediği için üzerinde herhangi bir imar çalışması yapamıyoruz. Eğer bu arsa bize tahsis edilirse kapalı spor salonu, halı saha gibi sosyal aktiviteler içeren alanlar yapmayı planlıyoruz. Böyleye öğrencilerimiz eğitimin yanında sosyal ve sportif faaliyetlerde de kendini geliştirmiş olacak” yanıtını aldık Ali Bey’den.

 

YORUMUMUZ

Sanayinin gelişmesi için en önemli unsurlardan biride kalifiye eleman ihtiyacıdır. Batman Organize Sanayi Bölgemiz yeni ve hızla büyüyen bir OSB’dir. Yeni bir OSB Olmamızdan dolayı şuan kalifiye eleman ihtiyacını hissedemesek de ileriki aşamalarda karşımıza çok ciddi bir sorun olarak çıkacaktır. O yüzden Bilim Teknik Koleji özellikle biz sanayiciler için çok önemli bir eğitim kurumudur. Sanayiciler olarak ileriki aşamalarda daha kalifiye elemanlara sahip olabilmek için Bilim Teknik Koleji ile koordineli çalışmamız gerekiyor. Bu eğitim kurumunun açılmasına vesile olan başta okulumuzun kurucu müdürü Mehmet Ali Yılmaz, okul müdürü, öğretmenler ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18 Nisan 2024 e-gazete