GÜNDEM

BATMAN’IN YÜZ AKI TPAO, 67 YAŞINDA

10 Aralık 1954 tarihinde, kamu adına hidrokarbon arama, sondaj, üretim, rafineri ve pazarlama faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kurulan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), bugün 67. kuruluş yıldönümünü yaşıyor.

BATMAN’IN YÜZ AKI TPAO, 67 YAŞINDA
09-12-2021 23:19
09-12-2021 23:27
BATMAN
Google News

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN ÖNEMLİ BİLEŞENLERİNDEN BİRİ

1983 yılına kadar entegre bir petrol şirketi olarak arama, üretim, rafinaj, pazarlama ve taşımacılık gibi sektörün pek çok alanında faaliyetlerde bulunurken, 1983 yılında yapılan yasal düzenlemeler sonunda, günümüzde sadece hidrokarbon arama ve üretim projeleri yürüten petrol şirketi olarak faaliyetlerine devam den TPAO, Türkiye Ekonomisini önemli unsurlarından biri olarak 67 yıldır güçlenerek yoluna devam ediyor. Petrol sektörünün pek çok ilklerini gerçekleştiren TPAO, yarım asrı aşan sürede PETKİM, TÜPRAŞ, PETROL OFİSİ gibi 17 büyük kuruluşu ülke ekonomisine kazandırdı. Tüketilen enerji içerisinde büyük bir paya sahip olan petrol ve doğal gazı, yurtiçi ve yurtdışı kaynaklardan karşılayabilmek amacıyla ülkenin her bir karışında üretime dayalı faaliyetler yürüten ve kayıtlı sermayesi 5,2 Milyar TL olan TPAO, Türkiye’nin yegane milli petrol şirketi olarak, yaklaşık 3700 kişiyi istihdam ediyor. Genel Merkezi Ankara olan TPAO, Batman Bölge Müdürlüğü’nde de önemli çalışmalara imza atıyor.

TPAO, BATMAN’DA ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR

Türkiye’deki ham petrol üretiminin yüzde 62’sini gerçekleştiren Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü, 3 yılda 5 ildeki üretim miktarını yüzde 40 arttırarak altın çağına ulaştı. 1954 yılında kurulan TPAO'nun Batman Bölge Müdürlüğünce sorumluluk alanında bulunan Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta yılda ortalama 70 sondaj faaliyeti yürütülüyor. Yaklaşık 90 bin kilometrekare alanda arama faaliyetlerini sürdüren Bölge Müdürlüğü, günlük 50 bin varil petrol üretimi gerçekleştiriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
6 Mayıs 2024 e-gazete