ROPÖRTAJ

“BATMAN MİLLİYETÇİSİYİM”

Futbol sevdalıları sayfa başına…

“BATMAN MİLLİYETÇİSİYİM”
11-08-2015 21:09
Google News

Zira on parmağında on marifet olan sevgili yazarınız Hatice, bugünkü söyleşi sayfasında futbol meraklısı okurları için özel mi özel bir söyleşi hazırladı(m).

 “Kadın futboldan ne anlar” demeyin. Zira bugüne dek Petrolspor hakkında 3 ya da 4 defa makale yazdım birkaç defa da özel söyleşiler hazırladım.

Hem Spor Yazarımız Spontane’nin köşe yazılarını da didik didik okuyan bir yazar olarak bu yolda epey bir ilerleme kat ettiğimi düşünüyorum.

Henüz “ofsayt”ı tam olarak çözememiş olsam da en azından “faul yapma”nın çok ama çok kötü şey olduğunu biliyorum mesela. (Bu bilgileri yazarken yeni elemanımız Hasan’dan asla yardım almıyorum, sadece bildiklerimi teyit ettiriyorum bilginiz olsun)

Neyse ki yazarınızın futbol bilgisi sınırlı olsa da, deneyim ve bilgi bakımından size futbol zevkini yaşatacak bir konukla karşı karşıyayım.

***

Batman’ın gözbebeği Petrolspor’un Yeni Teknik Direktörü Orhan Kapucu ile Türkiye Petrolleri (TP) Sitesi’nde bulunan Petrolspor Tesisleri’nde bir araya geliyoruz.

Geçen sezon istenilen başarıyı yakalayamayan Petrolspor’da bu sezon başarı nasıl yakalanacak, bu başarı için kimden ne bekliyoruz hepsini teeek teeeek masaya yatırıyoruz.

Kendini “Batman sevdalısı ve Batman Milliyetçisi” olarak tanıtan Kapucu, gördüğüm kadarıyla epey hırslı ve azimli.

Bütün deneyim ve tecrübesini bu takım için harcayacağını söylüyor lakin taraftara ince göndermelerde bulunmayı da ihmal etmiyor.

Taraftarın yanlış tutum ve tepkilerinin, takıma ceza olarak döndüğünü hatırlatıyor.

Anlayacağınız sevgili okur, takımın başarısını istiyorsanız tribünlerde lütfen sükûnetle oturunuz.

Sinirlenince kendi içinizden bağırın, çağırın ve hatta izin veriyorum sessizce küfredin ama içinizdeki öfkeyi belli etmemek için yüzünü sahaya dönüp dişlerinizi sıkarak güler yüzlü bir poz verin…

Yok, “ben öfkeli adamım, sahaya pet şişe atarım, küfür üstüne küfür yağdırırım” diyenlerdenseniz rica ediyoruz tribünlerden uzak durunuz ve maç zevkinizi Batman’ın güzide kahvehanelerinde yaşayınız…

Bu konuda anlaştığımızı varsayıyor, sözü Sayın Kapucu’ya bırakıyor, kırmızı-beyazlı takıma ise bol aferin’li ve bol alkış’lı bir sezon diliyorum…

ORHAN KAPUCU KİMDİR?

Orhan Kapucu, Batman’da doğmuş, Petrolspor Takımı’nda yetişmiş ve yetiştiği takımda şu anda teknik direktörlük yapan eski profesyonel futbolcudur. Kapucu anlatıyor; Şöyle bir mazimi yoklarsam Petrolspor’dan amatör bir takımdan 1. Lig’e çıkan, 80’li yıllarda ender futbolcularından biridir. İlk oynadığı profesyonel takımdan 1. Lig takımına ve Milli Takıma seçildim, 9 defa milli oldum. 16 yıl profesyonel futbol oynadım. Bu futbolculuk yaşantımda 9 yıl şimdiki Süper Lig, 6 yıl da 2. Lig’de futbol oynadım. 2. Lig’de Diyarbakırspor’da biri 16, biri 17 olmak üzere 2 tane gol krallığı, Süper Lig’de de Samsunspor’da Tanju ile oynarken onun gol krallığı, benim ise 17 golle ikinciliğim var. 9 defa milli oldum. Bunun 1’i A milli, 8’i Olimpik Milli’dir. Batman’ı dışarıda gururla temsil etmiş bir Batmanlı ve Batman milliyetçisi olduğumu söyleyebilirim.

KAÇ TAKIMDA FUTBOL OYNADINIZ?

KAPUCU: Petrolspor, Mersin İdman Yurdu, Diyarbakırspor, Urfaspor, Malatyaspor, Fenerbahçe, Samsunspor, Adanaspor, Batman Belediyespor ve Rizespor’da oynadım. İki defa gittiğim takımlar da oldu. Onlar da sayıldığı zaman 16 yılı buluyor. Tabi bizim dönemimizde mukaveleler 1 senelik değildi. 2 yıllık mukaveleler vardı.

KAÇ TAKIMDA TEKNİK DİREKTÖRLÜK YAPTINIZ?

KAPUCU: Batman Belediyespor, Aksarayspor, Maltepespor, Alanyaspor, İskenderun Demirçelikspor, 2 defa Siirtspor, 2 defa Mardinspor’da teknik direktörlük yaptım. Geçen yıl 2,5 ay gibi kısa bir süre için Şekerspor’da görev yaptım. Ancak onu saymıyorum. Çünkü mesleki yaşantımda hiç benimsemediğim bir yönetim tarzında bir takımda teknik direktörlük yaptım. Üzerine basa basa söylüyorum. Çok idealist bir teknik direktör olmama rağmen, hiç benimsemeden görev yaptığım bir takımdı.

NEDEN PETROLSPOR?

KAPUCU: İnsanların hayallerinde bazı şeyler vardır. Mesela kendi yetiştiği takımda hoca olmak gibi. Ben, Batman Belediyespor’da hem top oynadım hem de hocalık yaptım. Beni Orhan yapan ve Türk futboluna kazandıran Petrolspor’da teknik direktörlülük yapmamak, içimde bir ukte olarak kalmıştı. Samsunspor’da teknik direktörlük yaptım, futbol oynadım. Samsunspor’u 9 puanla aldım, kümede bıraktım. Teknik direktörlük hayatımda çalıştığım bütün takımlar zor şartlar altında idi. Bakın Türkiye’de bir takımı kümede bırakmak, şampiyon yapmaktan daha zordur. Ben çoğu zaman bunu başardım. Şimdi bu deneyim ve tecrübelerimi, yetiştiğim Petrolspor’da da uygulayıp hayata geçirmek istiyordum.

“PETROLSPOR BENİM HAYALİMDİ”

Ben Petrolspor’da yetiştim, Petrolspor’da direk 1. Lig’e ve Milli Takıma yükselen ender futbolculardan biriydim. Bu yüzden bu takımda teknik direktörlüğü hak ettiğime inanıyorum. Bakın bizim dönemimizde Petrolspor’dan çok başarılı futbolcular çıkardı. Ama kıskançlık ve çekememezlikten dolayı bizden sonraki jenerasyonda bir tane dahi oyuncu çıkmamış. On yıldır Petrolspor’dan yetişip Türk futboluna zirveye gitmiş oyuncu sayısı çok azdır. Yine bu sebeplerden yani başarılı insanlara karşı oluşan hazımsızlıktan dolayı yıllardır hayalini kurduğum Petrolspor’da teknik direktörlük yapamadım. Petrolspor benim hayalimdi. 16 yıldır bu günü bekliyordum. Kısmet bugüneymiş.

“BU ŞANSIMI İYİ DEĞERLENDİRMEK İSTİYORUM”

Tabi bu şansımı iyi değerlendirmek için çok ama çok çalışıyorum. Sabahın 6’sında uyanıyorum. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar çalışıyorum. Telefonumu 24 saat açık tutuyorum. Çok yoğun çalışmam gerektiğinin bilincindeyim. Çünkü Batman, zor bir şehirdir. Uzun yıllardır dışarıda futbol oynuyorum, zaman zaman elbette Batman’a geliyorum ancak yaşantı olarak bu kente karşı bir özlemim oluştu. Bu özlem, bu kentte daha yoğun çalışıp başarılı olmamı gerektiriyor.  Ben Batman sevdalısıyım. Bu yüzden Petrolspor’da başarılı olmak ve bu zor görevi layığı ile yerine getirmek istiyorum.

ESKİ PETROLSPOR İLE ŞİMDİKİ PETROLSPOR ARASINDAKİ FARK NEDİR

KAPUCU: Yönetim tarzı anlamında çok büyük değişiklikler var; bir yanda kurumsal bir yapı varken diğer tarafta bir anonim şirket söz konusu. Kurumsal şirkette insanlar bir yapıya bağlıdır, amir vardır ve hesap sorma vardır. O hesap kurumsal yapıda çok kolay verilebilir ama anonim şirkette öyle değil. Orada başarı ve başarısızlığın hesabı çok kolay verilebiliyorken anonim şirkette bu daha zordur. Taraftar da bu farkı çok iyi analiz etmeli. Şu anda anonim şirket olarak yönetilen Petrolspor’a gelen eleştiriler o kadar ağır olmuştur ki bu sahiplenme, yargılamaya kadar gitmiştir. Bu takımı ve bu yapıyı eleştirenler lütfen şapkalarını önlerine koyup, öyle düşünsün ve karar versin. Herkesin ve herkesimin bu takıma sahip çıkması ve destek vermesi gerekir.

PETROLSPORDAKİ HEDEFİNİZ NELERDİR

KAPUCU: Petrolspor’un tabi ki her zaman bir hedefi olmuştur. Petrolspor’un forması her zaman şampiyonluğa oynar. Bu tartışılmaz bir konudur. Petrolspor’un dışarıdaki imajına bakıyorsunuz çok büyük bir cami olarak görülüyor. Her yıl şampiyonluğu kıl payı kaçırmıştır. Şampiyonluğa oynamıştır. Çok büyük bütçeler ayrılmıştır. Biz göreve geldiğimizde mütevazi bir takım yaptık. Çok para harcamak, şampiyon olacak anlamına gelmez, iyi takım yapmak anlamına da gelmez. Çünkü ben çok dar bütçelerde çalışarak başarılı olmuş bir teknik direktörüm. Baktığınız zaman Mardinspor’da Şekerspor’da Aksarayspor’da, Alanyaspor’da, çok dar bütçelerde çalıştım ama başarılı oldum. İlk görüşmemizde Başkanımız Sayın Aydın Gülmez ile takımın durumunu konuştuk. Takımda kurumsal yapıyı oturtmamız gerektiğini konuştuk. Bütçemizi belirleyelim, o bütçe doğrultusunda nasıl oyuncu alabiliriz, neler yapabiliriz onu analiz edelim dedik. Bu çerçevede Başkanımız Aydın Gülmez ve ekibi bana çok yardımcı oldular. Yönetimle birlikte, oyunculara karar verip, istediğimiz oyunculardan bir kadro oluşturduk. Gerçekten çok iyi bir kadro oluşturduğumuza inanıyorum. Bu kadroda  kim, oluşturduğumuz sisteme tabi olursa, kim formayı hak ediyorsa o oynayacak.

“ŞAMPİYONLUK SÖZÜ VERMİYORUM”

“Batman kamuoyuna şampiyonluk sözü vermiyoruz. Yani ben bu takımı aldım, uçuracağım, dibe vuracağım, şampiyon yapacağım dersem hayalcilik olur. Hiçbir takım, biz şampiyon olacağız, garantidir deme hakkına sahip değildir. Aynı zamanda teknik direktör de bunun sözünü veremez. Ama biz bu şampiyonluk yolunda neler yapılması gerekiyorsa her şeyin en iyisini yapacağız. Takım olma yolunda çok ilerleme kaydettik. Koşan, mücadele eden ve ısıran bir takımımız var. En önemlisi tribünde oturan da, kenarda duran da ve yönetim de futbol zevkini alacak. Kamp döneminde ve şu anda buradaki çalışmalarda gerçekten çok yol kat ettik”

3. LİG 3. GRUPTA MÜCADELE EDECEKSİNİZ, RAKİPLERİNİZİ TANIYORMUSUNUZ

KAPUCU: Ben 3 yıldır bu grupta çalışıyorum. Bergama’sından tutun da Gölcük’üne kadar hepsi benim grubumda olan takımlardır. Geçen yıl Şekerspor’da yine aynı grupta 2,5 aylık çalışmamız oldu. Orda yaptığımız hazırlık maçlarında da gruptaki takımların hemen hemen yarısından fazlasını tanıdık. Şimdi de çalıştığımız bütün takımları analiz edeceğiz. Bizim maçları izleyecek bir komitemiz olacak. Gidip maçları izleyecek, bize rapor getirecek. Biz o komiteden verdiğimiz doneleri isteyeceğiz. Hocalarımıza diyeceğiz ki, bakın şu kriterleri izleyin. Çünkü benim kendime göre bir sistemim var. O sistem doğrultusunda rakibi nasıl analiz edersem, o şekilde başarılı olacağına inanıyorum. Öyle bir ekibimiz olacak. O ekip gidip maçları izleyip bize rapor getirecek.

ESKİDEN BATMAN’DAN SİZİN GİBİ ÜNLÜ FUTBOLCULAR ÇIKARDI, ŞİMDİ ÇIKMAMASININ NEDENİ NEDİR SİZCE?

KAPUCU: Evet bir defa Batman’daki altyapı sorunu kesinlikle ele alınması gerekiyor. Altyapıdan sporcu yetiştirilmemesinin birkaç nedeni var. Bütün kabahati kendilerine yüklemek istemem ama hocalarımızda da kabahat var. Kurumsal yapıdaki yönetim tarzında da hatalar var. Türk futbolcunun sancılı süreçlerinden biridir bu. Biz altyapıdaki oyuncuları ve hocalarımızı sadece angarya olarak görüyoruz. Benim de teknik kapasitem çok iyi değildi ama Milli Takımda oynadım, Fenerbahçe’de oynadım. Çünkü altyapıdan onu aldım. Bizden sonraki nesil de bir dönem o şansı yakaladı. Hocalar geldi, sporcular altyapıda bu hocaların nezdinde çalıştılar. Kimler mesela? Tarık, Çetin, Mehmet Gönülaçar, İlhan Erken, bunlar altyapıdaki hocaların yetiştirdiği oyunculardır. Ondan sonraki nesil neden olmadı? Getirdiğiniz antrenörleri maddi olarak tatmin edemiyorsanız, onun ekonomik özgürlüğünü sağlayamıyorsanız o kanalda size çok faydalı olamayacaktır. Gelip burada çalışmak gerekiyor. Çalışmadan, çalışma programı çıkarmadan futbolcuyu altyapıda tekniksel, taktiksel, zihinsel olarak hazırlamadan üstyapıya göndermeniz çok zordur. Olmadığı için de zaten yıllardır altyapıdan futbolcu yetişmemiş. Batman futbolunu çok iyi gözlemliyorum. Son 10 yıldır buradan futbolcu yetişmemesinin ana nedeni altyapıya gerekli önemin verilmemesidir. Futbolcu, sadece altyapıyı kurup altyapıyı kurduk demekle yetişmez. Neden 45 bin nüfuslu Batman’da Milli Takıma 8-9 futbolcu gönderiyorduk da, neden 600 bin nüfuslu Batman’da 1 tane futbolcuyu milli takıma gönderemiyoruz? Bunun iyi analiz etmek ve araştırmak gerekir.

TÜRKAN: BATMANLI SPORSEVERLERDEN VE TARAFTARLARDAN BEKLENTİNİZ NELERDİR

KAPUCU:Başkanımız Aydın Gülmez ile İstanbul’daki ilk görüşmemizde, hocam sahamız çok kapandı, çok ceza yedik dedi. Ben sportif anlamda bir cevap verdim. Başkanım sahamız kolay kolay kapanmayacak dedim. O da hemen algıladı, hocam sizin ne demek istediğinizi çok iyi anladım, biz yendiğimiz maçta da sahamız kapandı diye cevap verdi. 1–0 veya 2–0 galipken sahaya pet şişe atılıyor, takım geriye düşüyor. Demek ki Batman’daki yapıda bir çekememezlik var. Beni buraya getirenleri mahcup etmemek için 24 saatimi Petrolspor’a harcayacağım. Bakın 3 yıl önce belki kurumsal yapıdan dolayı devlet, bazı kulüpleri satıp kendi sırtındaki kamburdan kurtulmak istiyordu. Bu yüzden Petrolspor kapanma noktasına gelmişti. Bu noktada Sayın Başkanımız Aydın Gülmez, bu takımı sahiplendi, kapanmaması için her şeyi yaptı. Hem tesis, hem otobüs, hem yarışmacı bir takım ortaya çıkardı. Bunu yaparken eğer siz takımın sahasını kapatıyorsanız, ona ekonomik olarak zarar veriyorsanız bence çok yanlış bir tutumdur.

“TARAFTAR BİZE GÜVENSİN”

Takımdan en büyük isteğim, taraftarlar bize güvensinler. Biz Batman’ın çocuğuyuz. Biz buraya geldik, hem sportif başarı hem Batman ismini daha iyi yerlere taşıma amacındayız. Bir şeyler yapmaya geldik. Ben mukavele imzalarken de bunu savundum, ben şampiyonluğa oynuyorum dersem kimse bana inanmaz. Bunun önemli faktörleri vardır. Bu yolda en önemli faktör yönetimdir, basındır ve taraftardır. Biz en son faktörüz. İşte bu faktörler beni şampiyon yapar. Yönetim parasal anlamda gerekli desteği verecek. Basın, dozunda ve yapıcı eleştiriler yapacak. Taraftar ise takıma destek verecek. Bize inanacak, bize güvenecek. Bunlar sağlandığı zaman başarı zaten kendiliğinden gelecektir. Yani taraftardan beklentimiz bizi desteklemeye gelsinler. Sahaya pet şişe atmasınlar, çünkü bizim sahamızın kapanması sahamıza gelecek cezalar, taraftardan yoksun maça çıkacağımız anlamına gelir. Taraftar 12. adamdır. Eğer Batman’daki taraftar 12. adam olacaksa, bizi destekleyecekse tribünlere gelsinler.

TÜRKAN: SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

KAPUCU: Benim 16 yıllık beklentime cevap veren Petrolspor Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Gülmez ve ekibine, basında beni destekleyen sizlere teşekkür ediyorum. Ben bu güveni boşa çıkarmayacağım. Bu beklentilere cevap verebilmek için 12 saat gerekiyorsa 12 saat, 24 saat gerekiyorsa 24 saatimi Petrolspor’a harcayacağım. Bütün enerjimi, bütün birikimimi ve18 yıllık tecrübemi burada harcayacağım. Önce yönetime verdiğim sözü, sonra basına verdiğim sözü ve taraftara verdiğim sözü yerine getirmek için elimden gelenin en iyisini yapacağım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete