GÜNDEM

BATMAN, SIĞINMACILARA KUCAK AÇTI

Savaş bölgelerinden kaçarak Batman’a sığınan savaş mağduru aileler, yeni yaşamlarına alışmaya çalışıyor.

BATMAN, SIĞINMACILARA KUCAK AÇTI
20-11-2019 15:21
Google News

 

ARTIK YERLEŞİK HAYATA GEÇİP, HAYATLARINI SÜRDÜRMEK İSTİYORLAR

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan savaşlar nedeniyle Türkiye’ye sığınan aileler, yurdun farklı bölgelerine dağıldı. Batman, en fazla göç alan iller arasında yer aldı. Batman’a son 10 yılda savaş nedeniyle binlerce Suriyeli, Iraklı, Afgan ve Ezidi geldi. Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin yardımları ile ayakta kalmaya çalışan mağdur aileler, artık yerleşik hayata geçmeye başladı. Savaşta evini, işini, yakınlarını kaybederek sefalet içinde Türkiye İllerine sığınan göçmenler, vatanlarında savaş sürdüğü müddetçe geri dönmek istemiyor. Sığınmacıların büyük bölümü, artık o kötü günleri geride bırakıp, yerleşik hayata geçmek istiyor. Kimisi, sığındığı illerde iş kurarken, kimisi okula giderek hem Türkçe öğreniyor hem eğitimine devam ediyor, kimisi evlenerek yuva kuruyor.

ANLAYIŞ İSTİYORLAR

Verilere göre Batman’da şu anda 22 Bin 400 Suriyeli, 150 Ezidi, 440 Afgan ve Iraklı yaşıyor. Suriye, Irak ve Afganların çoğunluğu, kent merkezindeki evlere kiracı olarak yerleşirken, buldukları gündelik işlerde ekmek paralarını kazanmaya çalışıyor. Göçmenlerin yaşadığı en büyük sıkıntı ise iş bulamamaktan kaynaklanıyor.

EZİDİLER, ÇADIRDA YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR

Batman’a sığınan Ezidilerin büyük çoğunluğu, Avrupa’daki yakınlarının yanlarına göç etti. Kentte kalan yaklaşık 150 Ezidi sığınmacı ise Beşiri İlçesinin Uğurca Köyü’nde kurulan çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Kışın zor şartlarına rağmen çadırda yaşamak zorunda kalan Ezidiler, kendilerine yeteri kadar imkân ve destek sunulamadığından yakınıyor. Ezidiler, inançları ile ilgili yanlış algılar yüzünden rahat yaşayamadıklarından sitem ediyor. Batman’da hayata adapte olmaya çalışan sığınmacı aileler, kendilerine anlayış ve destek gösterilmesini istiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete