Ana içeriğe geç

Batman, taziye yemeklerini tartışıyor! Ortak bildiri yayınlandı

Batman Belediyesinin taziye evlerine ücretsiz yemek dağıtmayı durdurması, kamuoyunu ikiye böldü.

FLAŞ
Batman, taziye yemeklerini tartışıyor! Ortak bildiri yayınlandı

Taziye evlerine ücretsiz yemek dağıtımının devam etmesini isteyen parti ve sivil toplum kuruluşları belediyeyi eleştirirken, diğer sivil toplum kuruluşları tarafından yayınlanan ortak bildiride ise belediyenin kararına destek mesajı verildi.

BİLDİRİDE İMZASI YER ALAN STK’LAR…

Batman Belediyesi, DEM parti, DBP, CHP, Yeniden Refah Partisi, DEVA partisi, Mebya Der, Barış Anneleri İnisiyatifi, TJA, İHD, Eğitim Sen, SES, Genel İş Sendikası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi, Odalar Birliği, Makina Mühendisleri Odası (TMMOB), Batman Din Alimleri, Batman Muhtarlar Derneği, Bahar Kültür Merkezi, Ari Dil Derneği, Batman Burada Platformu, Türkiye Emekliler Derneği, Hasankeyf Yolu Küçük Sanayi Sitesi, Petrol iş, Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği, Ehmedê Xanî Derneği, Marangozcular Sitesi, Recebanlılar Derneği, Midyatlılar Derneği, Alikanlılar Derneği ve Bekira Derneği, Batman’da taziye evlerine ücretsiz yemek dağıtılasının durdurulmasına ilişkin ortak bildiri yayımladı.

BATMAN’DA TAZİYE YEMEĞİ ALIŞKANLIĞI ORTADAN KALDIRILMALI

Açıklamada “Toplumumuzun köklü geleneklerinden biri olan taziye ziyaretleri, acıyı paylaşma ve dayanışmayı güçlendirme amacıyla ortaya çıkmış olup, zamanla bu güzel gelenek yas evinde taziye sahibini taziye yemeği vermesine zorlayan ve acılı aileyi maddi ve manevi anlamda büyük bir yük altında bırakan bir geleneğe dönüştüğü gözlemlenmiştir. Özellikle zor zamanlardan geçen aileler için, bu yükün altına girmek, yas sürecini daha da zorlaştırmaktadır. Bu sebeple, dayanışma ve paylaşmayı güçlendirmek amacıyla genel olarak Batman genelinde taziye yemeklerinin kaldırılmasının doğru olacağını düşünüyor, bu çerçevede Batman Belediyesi’nin aldığı ve kendisine bağlı bağlı taziye evlerinde taziye yemeği uygulamasına son veren kararını destekliyoruz. Bu kararın, yas sürecindeki ailelere maddi bir külfet yüklememek ve acılarını daha rahat yaşamalarını sağlamak amacıyla alındığını teyit ediyoruz. Taziye yemekleri yerine, acıyı paylaşmanın en önemli yolu olan ziyaretler sırasında mümkünse ziyaretçileri, tıpkı eski zamanlarda olduğu gibi gücü oranında yas tutan aileye destek olmaları yönünde teşvik edilmesinin daha doğru olacağına inanıyoruz. Bu kararın halkımızın manevi birliğini güçlendireceğine inanıyoruz. Taziye yemeklerinin kaldırılması, geleneklerimize ve inançlarımıza saygı çerçevesinde yapılmış bir düzenlemedir. Amacımız, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu koruyarak, yükümlülükleri hafifletmektir. Batman halkından bu kararın uygulanmasında azami hassasiyet göstermelerini, yas tutan ailelerin duygularına saygı duyarak, geleneksel taziye ziyaretleriyle dayanışmayı sürdürmelerini rica ediyoruz. Toplumsal bilincimizi artırmak ve bu kararı benimsemek, daha güçlü bir Batman için atılmış önemli bir adımdır. Taziye yemekleri için ayrılan kaynakların, ihtiyaç sahibi ailelere ve hayır işlerine yönlendirilmesini tavsiye ediyoruz. Bu şekilde, toplum olarak birbirimize olan desteğimizi daha da güçlendirebiliriz” denildi. (Belediye Bülten)

Okur görüşleri
11 yorum
Yorum yaz
Yorumlar yayın ilkelerine göre incelenir.
Yorumları göster11 yorum
İbrahim beyCevap verBildir

Yıllardır böyle saçma bir uygulamanın kaldırılması taraftarıyım. Yemek için taziyeye gelen bir zahmet gelmesin. Taziye sahiplerine maddi-manevi yardım yapılması gerekirken, aksine daha zor duruma düşüyorlar. Belediye kaynakları tüm halkın malı olup altyapı, üst yapı temel hizmetler yoluyla kullanılmalıdır. Bir önerim de şudur: Maddi durumu düşük taziye sahiplerinin banka iban numaraları, karekod vs yoluyla paylaşılmalı, isteyen buraya para yatırmalı, bu şekilde dayanışma sağlanmalıdır.

Şehmus BAYSOYCevap verBildir

Taziye evlerinde yemeklerin verilmemesi en iyisidir hiç kimse vermesin

MetinCevap verBildir

Taziye yemekleri; gelen misafirler için kaldırılmalı ama taziye sahipleri için devam etmelidir. Taziye sahipleri, gelen misafirleri karşılarken hangi ara oradan ayrılacak da gidip yemek yiyecek de tekrar geri dönecek?

ErdemferemexCevap verBildir

Taziye yemekleri kaldırılması doğru bir karar belediyenin görevi hizmet etmek taziyelere yemek vermek değil kim hayır yapiyorse kendi imkani ile yapsın artık belediye böyle işlerle meşkul olmasınhizmete odaklasın

SedatCevap verBildir

İsteseniz de istemeseniz de bu yemek bitmeyecek. Başka şehirden gelen misafiri lokantaya mı göndersinler..!!

UsivCevap verBildir

İhh niye taziye evlerine yemek vermiyor? <br />
Haftada bir ihh herkese yardım mesajı atıyor...<br />
Hani fakirlere yardım ediliyor,hani yemeği olmayanlara yemek veriyor...<br />
İhh taziye evlerine yamek versin , çoğu zengin insan onlara maddi yardım yapar bence....

Daha fazla yükle