HALKIN SESİ

BATMAN ÜNİVERSİTESİNDE İLK

BATMAN ÜNİVERSİTESİNDE İLK

BATMAN ÜNİVERSİTESİNDE İLK
06-12-2019 17:16
Google News

 

Sosyoloji bölümü kültürel farklılıklar hakkında bizim toplumsal dünyayı birçok bakış açısıyla görebilmemizi sağlar. İçinde bulunduğumuz toplumu, analiz etmeye yardımcı olur. Batman, modernleşme dinamiklerine bağlı olarak gelişen, değişen ve büyüyen bir şehirdir.

Türkiyede’kisosyoloji,  bugün kentleşmeyle, toplumun hareketlilikleriyle, demografik değişimleriyle, modernleşmenin yarattığı sorunlarla, göç ve suç olgularıyla geniş ilişkiler kuruyor. Yani ulusal ve uluslararası ölçütlerle bilgi üreterek ölçme- değerlendirme araçlarıyla gelişmiş bir alt yapımız vardır.      Ülkemizdeki sorunların fazla olmasına rağmen sosyoloji ile kurduğumuz bağ ne yazık ki son derece zayıftır.Geçmişten güç alan geleceğine güvenen nesillerin oluşmasındaöncelikle sosyokültürel alanda gelişmiş fertler yetiştirmekle mümkündür. Milletimiz ve şehrimiz için kendini bilen, kendi kültürünü benimseyen öte yandan sorunlarla baş edebilecek insanlar yetiştirmeliyiz. Toplumsal sorunlara ulaşabilmemiz için genç kuşağın sosyal bilimlerle daha yakından tanıştırmalıyız. Ülkemizdeki sosyal bilimler anlamında yapılan araştırmaları takip edip desteklemeliyiz.
Bu konuya ilişkili olarak  ‘’Sosyal Değişme ve Gençlik’’ temalı  “3. Sosyoder Gençlik Kongresi” Batman Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiş olması hem Batman için hem de Batman Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencilerinin geleceği için oldukça önemli bir adım olmuştur.  Kongrenin amacı; sosyolojinin anlaşılmasına, gelişmesine ve de yaygınlaşmasına katkı yapmak, bu alanda bilimsel etkinliklerde ve yayında bulunmak, toplumbilimciler arasında birlik ve dayanışmayı sağlamaktır. Batman gibi gelişmeye açık ve hızla büyüyen bir şehirde bu tür kongrelerin yeri yadsınamaz. Batman Üniversitesi’nin eski öğrencisi olarak bu kongrenin ev sahipliğini yapmış olması beni hem heyecanlandırdı hem de gelecek için umutlandırdı. Çünkü artık bilginin hayata yansımasını ve kültürel anlamda hızla gelişen bir şehirde, sosyoloji anlayışını oluşturmak ve kendi problemlerimize düşünce ve sosyal hayatımızdan çözülmelerin uzman sosyologların yapması yanlış yönlere sürüklenmememiz için son derece önemlidir. Bu tür kongrelerin üniversite öğrencilerini geliştirme, onlara farklı bakış açıları sunma konusunda oldukça eğiticidir.  Sosyologların misyonu ve farkındalık için kongrelerin devamının da gelmesini Batman şehrinin dayanışmasını artıracağı kanaatindeyim.

Batman Üniversitesi’nde konuşulan başta aile kurumu olmak üzere din, kültür, değerler, medya, ekonomi, teknoloji gibi gerçekliklerle ilişkili konular beraberinde sağlıklı bir sosyal değişimi sağlayacaktır. Güncel konuların nabzının Batman Üniversitesinde tutuluyor olması bilinçli genç nesiller yetiştirme olanağı sağlayacaktır. Şehrimize yönelik hadiselere karşı duyarlı olmak için bu tür çalışmaların devamlılığı ve sürekliliği önem arz etmektir. Gençlerin problemlerini sadece kendilerinden kaynaklanmadığını bilmeli,toplumun analizi iyi yapılmalı ve bu tür kongrelerin devamı sağlanmalıdır.
Gençlere güzel yollar, farklı bakış açıları kazandırılmalıdır.
BU YÜZDEN HER ZAMAN EĞİTİME ÖNEM VERİP; GENÇ KUŞAĞI DOĞRU YÖNLENDİRMELİ VE DAİMA ÖNLERİNİ AÇMALIYIZ.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete