HALKIN SESİ

BATMAN VALİSİ’YLE NE KONUŞMAK İSTERDİNİZ?

Bu hafta Sonsöz Sende Sayfamız için yine Batman sokaklarında esnaf ve vatandaşlarımızla görüştük.

BATMAN VALİSİ’YLE NE KONUŞMAK İSTERDİNİZ?
17-11-2020 16:37
Google News

 

 “Batman Valisi karşınızda olsa, kendisiyle ne konuşmak isterdiniz?” sorusunu yönelttik.
Çok farklı yanıtlar geldi.
Vali’den isteği olan vatandaşlarımız da oldu, Vali’yle sohbet etmek isteyenler de.
Yanıtlar birbiriden çok farklıydı.
Size de soralım;
Batman Valisi ile uzun uzun karşılıklı sohbet ediyor olsaydınız, hangi konulardan bahsetmek isterdiniz?


ABDULLAH AVŞAR 
Vali Beyle Batman’ın işsizlik sorununu görüşürdüm. Batman’da gençler işsiz. İnsanlar işsizlikten dolayı ya bunalıma giriyor ya farklı yollara giriyor. Bu durum beni korkutuyor. Gelecekte bizi daha problemli günler bekliyor. Çünkü çocuklarımız, gençlerimiz, işsizlikten dolayı boşlukta. Ben de çalışmıyorum. İşsizim. Etrafımda işsiz birçok insan tanıyorum. Oysa Batman’da fabrikalar olsa, tarlalar olsa, insanlar bu fabrikalarda ya da tarlalarda çalışsa ne güzel olur. Var olanlar asla nüfusa yetmiyor. Batman artık 600 bin nüfuslu şehir. Vali Beyle, deprem konusunda da sohbet etmek isterdim. Mahallelerde kentsel dönüşüme başlansın ve evler sağlamlaştırılsın isterdim. 


ABDURRAHİM CEYLAN
Batman’da bir şemsiyeli sokak yapıldı. Çok güzel. Rengârenk şemsiyeler oldu. Gidip yürüyorduk, fotoğraflar çekiyorduk. Herkes beğeniyordu. Batman için farklı bir alan olmuştu. Ama 1 yıl sonra döküldü. Gençler arasında konuştuğumuz zaman bunu dile getiriyoruz. Bütün illerde var. Neden Batman’da bir şemsiyeli sokağımız yok? Gençler arasında konuştuğumuz bir konu da bekçiler. Bence Batman’ın her alanında bekçiler olmalı. Vali Beyle bu konuda sohbet etmeyi isterdim. Düşüncelerimi kendisine aktarmayı isterdim. Mutlaka kendisinin de bu konuda söyleyecekleri vardır. Bu eksikleri mutlaka fark ediyordur. Görüşlerini dinlemeyi isterdim.


BÜŞRA AVŞAR 
Çalışmıyorum ve düzenli bir iyim olmasını çok istiyorum. Bu yüzden Batman Valisi ile karşılıklı sohbet ediyor olsam, ona çalışmak istediğimden bahsederdim. İş isterdim. Bu zor zamanda iş bulmak çok zor. Erkeklere öncelik veriliyor. Kadınlar iş hayatında yer edinemiyor. Kadınlar için temiz ve güvenli iş bulmak da artık çok zor. Genç bir kadın olarak ayaklarımın üzerinde durmak, kendi paramı kazanmak isterim elbette. Ama iş bulabilmek için de çevrenin olması gerekiyor. Rasgele bir işe girmek bu zamanda çok da güvenli ve sağlıklı değil. Vali Beyle bu konuda sohbet ederdim. İçimi dökerdim. 


KADİR YILDIZ 
Mesleğim şoförlük. Daha önceden bu maaşla evimi rahat geçindirirdim ama artık hayat pahalandı. Bir maaş, eve yetmiyor. Vali Beyle bu konularda dertleşirdim. Neden böyle oldu? Ekonomi neden iyi gitmiyor? Kentin sorunları neden çözülemiyor? Bu konuda uzun uzun sohbet etmek isterdim. Batman’ın sorunlarını, içimi döke döke anlatmayı isterdim. Hastanelerin durumunu konuşurdum, yolların bozukluğunu anlatırdım. İşsizliği konuşurdum. Kendilerinin de görüşlerini dinlemeyi isterdim. Önerilerini merak ederdim. Batman’da bu tür sorunların giderilmesi için neler yapılabileceğine dair sohbet etmeyi çok isterdim. 


RIDVAN ÇELİK 
Batman’da bir üniversite öğrencisi olarak, Vali Beye sorunlarımı aktarmayı, bütün öğrencilerin problemlerini detaylıca sunmayı çok isterdim. Öğrencilerin okul okuması şart. Ancak ekonomik sorunlar en çok gençleri ve öğrencileri etkiliyor. Kentteki iş insanlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir sistem kurup, öğrencilere burs vermesini çok isterdim. Batmanlı Çocukların buna ihtiyacı var. Batman’da gençler üniversite okumaya çok istekli görünüyor. Ama imkânlar çok kısıtlı. Ailelerin durumu da genelde düşük. Bu yüzden destek sağlanması şart.


YASİN ESER 
Vali Beyle dertleşmeyi çok isterdim. Sohbet ederdim. Mesela uzaktan eğitim süreci uygulandı. Batman’da çocukların büyük çoğunluğu faydalanamadı. EBA, tüm öğrencilere ücretsiz ve sınırsız olmalı. Batman’da eksik bulduğum şeylerden biri, geri dönüşüm kutuları. Piller ayrı kutuya, plastikler, kartonlar ayrı olacak şekilde. Bunu yaymamız gerektiğini iletirdim Vali Beye. Batman’da öğrenciler için toplu taşıma ücreti yüksek. Bence sivil ücretlere göre tam yarı oranda olmalı. Vali Beyle bu sorunları konuşmayı çok isterdim. Güzel bir sohbet olacağına eminim.


FURKAN GEVCAN 
Vali Bey, Batman’da her alanda bir şeyler yapıyor. Bence ihtiyaç sahibi aileler konusunda duyarlıdır. Mesela kış geliyor. Aklım hep yoksul ailelerde. Kışın geçim çok daha zor. Vali Beyle bunları konuşurdum, muhtaç ailelere daha fazla yardım etmelerini isterdim. Sonuçta valilik ve belediye yardımları ile yüzlerce aileye ulaşmak mümkündür. Bir diğer sıkıntı da engelli kardeşlerimiz. Ne yazık ki kaldırımlar kötü, otobüsler kötü. Çok zorlanıyorlar. Çoğu zaman onlara yardımcı oluyorum.


ALTAN ESER 
İluh Projesinin daha erken zamanda bitirilmesini istiyorum. Çünkü Batman için çok kötü bir görüntü. Kenti ikiye bölen bir dere var ve içi çöp dolu, kötü kokular yayıyor. Dere, mavi sularla dolabilir. Etrafı bisiklet yolları olabilir. Işıklar olur. Etrafında lokantalar olur. Kebapçılar olur. Çok güzel şeyler. Batman için eksi olan bir şey, artıya dönüştürülmüş olur.  Vali Beyden bu projeyi hayata geçirmeden Batman’dan gitmemesini isterdim. Bu proje, sizinle hayata geçmeli derdim.


EMİN EROĞLU 
Batman’da halı sahalar çok az. Parklar, spor aletleri olan dinlenme alanları çok az. Bunu çoğu zaman kendi aramızda konuşuyoruz. Eksikliğini hissediyoruz.  Gençler bu tür projeleri evsiyor. Kentte kendimizi rahat hissedebilmemiz için bu tür şeyler önemli. Vali Bey de mutlaka böyle düşünüyordur ama Batman’da her şey çok ağır gidiyor. Bu çalışmalar onun döneminde hızlansın isterdim. Bu isteklerimi kendisine bire bir iletmeyi çok isterdim. Kısmet…


BARIŞ SARISAÇ 
Şehrimize daha temiz daha anlamlı parklar, ağaçlandırmalar yapılmasını istiyorum. Her boş görülen alana öyle binalar, siteler, işyerleri, lojmanlar yapılmasın. Her yerde ağaçlandırma olsun isterim. Yemyeşil bir kent olsun Batman, Valimiz, doğa konusunda duyarlı görünüyor. Bence ben bunu söylediğimde bana hak verecekti, beni anlayacaktı. Batman’da görev yaptığı süre boyunca birçok alanda yeşil alanlar kazandırmasını çok isterdim. bu temennimi kendisine iletirdim.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete