EĞİTİM

BATMAN'DA EN YAYGIN HASTALIK ROTA SALGINI

Medical Park Batman Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cenap Erkan Karakurt, bahar ayları ile başlayan ve hala devam eden rota salgınının Batman’da en sık karşılaşılan hastalıklardan biri olduğunu açıkladı.

BATMAN'DA EN YAYGIN HASTALIK ROTA SALGINI
29-06-2016 21:16
Google News

Uz. Dr. Karakurt, Batman’da en çok hastaneye yatış sebebinin rota virüs / rota enteriti olduğunu belirterek “Rota virüsü ile meydana gelen mide bağırsak enfeksiyonudur. Hastalık, ishal, bulantı, kusma, ateş ile seyreder ve her yaşta görülür. Bebekler ve küçük çocuklarda en sık ishal sebebidir. Hızla yayılır, salgınlara neden olur. Bu hastalık dünya çapında yaygın olarak görülür. Kış aylarında ve ilkbaharda salgınlar yapar. Yılda yaklaşık (beşyüzbin-birmilyon ) çocuğun ölümüne neden olur. Rota virüsünün bulaşıcıdır. Kirli ellerin ağza teması sonucu bulaşır. Kreşler ve çocuk yuvalarında rota virüs salgınları sık görülür” dedi.

ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR

Rota virüsünün belirtilerine ilişkin bilgi veren Dr. Karakurt “Hastalık, virüs bulaştıktan 3 gün sonra başlar. Ateş, bulantı, kusma, kramp tarzında karın ağrıları, bol sulu kansız sümüksüz ishal ile seyreder. Birçok hasta bu sürenin sonunda kendi kendine iyileşse de aşırı kusma ve ishal nedeniyle ciddi su kaybı olan bebeklerin ve çocukların hastaneye yatırılmaları gerekir. Hastalık nadiren aşırı sıvı kaybına bağlı koma ve ölümle sonuçlanabilir. Her çocuk hayatının ilk 5 yılında rota virüs enfeksiyonu geçirir. Özelikle kalabalık ailelerde enfeksiyon uzun sürer ve diğer aile fertlerine kolayca yayılır” dedi.

BOL SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Uz. Dr. Cenap Erkan Karakurt, hastalığın tedavisine ilişkin verdiği bilgide “Viral enfeksiyonların tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Rota virüs tedavisi bol sıvı takviyesi, destek tedavisi ve istirahattır. İshal diyeti de tedavi yöntemleri arasındadır. Öncelikle emzikli anneler bebeklerini sık sık beslemeliler. Daha büyük çocuklarda şeftali suyu, muz püresi, patates püresi, yağsız pirinç pilavı, yağsız makarna, açık çay verilebilir” dedi.

KİŞİSEL BAKIM VE TEMİZLİN, ÖNEMLİ

Rota virüs enfeksiyonundan korunma yollarını açıklayan Karakurt “Aşılama dışında özellikle bebekli ve küçük çocuklu ailelerin el yıkama, sanitasyon ve hijyen kurallarına dikkat etmesi önerilir. Özellikle hastane ziyaretlerinde ortak kullanılan tuvaletler ve hasta odalarına çocukların sokulmaması önerilir. Her hastalıkta olduğu gibi çevre temizliği ve kişisel bakım ve temizlik bu tür hastalıkların önlenmesine en temel koruyucu yöntemdir” ifadelerini kullandı. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete