Nostalji

BATMAN'IN NASREDDİN HOCASI İSMET ÖZTURAN (TOTO)

İsmet Özturan, Namı Diyar Toto, 1937 yılında Siirt’e dünyaya gözlerini açtı.

BATMAN'IN NASREDDİN HOCASI İSMET ÖZTURAN (TOTO)
20-11-2018 18:06
25-12-2021 12:24
Google News

Yazan ve derleyen EKREM GÜNAYDIN

İzinsiz iktibas edilemez.

Çocukluk ve gençlik yıllarını Siirt’te geçirdi. 1957 Yılında Batman’a gelmiş, Batman Hava Alanı’nın inşaat çalışmalarında işe başlamıştı.

O yıllarda NATO Askeri Hava Alanı olan Batman Hava Alanının inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra 1962 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığında (TPAO) Ağır Nakliyat şoförü olarak kadroya alınmıştı.

Neşeli eylem ve söylemleri ile kısa zamanda TPAO amir ve çalışanlarının sevgi ve sempatisini kazandı.

TP’ye ait olan ve birçok Batmanlının hayalinde yer edinen genellikle işçi ve öğrenci servisi işinde kullanılan kırmızı renkli burunlu kamyondan bozma İnternational (inter) marka otobüs şoförlüğü görevinde bulundu.

Şirket çalışanları ve ailelerinin yanı sıra, Petrolspor ve öğrenci müsabakaları için yapılan şehirlerarası seyahatlerde araçlarının şoförlüğünü özellikle İsmet Özturan’ın yapması özel bir tercihti.

Batman ve Siirt’in günümüz Nasreddin Hocası olan İsmet Özturan 1980 yılında TPAO’da emekli oldu. 1980 sonrası aktif iş yaşantısını çocukları; Nusret (Tombik) , Nevzat (Genco) , Resul (Kıle) ve Özcan (Pınar) Özturan ile Siirt Batman arası minibüs yolcu taşımacılığı, Batman şehir içi yolcu taşımacılığı ve şehirlerarası otobüs yolcu taşımacılığı işlerini yaptı.

Bir dönem Batman Bahçelievler Mahallesi Muhtarlık görevini yapar İsmet Özturan (Toto) , 2001 yılında hakkın rahmetine kavuşmuştu.

Batmanlıların sevgisini kazanmış ender insanlardan olan İsmet Özturan'a ve cümlemizin ebediyete intikal eden sevdiklerimize Allah Rahmet eylesin.

Olaya tanık olan zamanın tanıklarının anlattıklarına göre: İsmet Özturan (TOTO) , şoförlüğünü yapacağı minibüsüne yolcularını almış Siirt’ten Batman’a yolculuk başlamıştı.

Belli bir süre yol aldıktan sonra minibüs yavaşlayıp duru verdi.

Şoför yolun ortasında bekleşen eşek sürüsüne birkaç defa korna çaldı.

Ne var ki eşekler korna sesine tepkisiz kaldı.

Toto aracını istop edip el frenini çektikten sonra; aracından inerek eşeğin üzerine doğru yürüdü.

Eşeğin boynundaki ipten tutarak kulağına “Sana helal olsun. Herkes aslını yitirdi ana sen aslında kaldın” dedikten sonra alnın öpüp heybesine iki bucuk lira koyup “Al bu parayı da sahibine götür” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete