EĞİTİM

BEBEĞİNİZİN ZEKASINI GELİŞTİRECEK GÜNLÜK ALIŞKANLIKLAR

Gereken tek şey bebeğinizin keşfetmeye olan ilgisinden yararlanmak için biraz farkındalık ve hayal gücü.

BEBEĞİNİZİN ZEKASINI GELİŞTİRECEK GÜNLÜK ALIŞKANLIKLAR
30-07-2019 13:37
Google News

 

Bir bebeğin beyni öğrenmeye açtır, böylece ebeveynlerin bebeklerine bir şeyler öğretmesi basit olabilir. Çoğu zaman insanlar, küçüklerine zenginleştirici bir ortam sağlayacak kaynaklara sahip olmadığından şikayet ediyorlar. Gerçek şu ki, günlük alışkanlıklar öğrenme için mükemmel bir fırsat sağlar.
Düşünceyi teşvik edici faaliyetlere biraz ilgi göstermek çok fazla zaman almaz. Tek gereken şey bebeğinizin keşfetmeye olan ilgisinden yararlanmak için biraz farkındalık ve yaratıcılık. Bebeğinizin zekasını artırmak için yapılabilecek günlük alışkanlıklar listesinin tadını çıkarmanızı umuyoruz.
BÜTÜN GÜN SOHBET EDİN
Bebeğinizin zekasını geliştirmenin basit bir yolu onlarla konuşmaktır. Gününüzü geçirirken konuşkan olun ve onlara yaptıklarınız hakkında kısa kısa şeyler anlatın. İlk başta aptalca gelebilir, çünkü onların sizi anlayamacağını düşünüyorsunuz. Evet belki anlamıyor olabilirler ama kesinlikle dinliyorlar.
Örneğin, mutfaktaysanız, bulaşık makinesini doldururken onunla konuşun. Bu, beyni dile yanıt vermeye teşvik edecektir. Ek bir avantaj, en sıradan görevi bile eğlenceli hale getirmesidir. Bebeğiniz izleyiciniz olacak ve onlarla sohbet ederken gündelik görevler sizi eğlendirecek.
KİTAP OKUYUN
Her gün ona kitap okuyarak bebeğinizin beyin gücünü artırın. Elinizde çok sayıda seçenek bulundurun. Bebeğinize kitap okumak için en iyi zaman yatma vaktidir. Mükemmel bir soluk alma aktivitesidir ve küçük çocuğunuzu kucağınıza aldığınızda ekstra rahatlık sunar.
Okuma sadece yatma vakti değil, gün içinde de yapılabilir. Gün içinde iyi bir kitabı paylaşmak için sahip olduğunuz her türlü fırsat onların beynini uyaracaktır. Ayrıca kitap sevgisiyle büyüyecekler. Parmağınızı her bir kelimenin altında gezdirin ve bebeğinizin takibini izleyin. Tamamen büyülenecekler.
GÖZ TEMASI KURUN
Bebeğiniz için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri onlarla göz teması kurmaktır. Küçük beyinleri bir bağlantı arar ve göz teması bebeğinizle çok önemli bir bağ kurmanızı sağlar.
Göz teması kurmak için en iyi zaman besleme sırasıdır. Onları kucağınıza aldığınızda göz teması kurduğunuzdan emin olun. Bebeğinizin gözlerinde kaybolmak size rüya gibi gelebilir ve onlara çok ihtiyaç duydukları iletişimi sağlar.
DÜNYAYI HİSSETMELERİNİ SAĞLAYIN
Bebeğinizin IQ'sunu artırmak için gerçekten eğlenceli bir yol, etraflarındaki dünyaya dokunmalarını sağlamaktır. Bebekler doğası gereği dokunmayı çok severler ve oldukça meraklı olurlar. Öyleyse onlara keşfetmeleri için her türlü şeyi sunun.
Süslü olmak zorunda değil. Onları banyoya taşıyın ve duş perdesini hissetmelerini sağlayın. Onlarla dokular hakkında konuştuğunuzdan emin olun. Evlerinin parmaklarında nasıl hissettiğini keşfetmekten heyecan duyacaklar. Onları dışarı çıkarın ve ayak parmaklarını çimlerin içinden geçirin veya başlarının üzerindeki bir daldaki bir yaprağı tutmalarına izin verin.
YİYECEKLERİYLE OYNAMALARINI SAĞLAYIN
Yemek zamanı bebeğinizin aklını zorlamak için harika bir fırsat sunar. Yapabileceğiniz en iyi şey, yiyecekleri ile oynamalarına izin vermektir.
Yere yemek düşürdüklerinde, etrafı kirlettiklerinde, onlara kızmayın ve sabrınızı kaybetmeyin çünkü bu gerçekten bir merak işaretidir. Onlar sadece sebep-sonuç öğrenmeye çalışıyorlar. Sabırlı olmaya çalışın ve küçük çocuğunuzun yemek yerken eğlenmesine izin verin.
SEBEP-SONUÇ HAKKINDA KONUŞUN
Bebeğiniz hareketlerinizi izliyor ve sıklıkla taklit ediyor. Bebeğinizin zihin gücünü arttırmanın bir başka fantastik yolu da onlarla sebep ve sonuç hakkında konuşmaktır. Bir fen bilgisi dersi olarak sunulması gerekmiyor, konuşmalarınız sırasında sebep-sonuç hakkında bahsetmeniz yetecektir.
Örneğin, musluğu açacağınız zaman, kolu çevirirken bu konu hakkında onlarla konuşun. Bir bardağa meyve suyu dökerken, sürahinin nasıl çalıştığı hakkında konuşun.
ŞARKI SÖYLEYİN
Bebeğinizin zekasını geliştirmenin eğlenceli bir yolu da saçma şarkılar söylemektir. Siz şarkı söylerseniz çok heyecanlanırlar. Eğer şarkı sözlerini düşünmek sizin için zorsa, ne yaptığınız hakkında şarkı söyler gibi onunla konuşun.
Bebeğinizi banyo yaptırırken keyifli olun ve ona şarkılar söyleyin. Aynı zamanda tekerlemelerden de zevk alıyorlar, böylece şarkı sözü düşünmekten çok yorulduysanız, onlara sevimli tekerlemeler söyleyebilirsiniz. Her iki durumda da, küçük çocuğunuz sizi dinlerken bir patlama yaşayacak.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
16 Mayıs 2024 e-gazete