EĞİTİM

BEBEKLERE BAL YEDİRİLİR Mİ?

Batman Medikal Park Hastanesi’nde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, 0–1 yaş arası bebeklere bal yedirilmemesi gerektiğini söyledi.

BEBEKLERE BAL YEDİRİLİR Mİ?
11-09-2018 21:18
Google News

1 yaş altı bebeklerin, balda bulunan bakteriler nedeniyle zehirlenme riski taşıdığını belirten Dr. Taşkın “Bebekler özellikle ilk 6 ay aralıksız anne sütü ile beslenmelidir ancak 6. ayın sonunda ek besinlere verilebilir. Bazı anneler bilmeden bu dönemde riskli ek gıdalar verebiliyor. Bu nedenle ek gıdalar konusunda temel konuları bilmek önemlidir” dedi.

ARILARIN BIRAKTIĞI BAKTERİ, BEBEKLER İÇİN TEHLİKELİ

Dr. Taşkın, ek gıdalara geçişlerin kademeli bir şekilde olması gerektiğini ve bu gıdalara bir yaşından önce başlanmaması gerektiğini vurgularken “Arıların bıraktığı bakteri, bebeklerde zehirlenmeye yol açabilir. Bu zehirlenme bebeğin sinir sistemini etkilemekte hatta nadir olarak görülse de ölümle sonuçlanabilmektedir” dedi.

PİŞİRİLMEMİŞ GIDILAR YEDİRİLMEMELİ

Botulizm’in, bebeğe bal verdikten sonra düzelmeyen kabızlık, kol-bacak ya da boyun kaslarında gevşeklik, cansız ve zayıf ağlama, emme ve beslenmede azalma, sürekli olarak halsizlik, solunum sıkıntısı- hırıltı gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirten Dr. Taşkın “Bu durumda doktora başvurulmalıdır. Gıda zehirlenmeleri iyi pişmemiş diğer gıdalarda da görülebilir. Bebeklere iyi pişmemiş herhangi bir gıda verilmemelidir. Bebeklerin bağışıklık sistemleri erişkinlere göre daha az gelişmiş olduğu ve bağırsak olgunlaşmadığı için 6 aya kadar alerjen maddelerin bağırsaklardan emilerek kana karışma olasılığı bulunur. 6 aydan önce verilen bal, çilek, kivi, yumurta beyazı, çikolata, kakao gibi alerjen gıda ve maddeler aşırı duyarlılığı tetikleyip ileri yaşlarda bu besinlere karşı alerji ve astım gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir” dedi. (Medikal Park Basın)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete